Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.09.23. 16:23

Tegnap volt az autómentes világnap

Tegnap volt az autómentes világnap, bár ebből a szlovákiai átlagpolgárok többsége vajmi keveset érzékelt, civil szervezeteink ugyanis nem csaptak túl nagy felhajtást az esemény körül. Sőt, székesfővárosunk azzal tüntetett, hogy a világnap alkalmából nem szervezett semmilyen rendezvényt.

 

Andrej Ďurkovský pozsonyi főpolgármesternél sokkal több civil kurázsi szorult budapesti kollégájába, Demszky Gáborba – bár lehet, hogy csak a tavaly nyári terepjáróügy miatt jócskán sérült imázsát akarta helyrepofozni –, aki e jeles nap alkalmából nem volt rest, és lezáratta a magyar főváros egyik ütőerének számító Andrássy utat. Most vonatkoztassunk el attól, hogy a politikus a világ legönzőbb állatfajtájaként megválasztása napjától az újraválasztásán dolgozik, ezért kel fel reggel, ezért borotválkozik, ezért mosolyog, ezért simogat népgyűléseken gyerekeket, ha fotósok vannak a közelben. Hagyjuk a politikai marketinget másra, s ne vizslassuk, hogy Demszky szereti-e a bicikliseket, vagy csak a szavazókat látja bennük, engedélyezte az útzárat és punktum.

 

A négysávos, máskor örökké zsúfolt útmonstrumot ellepték a kerékpárosok, görkorcsolyások, gördeszkások és a babakocsis anyukák. Öröm volt nézni a híradók vágóképein a hirtelen támadt szabad tértől megmámorosodva tekerő bringásokat, mert ugyebár ha gépjárművek is közlekednek az Andrássy úton, akkor ott kerekezni nem az emberi élet meghosszabbításának legbiztosabb ismert módja. Nemhiába, Magyarország 2001-ben első unión kívüli tagállamként írta alá az autómentes napról szóló Európai Chartát, dobbanhatott meg tizenöt millió szív szerte a világon.

 

Persze, ez csak az egyik oldal. A másik az esti, Andrássy út – Deák tér – Károly körút – Astoria – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Moszkva tér – Margit körút – Tölgyfa utca – Margit híd – Szent István krt. – Teréz krt.– Oktogon – Andrássy út – Felvonulási tér útvonalon zajló kerékpáros demonstráció miatt forgalomkieséssel sújtott taxisofőr, a láncdohányossá lett teherfuvarozó, a káromkodó kamionos, az Erzsébet híd letérősávjánál kialakult dugó kellős közepén araszolgató családanya stb.

 

Hülyék vagytok – üzente a legolvasottabb magyarországi bulvárlap címlapja kedden a kerékpárosoknak. Fingfűrészelés! – legyinthetne bárki, hisz mától ugyanúgy hömpölyög a forgalom az Andrássy úton, mint tegnapelőtt. Egy demonstrációtól nem lesznek élhetőbbek a nagyvárosok, nem épülnek ripsz-ropsz kerékpárutak, nem változik meg a közlekedési morál. De a budapestiekben legalább volt annyi kurázsi, hogy felhívják a figyelmet a tarthatatlan állapotokra. Hogy lesz-e foganatja, egyelőre nem tudni, de hát a változásoknak egyszer valahol el kell kezdődniük.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr191284737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása