Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.12.16. 17:11

Ellenzéki szarpofozás

Nehéz lenne eldönteni, hogy a szarpofozás vagy a fingfűrészelés szavak jelentésmezeje fedi-e le jobban mindazt, ami tegnap a régi parlament épületében történt.

Az ellenzék azon kíván dolgozni, hogy alternatívát tudjanak felkínálni a jelenlegi kormányzattal szemben.

Arról, hogy ezt politikai szempontból hogyan képzelik el, a jövő év elején kezdenek tárgyalni.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Most-Híd, a Polgári Konzervatív Párt (OKS), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), és a Zöldpárt (SZS) kedden ült tárgyalóasztalhoz. Az ülést Mikuláš Dzurinda kezdeményezte, azzal a szándékkal, hogy köszönetet mondjon a pártoknak Pavol Frešo, az SDKÚ megyeielnök-jelöltje támogatásáért a megyei választások során. A Budapesten tárgyaló Csáky Pál helyett Bárdos Gyula frakcióvezető képviselte az MKP-t.

Bárdos Gyula elmondta, a választások előtt nem lenne jó légvárakat építeni. Mivel a tanácskozást nem tartja politikai jellegűnek, ezért az ellenzéki pártok közti együttműködésről még a magyar párt elnökségének is kell tárgyalnia. "Nem szeretnénk valamiféle nemzeti front kialakítására törekedni" - fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint, ha az ellenzéki pártok egyértelműen tudják definiálni, mi a céljuk, akkor annak is meg kell találni a módját, hogy a választóik által leadott voksok ne vesszenek kárba.

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke szerint az ellenzék számára legalább három olyan terület kínálkozik, ahol együtt tudnának működni. "Össze kell hangolnunk a programjainkat, határozottan állást foglalni a jelenlegi kormányzattal szemben, és úgy kell rendezni a kapcsolataikat, hogy a demokratikusan gondolkodó emberek szavazatai ne vesszenek kárba.

A Kereszténydemokrata Mozgalom sem híve a választási szövetségnek. A párt joggal tart Dzurinda egységesítő törekvéseiből, az exminiszterelnök maga is KDH-s volt, s a pártból kiválva alapította meg az SDKÚ-t.
Az SaS és az OKS számára elfogadható lenne a választási szövetség, az OKS azonban még sosem került be a parlamentbe, az SaS támogatottsága pedig nem biztos, hogy elegendő a parlamentbe jutási küszöb átlépéséhez. Dzurinda így valószínűleg 2010 júniusában nem fog tudni az ellenzék egyesítőjének és vezérének szerepében tetszelegni.

A Hídember, Bugár Béla szerint félre kell tenni a személyes és a pártos önzést. Na, ezt legalább olyan furcsa tőle hallani, mint amikor Sándor azt mondja, hogy a megfogalmazással vannak problémái.
Az ellenzék számára csak egyetlen stratégia létezik, az együttműködés - mondta Miroslav Kusý politológus az ellenzéki pártok tanácskozására reagálva. Az elemző szerint az ellenzék legfőbb problémája az, hogy nem tudnak megegyezni a közös stratégia kialakításában. "Az már a találkozó előtt várható volt, hogy ez csak egy ismerkedési est lesz, egy kötetlen flörtölés" - fogalmazott Kusý, aki szerint már késő egy közös stratégia kialakítására.

Az ellenzéki együttműködésnek ilyenformán erősen elkúrtam-látszata kezd kialakulni. Olyannyira, hogy a Pravda kommentárja már hétfőn megelőlegezte a találkozó kudarcát. Eddig úgy tűnik, a Smer fog kormányt alkotni.

******

Az ellenzék csetléséről-botlásáról 2006 óta Szemtanú kolléga blogjában olvashattok tanulságos bejegyzéseket.

******

És olvassunk a hétköznapok hőséről is, aki jóllehet a "rendes" médiába is bejáratos, az alternatív médiának kötelessége felkarolni az ilyen kezdeményezéseket, hiszen alulról jönnek, akár a blogok.

Adott egy marcelházi legény - karácsony közeledvén idézhetnénk az ismert passzust a Bibliából, mely szerint "„...te, Betlehem-Efrata, bár a legkisebb vagy Júdea nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett" (Mikeás 5,1); lám Marcelháza, fóliásaid miatt emlegettek a létező szocializmusban, de a szellem is virágzik ott, mivel két nagy bloggert is adtál a felvidéki magyarságnak -, aki elhatározta, hogy erejéhez képest változtat a csángók irigylésreméltónak nem nevezhető helyzetén. A Körkép interjúja Lengyel Zoltánnal.
 

szólj hozzá

Címkék: híd mkp smer bugár béla ellenzék kdh csáky pál robert fico hellókarácsony sdkú bárdos gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr231602582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása