Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2006.03.29. 17:51

Árvízi helyzet

Csehországban megvan az árvíz első halálos áldozata, egy ötéves gyerek.

Árad a Duna és a Morva, a Latorca és a Bodrog, a Hernád és a Garam, és 13 folyó Trencsén megyében. Minden árad. Erdőhát néhány falujának hamarosan annyi. Részletek.


Reggel a Duna vízállása Dévénynél 672 cm volt, Pozsonynál 699. Ez már a másodfokú készültség határán mozog. A Morva Morvaszentjánosnál 552 cm-s volt, ezért harmadfokú készültséget rendeltek el. Aki este olvassa ezt a hírt, az toldja meg az adatokat, mint Palyka a fantásüveget.

A Bodrog és a Hernád vízgyűjtő területén is emelkednek a felszíni vizek. Tart a másodfok a Latorcán, a Bodrogon, a Šíraván, a Toplán, a Tarcán és a Hernádon, és persze sok kis, ismeretlen patakon.
Keleten 10-30 mm eső hullott/hullik, ez csak rontja a helyzetet

Kedd este a Nyitrán és a Zsitván is másodfokú készültséget rendeltek el, mert az olvadás és az eső együtt már sok volt... A két folyó mellékfolyóin és a Nyitra alsú szakaszán egyelőre még minden okés.

A Szenici járásban levő Teplica folyó vizszintje is emelkedett. Érdekesség, hogy olyan helyeken is készültség van, ahol nincs is patak v folyó, mert a hólé jópár helyre alaposan bemos, ucákat önt el, egyelőre nem magyar vidéken.

Ki mit tud? Teplica, Chvojnica, Lakšár, Malina ezek a, mondjuk úgy, h túldimenzionált patakok akarják kiönteni az Erdőhát /Záhorie/ több faluját.
A Myjava Kuchynánál, ott, ahol az a nagy katonai gyaktér van, tudjátok, hamarosan kiönt, legalábbis a válságstáb egy tagja ezt nyilatkozta. A környékenelég sok a vésztározó. Osusko falu mellett már leengedtek 400 ezer (!) köbméter, Myjava (a város) mellett 70 ezret. Az se kevés. Most jelentették, hogy a Szenici járásban betelt minden vésztározó, így ott már csak a csoda segíthet.

A Galánta melletti Vágán már 1 hete harmadfok van a talajvíz miatt.

Trencsén megyében a már említett Myjaván kívül ezekkel a vizekkel van gond: Teplica, Korytárka, Jablonka, Rudník, Kálnický potok, Šindelák, Slatinka, Papradňanka, Podhradský potok, Bebrava, Nitrica, Beluša. Ezekben a régiókban ugyebár még hó is van.

Garamszentbenedeknél másodfokot rendeltek el, néhol már úgy kell visszaszivattyúzni a Garamba  a vizet. Újbányánál már ki is lépett a mederből.
A Lévai járás több falujában magas a vízállás, de a folyó egyelőre nem fenyeget egy települést sem.
a Garam vízgyűjtő területén levő hó mennyisége az olvadások következtében 300 millió köbméterrel csökkent, de azt állítják, még van ott 500 millió. Nemtom, nem írtak-e el vhol vmit, ez rohadt soknak tűnik.

Az Ipolyon Ipolybalognál és Ipolynagyfalunál van másodfok, ezerrel dolgoznak a szivattyúk. Arrafelé elég kilátástalan lehet a helyzet, mert a belvíz és az eső is áll a földeken, nem lehet vetni.

És akkor itt egy tabella az egzakt godlkodásúak számára. Az adatok délelőttiek, tehát lehet, hogy már rosszabb a helyzet. Sőt biztos.

3. stupeň PA bol dosiahnutý v hydroprognóznych staniciach v
týchto vodomerných profiloch:
Chalmová - Nitra 250cm
Nitrianska Streda - Nitra 367 cm
Nadlice - Bebrava 345 cm
Vieska nad Žitavou - Žitava 371 cm

2. stupeň PA bol dosiahnutý
Moravský Svätý Ján - Morava 519 cm
Kolárovo - Váh 644 cm
Horné Sŕnie - Vlára 140 cm
Veľké Kapušany - Latorica 656 cm
Stropkov - Ondava 254 cm
Streda nad Bodrogom - Bodrog 752 cm
Košické Olšany- Torysa 366 cm
Ždaňa -Hornád 287 cm

1. stupeň PA bol dosiahnutý
Záhorská Ves - Morava
Devín, Bratislava, Medveďov, Komárno, Štúrovo - Dunaj
Nové Zámky - Nitra
Martin - Turiec
Čadca - Kysuca
Kysucké Nové Mesto - Kysuca
Žiar nad Hronom, Brehy, Kamenín - Hron
Vyškovce nad Ipľom - Ipeľ
Humenné, Ižkovce - Laborec
Lekárovce - Uh
Hanušovce - Topľa
Kysak - Hornád
Sabinov - Torysa

Előrejelzés holnapra

Devín - 730 cm, Bratislava - 750 cm, hladina odpovedajúce
prekročeniu 1. stupňa PA
Moravský Svätý Ján - 570 cm hladina odpovedajúce
prekročeniu 3. stupňa PA
Streda nad Bodrogom- 810 hladina odpovedajúce prekročeniu 3.
stupňu PA

A legutóbbi híreket szemlélve nagyon vidámkodni semmi ok. Az Erdőháton egyre rosszabb lesz a helyzet, az mind belemegy a Dunába, amit még a Szlovákia előtti, tetemes szakasz minden mellékvize, és a sógorok olvadása is megemel.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr21284826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása