Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.04.29. 20:39

Elbocsátott légió avagy mihez kezdjen rengeteg kirúgott újságíró?

Nincs mese, a válság mindenkit érint. Igen, a sajtót is. Nálunk, is, de Magyarországon még inkább. Hírek az elmúlt napokból:

Alig egy évnyi működés után megszűnik a Zoom.hu hírportál - erősítette meg az MTI értesülését szerda délután Tarjányi Péter, immáron volt tulajdonos. Pár órával később a honlap főanyaga ezzel a címmel jelent meg: Bezárt a Zoom.

"Szóval vége. A miértre a válasz: tulajdonosunk eladta a portált, és az új gazda nem kívánja működtetni a Zoomot" - áll az anyagban, amely azzal zárul: "talán kár értünk".
   
Tavaly november óta tárgyalt az Enternet Invest Zrt. egy pénzügyi, valamint a végül befutó, ám megnevezni nem kívánt szakmai befektetővel; előbbi kisebbségi, utóbbi 100 százalékos részesedést kívánt szerezni a Zoom.hu mögött álló társaságban - mondta el az MTI-nek Tarjányi Péter.
   
Közlése szerint a tavaly április 17-én indult honlap munkatársainak egy részét elbocsátják, a többiek más internetes termékeinél kapnak munkát.
   
Tarjányi Péter az eladás indokai között említette a kapott ajánlatot, a gazdasági válság mind érezhetőbb hatásait, valamint azt: el szeretné kerülni, hogy a választások közeledtével komoly összegeket hirdetésekre fordító politikai erők részéről "kísértések" érjék a politikailag deklaráltan független médiumot.

Forrás: MTI
------------------------------------------
Na de annak se könnyű, aki a másik nyomoráról tudósít:


A Magyar Távirati Iroda a gazdasági válság miatt csökkenő bevételekkel indokolja, hogy megválik dolgozói tizenkét százalékától. Az MTI újabb leépítést nem tervez, és akkor is igyekszik ellátni feladatait, ha csökken az állami támogatása.

Az Index információi szerint dolgozói tizenkét százalékától, negyven-negyvenkét embertől kénytelen megválni a Magyar Távirati Iroda. Szántó András, az MTI általános szakmai alelnöke kérdésünkre megerősítette, hogy leépítések várhatóak, de egyelőre nem árult el részleteket, mivel még folynak az egyeztetések az üzemi tanáccsal, vagyis jelenleg még nem készült el a lista, hogy kiktől válik meg a hírügynökség.

Szántó szerint a gazdasági válság miatt csökkenő bevételeik kényszerítették az MTI-t erre a lépésre, illetve fel akarnak készülni arra az esetre is, ha a kormány csökkentené a nemzeti hírügynökség költségvetési támogatását. Bajnai Gordon válságkezelő tervében ugyanis szerepel, hogy mérsékelni kell a közmédiák támogatását, így nem csak az MTV, a Duna Televízió és a Magyar Rádió, de várhatóan az MTI is kevesebb pénzt kap majd a tervezettnél idén az államtól.

Úgy tudjuk, hogy az elbocsátottak közel háromnegyede újságíró lesz majd, de Szántó András szerint ennek ellenére az MTI a csökkentett létszámmal is el tudja majd látni a nemzeti hírügynökségről szóló törvényben rárótt feladatokat. Szerkesztőségek összevonására véleménye szerint nem lesz szükség, és a vidéki hálózatot sem kurtítják meg, de várhatóan több munka hárul majd az állásban maradókra.

Az alelnök szerint újabb elbocsátásokra nem lesz szükség, de ennek ellenére nem zárta ki, hogy az MTI szüneteltetni fogja, vagy megszűnteti majd néhány, a törvényben nem feladatul előírt szolgáltatását.

Forrás: http://index.hu/kultur/media/2009/04/28/kirugasok_az_mti-nel/
-------------------------------------------
És ez mondjuk várható volt:

Felmondott alkalmazottainak a Zóna internetes portál, és már egy ideje csak a régi cikkeket közli újból. A Hospinvestet is alapító befektető nem akarja tovább finanszírozni a veszteséges portál üzemeltetését.

Bár továbbra is párhuzamos a történetük, ezentúl kevesebb alkalmunk lesz összetéveszteni a Zónát [1] nagyobb testvérével, a Zoommal [2]. Ahogy körülbelül egyszerre indultak, pályafutásuk befejezése se kerül messzire egymástól. A Zóna már ősz óta rendszeresen tartozásokat halmozott föl az APEH-hel, és beszállítóival, külső munkatársaival szemben. Végül április elején elküldték az összes alkalmazottat, úgy, hogy eddig végkielégítésüket sem kapták meg.

A Zoommal ellentétben a Zóna nem egy újabb hírportál akart lenni. Az a piac ugyanis az alapítók szerint telített, ráadásul költséges, mert a hírfolyam előállításához sok munkatársra van szükség. Ehelyett a Magyar Hírlaptól 2006 végén távozó Szombathy Pál azt ígérte, néhány volt munkatársával olyan honlapot csinál, amely a történések mögé néz, nagyobb, elmélyednivaló olvasmányokat kínál.

Pénz azért a Zónához is kellett, befektetőként Kern József egészségügyi vállalkozót sikerült bevonni, aki azonban háttérben kívánt maradni. A három volt Magyar Hírlap-os újságíró mellé így tulajdonosként egy ügyvéd került be ötven százalékkal a Zóna Média Kft.-be. (Az újságírók közül Szombathy főszerkesztőnek van a legnagyobb, 23 százalékos részesedése.) A pénz azonban ténylegesen Kerntől származott, és ehhez természetesen befolyás is párosult.

Kézenfekvő lenne az éppen egy éve indult Zóna végét a gazdasági világválsággal magyarázni, ám ahhoz csak áttételesen van köze. (A nehezebb vállalkozási környezetben nyilván kevesebb az esély az internetes orgánum talpra állására, és bizonyára Kernnek is jobban fájna a további finanszírozás). Az Index információi alapján a Zóna soha, a válság előtt sem termelt - a kiadásokhoz képest - számottevő bevételt, havonta csak pár ezer, esetleg pár százezer forintot hoztak a hirdetések.

A Zóna tulajdonképpen soha sem szerzett jelentős olvasótábort, potenciális fogyasztóinak jelentős része feltehetően nem is értesült létéről. A tavaly nyáron tervezett egyetlen reklámkampányt Szombathy lefújta, másikra pedig már sohasem kerül sor.

A Zónán - az öt újságíró elküldése után - az utóbbi napokban már alig található friss cikk, jórészt régebbi, már korábban megjelent írásokat kínálnak a címlapon.

Forrás: http://index.hu/kultur/media/2009/04/29/lehuzza_a_rolot_a_szombathy_pal-fele_zona_is/
------------------------------------------------------------

Hát így. Akárhogy is nézem, ez három komplett szerkesztőségnyi ember. A kirúgottak együtt több mint kétszer annyian vannak, mint a Pátria rádió teljes szerkesztősége. Mihez kezd, mihez kezdhet ennyi elbocsátott újságíró? Mihez ért, mit tud egy újságíró? Nyilván újságot írni (már amelyik). Azt hol lehet még ezen a szférán kívül?

Aki pályaelhagyóként lett sajtómunkás, és van valamilyen más szakmája, esetleg ott próbálkozhat. A legrosszabb helyzetben így a kommunikáció szakon végzettek vannak. Mert az száz, hogy kb. 70 szóvivőre most hirtelenjében nincs szükség Magyarhonban. És a helyzet várhatóan tovább fog romlani. Nem csoda, hogy mindenki igyekszik minél több helyre dolgozni, hogy ha az egyik ugrik, még legyen mihez kapni. Ez persze a munka minőségén is meglátszik. És ugyanoda jutunk, amiről korábban már írtunk.

1 hozzászólás

Címkék: média mti zoom sajtó válság leépítés zóna

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr931285529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomkereső · http://www.korkep.sk 2009.04.29. 21:54:34

Sajnálom mindkettőt, a Zoomot és a Zónát is felettébb szimpatikus, hasznos kezdeményezésnek tartottam. Szombathy egyébként is az egyik kedvencem, az Ala Cart-ot ha csak tudom, mindig megnézem az M 1. Más médiumok háza tájáról hallani vmit? Pl. Echo TV, Új Szó?
süti beállítások módosítása