Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.06.09. 13:10

Holland nem az EU-s alkotmányra

Hollandiáról eddig leginkább az jutott az átlag szlovákiai magyar eszébe, hogy az az ország, ahol a kiválasztott kávéházakban a fekete mellé egy spanglit – vagy ha pénztárcánk engedi, akár egy trombitát – is rendelhetünk, és nem jelenik meg azonnal a közeg, hogy a személyi igazolványunk elkérése után rögvest bilincsbe verjen.

Meg a gátak, a tulipánok, a szélmalmok, a tengertől elhódított földterületek meg a fapapucs. Szerdától viszont újabb – bár turisztikai szempontból kétségkívül nehezebben értékesíthető – jelenség is eszünkbe fog jutni a Benelux-államok e legliberálisabbjáról: a múlt vasárnapi francia „non” után ők is „tegen”-t mondtak az EU-s alkotmányra. Az egész nemet mondást az teszi még cikibbé, hogy az európai szuperállam alapító tagországairól van szó. A francia és a holland államférfiak keserű szájízzel a szabad népakaratot méltatták a balul elsült voksolás után, s a rezignált hangnem, a sírásra görbülő száj indokolt volt. Mert a franciák és a hollandok – pontosabban Franciaország és Hollandia lakosai – nem az alkotmányt utasították el, hanem gyengén muzsikáló kormányukat. Kevéssé valószínű, hogy a kikosarazás mögött a szép számban megjelent választók jogfilozófiai kétségeik álltak. A gall kakas földjén lezajlott népszavazás után elemzők azt írták, vidéken nagyobb volt az elutasítás. Na ja, mert a bordeaux-i meg a burgundiai bortermelők egy-egy permetezés után az alkotmányból olvastak fel passzusokat, ahogy a bretagne-i szarvasmarha-tenyésztők is. Különben is, tegyük a kezünket a szívünkre, hányan vannak, akik következetesen végigolvasták országunk az EU-énál lényegesen vékonyabb alaptörvényét...

Június 1-je nemcsak az EU, hanem a graffitisek életében is szomorú nap. Ekkor lépett életbe a drákói törvény, melynek alapján a falfirkálókat akár három évre is bevarrhatják, ha rajtakapják őket. Falra firkálni nem szép dolog, sem köz-, sem magánterületen. Az elcsúfított falfelület letisztítása sokba kerül, s míg nem sikálják le, szépérzékünk szenved csorbát. Na de képzeljük el, hogy a járőr rajtacsíp egy 18 éves, „visszaesőt”. Ha a bíró három évre ítéli a gyerekes csínytevésért – mert festékszóróval falakat elcsúfítani ugyebár nem nyugdíjasok szoktak –, és a büntetési tételt fiatal korára való tekintettel megfelezik, akkor is másfél évre kerül rács mögé. Mindezt abban az országban, ahol a zebrán gázoló Víťazoslav Moric egy ejnye-bejnyével megússza.

Ha a Szlovákiában a falfirkálókra kiszabható büntetést veszszük alapul, akkor az orosz olajmilliárdos Mihail Hodorkovszkij még egész jól járt, mikor a moszkvai, függetlennek a legkevésbé sem nevezhető törvényszék a héten tárgyalótermi vasketrecéből egy kicsit nagyobba küldte őt, méghozzá kilenc esztendőre. Annyi időre, amennyit nálunk három graffitizésért kaphatott volna. Ha a fejére hullott súlyos vádakat nézzük, még azt is mondhatjuk, jól járt. Ő persze ezt lehet, hogy egészen másként látja.

Olvasom a lapokban, hogy januártól jobbak lesznek a vizsgálati fogság körülményei. Az igazságügyi miniszter javaslata nyomán a gyanúsítottak tíz percet telefonálhatnak havonta. Ám az antidiszkriminációs törvény nagy barátja, Daniel Lipšic a halláskárosodott őrizeteseket sem szeretné hátrányosan megkülönböztetni. Ők tíz percig esemesezhetnek. Gondolom, a miniszter úr, mivel már hat éve járnak együtt, ritkán küld sms-t a barátnőjének, de javaslom, egy-egy unalmas kormányülésen próbáljon meg tíz percig esemesezni, azt gondolva, hogy vizsgálati fogságban van. Ha Beáta (így hívják a hölgyet) akkor éppen élő adásban van – mivel egy tévécsatornánál dolgozik –, és nem írhat vissza, akkor Lipšic őrizetes, hiába nyomkodta a billentyűket tíz percig, egy újabb hónapot várhat a válaszra. Szóval a jó szándék megint megvolt, végeredmény még csiszolásra szorul, mint annyi minden ebben az országban.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr951284716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása