Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.06.28. 14:30

Lopóautó járja be Pozsony utcáit

Felnőttként sokszor somolyogva gondolunk vissza gyermekkori álmainkra. Az óvó néni gyakran olvasgatta a kötelező alvás előtt József Attila Altatóját, mely szerint: "Tüzoltó leszel s katona! / Vadakat terelő juhász!" Délután aztán, mikor fakardjainkkal aprítottuk egymást a homokozó mellett, mindenki előtt a lehetséges katonai karrier képe lebegett. Suhancként pedig, mikor a sorozáskor a hadkiegészítő parancsnokság folyosóján dideregtünk egy szál gatyában, mindent megtettünk, hogy a sereget elkerüljük, lehetőleg minél messzebbről. Gyermekkorunkban a teherautókat is szerettük. Megigézve bámultuk az óvoda kerítése mögül, hogyan dübörögtek az aratásból visszatérő Liazok és Tatrák. Az ovis társak közül aztán egyik-másik teherautó-sofőr lett, ők valószínűleg továbbra is bírják ezeket a gépeket, az én - teherautókhoz való - viszonyom viszont leginkább ambivalensnek mondható.


Amikor a gyors forgalmú, de gyorsforgalminak nem nevezhető 63-as úton kell megelőzni két egymás mögött haladó kamiont, olyankor nem vagyok túl lelkes, egyébként meg nem izgatnak. Egy sárga színű teherautót viszont nagyon-nagyon utálok, és ezzel rajtam kívül bizonyosan sokan vannak így. A lopóautót, mely Pozsony utcáit járva gyűjti be a járműveket. A városi vontatószolgálat "pókautói" reggelente csoportosan rajzanak ki, hidraulikus emelőszerkezetük öntudatosan csilingel. Legénységük áldozatot keres. Ha megtalálták a tilosban parkoló lúzer kocsiját, felpakolják, és kiviszik a város peremére, a Fekete erdőbe. A tulaj meg mit sem sejtve tér vissza az ügyintézésből, és döbbenten látja kocsijának hűlt helyét. - Úristen, ellopták! - általában mindenkinek ez az első gondolata, miközben jeges veríték önti el a slusszkulcsát hova rakni nem tudó sofőrt. Bizarr élmény, és az ember szinte már örül, mikor kiderül, hogy "csak" elvontatták. Ekkor újabb próbatétel elé néz, ki kell jutnia a Slovnaft melletti telephelyre. Ha az áldozat nem pozsonyi, fogalma sincs, hogyan, de a manőver a fővárosinak sem egyszerű. Az ember ilyenkor taxiba vágódik -lehet hogy épp abba, amelynek gazdája feladta őt a vontatóknál, a két kaszt közötti együttműködés ugyanis elég jónak mondható -, egy kisebb vagyonért kiautózik a városon kívülre, és a büntetés kifizetése után visszaülhet a kocsijába.


Otthon magyarázkodni kell, hova tett több ezer koronát, és a napja is tönkre van téve. Persze tilosban parkolni szabálysértés, ez vitán felül áll. De a szocialista urbanisztika jegyében nagyvárossá fejlődött Pozsony egész egyszerűen nincs felkészülve ennyi autó befogadására. Még a tágabb belvárosban sincs elegendő parkolóhely, sőt a meglevőkből is megszüntettek kettőt. Így mindenki ott parkol, ahol tud, kockáztatva, hogy a főváros fizetett autótolvajai bearanyozzák a napját. Happy end nincs.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr821284718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása