Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.01.19. 15:15

Mit jelent a kulturális autonómia?

 

 

 Szlovákia az autonómiától visszhangzik. A többségi nemzet szemében vörös posztónak számító témát nem a Magyar Koalíció Pártja, hanem Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök vetette fel. Erre a hazai politikai elit meglehetős ingerültséggel reagált. Az ország három legfőbb közjogi méltósága egyként jelentette ki, hallani sem akarnak az autonómiáról. Mikuláš Dzurinda miniszterelnök szerint az autonómia a szegregáció felé vezető út, melyre nincs szükség. Romániában viszont a kulturális autonómia a kormányprogramba is bekerült. Erről beszélgettünk Takács Csabával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnökével.

 

Az új román kormány programjába bekerült a kulturális autonómia. Ez azt mutatja, hogy az RMDSZ megehetősen jó pozícióból indult a kormányalakítási tárgyalások során.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről a koalíciós program kialakításának egyik feltétele volt, hogy a választásokon és a koalícióban többséget gyakorló partnerünk elfogadja az RMDSZ azon programpontjait, melyek a gazdasági, a szociális és természetesen a nemzetiségi kérdések terén a programunkban megfogalmazódtak. Így jutottunk el oda, hogy a román kormányprogramba bekerült a kulturális autonómia törvénytervezetének elfogadása.

 

Ez határon túli magyar viszonylatban meglehetősen nagy előrelépésnek nevezhető. De mit jelent az önök számára a kulturális autonómia?

Nos kétségkívül, megítélésünk szerint egy rendkívül fontos előrelépés az általános autonómiaformák kialakítása területén. Erdélyben sajátos az etnikai helyzet, komoly regionális különbségek vannak. Véleményem szerint a közigazgatási hagyományok szerint kell megtalálni a megfelelő autonómiaformát. Nem ugyanaz a helyzet Székelyföldön, ahol nyolcvan százalékban él a magyar közösség, és Közép-Erdélyben, ahol csak 30 százalék vagy még kevesebb a magyarság részaránya. Itt más autonómiaformát kell működtetni. Úgy gondoljuk, hogy a kulturális autonómia törvényes kereteinek biztosítása és az intézményrendszer kiépítése minden erdélyi magyar számára biztonságot és a kulturális örökség megőrzésének nemcsak pillanatnyi kereteit, hanem a jövő fejlesztéséhez szükséges intézményes formákat jelentené.

 

Mire terjedne ki a kulturális autonómia?

Az oktatás, a kultúra, a művelődés, a múzeumok, a levéltárak, a „hivatásos kultúra“, a népi kultúraminden formájának támogatására. Ez a célunk.

 

Szóba kerültek a területi autonómiaformák is?

Ami a területi autonómiaformákat illeti, itt egy erős decentralizációban gondolkodunk, s ezt szükségesnek tartunk egész Romániára nézve. Ezzel – az önkorményzatiság megerősítésével – gyakorlatilag az európai modelleket vennénk át.

 

Ez azt jelentené, hogy Románián belül a magyarok által sűrűbben lakott területeken a magyarok kezében lenne a döntés?

Igen. Ez a decentralizáció erős jogosítványokat nyújtana a Székelyföld számára, hiszen az önkormányzati hatalom növekedésével, a szubszidiaritás elvének erősödésével tulajdonképpen nagyon sok döntés a magyar választott tisztségviselők hatáskörébe kerülne az oktatás területén, a szociális kérdésekben, gazdasági, területfejlesztési vonatkozásokban, nem utolsósorban a szabadon vállalt kapcsolatok építésében, melyek lehetnek romániaiak is, de persze átnyúlhatnak a határokon is. Olyan általános decentralizációs politikai folyamat ez, amelyben a központi hatalom delegálja a hatásköröket az önkormányzatoknak. Úgy gondolom, hogy az ilyesfajta autonómia nem idegen Európától, gondoljunk csak a dél-tiroli német kisebbség helyzetére, autonómiaformáira. Tehát ez azt jelenti, hogy mindenki egyforma jogosítványokat kap, csak ahol a magyarok vannak többségben, ott ők döntenek.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr71284688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása