Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.06.28. 14:40

A kukkolósdi a kelet-közép-európai térség számára a rendszerváltozás után kezdődött

A kukkolósdi a kelet-közép-európai térség számára a rendszerváltozás után kezdődött. Addig legfeljebb az állami szervek figyelhették meg az embert, bárhol, bármikor, de nem lehetett SMS-ben szavazni... Amint elérhetővé vált térségünkben a globális zenetévé, mi is nézhettük a való világot. 1992-től Real World címen futott az MTV valóságshow-ja, az első, mely - a kábeltévével vagy parabolaantennával rendelkezők számára - térségünkben elérhetővé tette a műfajt. Nem volt kérdés, hogy egy ilyen műsorformátum a magyar közszolgálati tévében nem tud labdába rúgni. A kereskedelmi tévék magyarországi megjelenésével aztán jöttek a saját próbálkozások, több-kevesebb sikerrel, mert - ahogy a ValóVilág producere, Árpa Attila írta eddig egyetlen könyvében - a magyar leleményesség titka az, hogy nekünk mindig szarból kell várat építeni. A TV2 militáns Bázisa, Sváby András Balatoni Naplója, vagy éppen az anti-teambuildingre építő Tégla. Mai szemmel nézve ugyan amatőr kísérleteknek nevezhetnénk őket, de a magyarországi kereskedelmi televíziózás evolúciója szempontjából szerepük nem elhanyagolható. Az igazi nagy áttörést az hozta, mikor a TV2 a holland Endemoltól megvásárolta a Big Brother licencét. A konkurens RTL Klub erre való válaszlépésként fejlesztette ki a ValóVilágot.

Mit tett eközben a szlovák televíziózás? - tehetnénk fel a kérdést, bár nem kell, hogy ez a probléma túlságosan nyomasszon, hisz Dél-Szlovákiában mindenhol lehet magyar tévét nézni, így a probléma pusztán teoretikus síkon érdekel bennünket. A szlovák televíziózás úgy, ahogy van, nem korszerű, ez pedig atipikus - féloldalas - szerkezetének köszönhető. Az elsőként megjelenő kereskedelmi televízió, a Markíza sokáig az antimečiarizmus egyik bástyájaként határozta meg önmagát, a HZDS-vezért kormányzása idején gátlástalanul kiszolgáló közszolgálati televízióval szemben. Még a korszerűtlen naplós módszerrel mérve is hatalmas nézettséget mondhatott magáénak, a közszolgálati tévét a SuperStarig a kutya se nézte, a későn megjelent Joj televízió pedig (eddig) nem rúghatott labdába. A hét végén befejeződött az első szlovák kukkolós, de még mindig nem napi reality, melyben Szlovákia leggusztustalanabb házaspárjától lehetett elnyerni kétmillió koronát. A műsor átlagolva milliós nézettséget produkált. A műfajra tehát van igény. S amíg a vezető kereskedelmi tévé a koppintásgyanús, de úgy-ahogy saját, botrányoktól sem mentes műsorával lúzerkedett, a Joj csendben megvette a ValóVilágot, melynek a Big Brotherrel szemben legalább két előnye van: olcsóbb, és meg tudják vele szólítani a magyar nézőket is, ami eddig nem nagyon ment nekik. A Markíza természetesen azonnal jelezte, ősztől indítja a Nagy Testvért. S mivel a közszolgálati televízió sem akar kimaradni, ők is bejelentették, még ebben az évben indul a SuperStar2.


S hogy mire ez a nagy versengés? 2004-ben a Markíza 49,2 százalékos piaci részesedést mondhatott magáénak, a Joj 11,5-öt, a közszolgálati egyes csatorna pedig 18,5-öt. A cél az első versenyző számára a pozíció megtartása, a másik két versenyző számára pedig a játéktér átalakítása lehet. Bármi áron.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr381284722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása