Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.01.18. 19:49

Éhséglázadás, elnökválasztás, csatlakozások

 

Éhséglázadás, elnökválasztás, csatlakozások

Szlovákia számára 2004 a csatlakozások éve volt. A NATO és az Európai Unió teljes jogú tagjaivá váltunk. Hogy mi történt még 2004 első félévében?

KRONOLÓGIA

Január 8. A belügyminisztériumtól kérte a Szabad Fórum (SF) politikai pártként való bejegyzését Zuzana Martináková, Ivan Šimko és Branislav Opaterný. A pártba azok a politikusok tömörültek, akik Ivan Šimko védelmi miniszteri posztról történő lemondatása után kiléptek az SDKÚ-ból.

Ugyanezen a napon Pavol Hrušovský, a parlament elnöke április 3-át jelölte meg a köztársaságielnök-választás időpontjaként.

Január 14-16. Szlovákiába látogatott Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

Január 19. Münchenben letartóztatták Ladislav  Nižňanskýt, az Hlinka Gárda Edelweis partizánvadász alakulatának parancsnokát. 146 ember meggyilkolásával vádolták.

Január 26. Dobroslav Trnkát nevezte ki főügyésszé a köztársasági elnök.

Január 29. Az ANO-hoz közeli Aurel Ugort nevezte ki Mikuláš Dzurinda miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójává.

Január 30. Rudolf Schuster és Vladimír Mečiar az utolsó pillanatig várva ezen a napon jelentette be, hogy indulni szándékozik az elnökválasztáson.

Február 4. Népszavazást írt ki a köztársasági elnök a kormány hivatali idejének lerövidítéséről, mégpedig április 3-ra, az elnökválasztás napjára. A referendumot a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) kezdeményezte, ellenzéki pártok támogatásával.

Február 18. Körülbelül nyolcvan roma fosztogatott a lőcsei Billában, százezeres kárt okozva.

Február 20-24. Kelet-Szlovákia-szerte romák csoportjai fosztogattak. A tarthatatlanná váló helyzet megfékezésére 2097 rendőrt, és a hadsereg egy részét is bevetették. Egy férfi eltűnt az intézkedések során, később halva találták. Szlovákia történetében ez volt a legnagyobb rendőri erődemonstráció 1989 óta.

Március 4. A Nyitrai Kerületi Bíróság három hónapos vizsgálati fogság után szabadlábra helyezte Gabriel Karlin parlamenti képviselőt és Milan Mrázt, a Besztercebányai kerület magas beosztású hivatalnokát. Korrupció miatt folyik ellenük eljárás.

Március 9. A pénzügyminiszter leváltását indítványozta a HZDS. A kezdeményezést a Smer és a kommunista párt is támogatta.

Március 11. Egymillió korona kenőpénz elfogadása miatt indult eljárás Eugen Čuňo kassai alpolgármester ellen.

Március 12. A visegrádi négyek köztársasági elnökei Kassán tanácskoztak a további együttműködésről.

Március 15-16. Hivatalos látogatásra Szlovákiába érkezett Thomas Klestil osztrák államfő.

Március 18. Mikuláš Dzurinda miniszterelnök és Csung Mong Koo, a Hyundai Kia elnöke memorandumot írt alá a Zsolna melletti nagyberuházásról. Ám alig száradt meg rajta a tinta, az építkezésnek ténylegesen helyet adó Teplička nad Váhom földtulajdonosai tiltakozó akcióba kezdtek a szerintük alacsony földfelvásárlási árak miatt.

Március 29. Az Északatlanti Szövetség (NATO) teljes jogú tagjaivá váltunk.

Április 3. A köztársaságielnök-választás első fordulójában a tizenegy jelölt közül senkinek nem sikerült többséget szerezni. A második fordulóba Ivan Gašparovič (22,28 százalék) és Vladimír Mečiar (32,73) jutott tovább. Schuster 7,42 százalékot szerzett.

Az ugyanerre a napra kiírt népszavazás érvénytelen volt az alacsony részvétel miatt.

Április 13. Két és fél éves szünet után folytatódtak a tárgyalások Szlovákia és Magyarország között a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének végrehajtásáról a Bős-nagymarosi vízierőmű ügyében.

Április 17. Ivan Gašparovič nyerte az elnökválasztás második fordulóját. A szavazatok 59,91 százalékát szerezte meg, míg Mečiarra a lakosok 40,09 százaléka adta voksát. Összesen 1 801 960 választópolgár járult az urnákhoz.

Május 1. Szlovákia csatlakozott az Európai Unióhoz.

Május 6. Az alacsony földfelvásárlási árak miatt tiltakozó telektulajdonosok petíciós bizottsága felszólította a földtulajdonosokat, ne adják el földjüket.

Május 12. Kémkedés miatt kiutasítottak egy orosz diplomatát. Az orosz nagykövetség nem kívánta kommentálni a történteket.

Május 14. A parlament módosította azt az alkotmánymódosítást, mely kimondta az europarlamenti és a parlamenti képviselői funkciók összeférhetetlenségét.

Május 18. Kiutasítottak egy szlovák diplomatát Oroszországból.

Május 20. Elfogadták az antidiszkriminációs törvényt.

Május 21. A parlament a SIS és a katonai hírszerzés tevékenységével foglalkozott.

Május 26. Elfogadták az összeférhetetlenségi törvényt.

Május 28-június 1. Példátlan biztonsági intézkedések kíséretében került sor a NATO Parlamenti Közgyűlésére  a pozsonyi Vigadóban. Az esemény idejére a belváros gyakorlatilag megbénult.

Június 8. Három szlovák katona életét vesztette Irakban. Ugyanezen a napon a ciprusi békefenntartó misszióban is meghalt katona.

Június 13. Első alkalommal választhattunk európai parlamenti képviselőket. Az SDKÚ 17,09, a HZDS 17,04, a Smer 16,89, a KDH 16,19, az MKP 13,24 százalékos támogatást szerzett. Az előbbieknek három, a magyar pártnak két képviselőt sikerült az EP-be bejuttatni.

Június 15. Letette az államfői esküt Ivan Gašparovič. Ugyanezen a napon a Pozsonyi Kerületi Bíróság hűtlen kezelésben bűnösnek találta Jaroslav Svěchotát, a SIS magas rangú tisztjét, és két év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet végrehajtását öt évre felfüggesztették.

Június 16. Eltemették az Irakban és Cipruson hősi halált halt katonákat.

Június 18. Az új köztársasági elnök amnesztiát hirdetett, melynek az egy év alatti tényleges börtönbüntetésüket töltők örülhettek.

Június 24. Az SDKÚ gazdálkodását a Fair Play Szövetség feljelentése nyomán vizsgálni kezdte a rendőrség.

Június 29. Az ország legkiterjedtebb olajszőkítő bandáját sikerült felszámolnia a rendőrségnek.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr121284686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása