Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2004.09.08. 18:49

Lóvásár Felsőszeliben

Felsőszeli. A Vágsellye melletti településen idén ötödik alkalommal rendeztek lóvásárt, melyre hetvennyolc állatot hoztak ki tulajdonosaik. A rendezvény gazdája a felsőszeli lovasklub volt, melynek élén Ledneczky Zoltán áll. Ledneczky elmondta, a vásáron ugyan gazdát cserél az állatok egy része, az elsődleges cél azonban mégsem ez. A lovasok éppen olyan társadalmat képeznek, mint bármely más hobbi, szubkultúra képviselői. Az ilyesfajta rendezvények kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy az állatok gazdái információkat szerezzenek egymás lóállományának helyzetéről, egészségi állapotáról, képzettségi szintjéről...

A település szélén található pályát a klubhoz tartozó lovasok tették rendbe, s alakították ki jelenlegi formáját. A földterületet derékszögben karám veszi körbe, melyben boxok vannak kialakítva, hogy a vásározók közszemlére tehessék „portékájukat.“ Az idei lóvásáron nem volt ritkaság szlovák szót hallani. A lovastársadalom nem tesz különbséget a nemzetiség alapján, sokkal többet számít, ki hogy üli meg a lovat, avat be Ledneczky ennek a társadalomnak a belső életébe. Noha a vásár csak szombaton kezdődött, akik tehették, már szerdán-csütörtökön idejöttek, lóháton vagy szekerekkel, hogy jó helyük legyen.

A vásár napján Felsőszeliben ritkaság volt fedetlen fejű embert látni. A legtöbben cowboykalapot viseltek, melyhez farmer és kockás ing dukál, igényeseknek nyakkendővel. A hazaiak viszont amúgy bőgatyásan, borjúszájú ingben, fekete, „ezüstpitykés“ mellényben jelentek meg. De a cowboyokon és a betyárokon kívül a lovas íjászok is képviseltették magukat. Honfoglaló eleink harcmodorát Rőth Imre nagy sikerű bemutatója elevenítette fel. Este pedig – szokás szerint – countryzene mellett szórakozhattak a résztvevők.

Felsőszeliben egy elszánt kis csoport intenzív munkája nyomán hagyomány teremtődött. Ledneczky Zoltán elmondta, augusztus utolsó hétvégéjén jövőre is idevárják a legnemesebb négylábúak kedvelőit.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr671284673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása