Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2016.02.28. 08:35

Valós és vélt sikerek

Nem ígért forradalmat Robert Fico. A két év megszakítással nyolc éve regnáló miniszterelnök egy hétvégi nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Folytonos a politikánk, és ezt szeretnénk folytatni a jövőben is. Nem lesznek meglepetések.” Ha ez így igaz, az nem túl jó hír az országnak, főként, ha március 6-án hajnalban azt fogják mutatni a számok, hogy ehhez a meglepetésmentes kormányzáshoz mandátuma is van.

Ez a nyolc év nyilván nem teljes vakvágányon zajlott, a Fico-kormányoknak érdemei is vannak, amelyeket még bírálóiknak is el kell ismerniük. Ilyen például a költségvetési deficit 2,49%-ra való leszorítása 2015-ben, Szlovákia kisorolása a túlzottdeficit eljárásból; a közel kétszeresére emelt EU-s támogatás a jászló-apátszentmihályi atomerőmű leállítására; az élelmiszer-biztonság növelése; a Polgári Törvénykönyv második Dzrurinda-kormány óta húzódó reformja; a lakásépítési támogatások növelése; az alkalmi munkát végző diákok járulékmentes jövedelmi sávjának kitolása; az adózási fegyelem növelése; az ÁFA-csalások elleni szigorúbb és hatékonyabb fellépés; nemzetközi szerepvállalás a migránsválság kezelésében.

Vannak olyan területek is, amelyek már csak a párt propagandaanyagaiban minősülhetnek sikernek, ilyen például az SPP vagy a bősi erőmű „visszaszerzése”, ahol, lehet, drágább lesz a leves, mint a hús; az ingyenvonatozás, amely csak a kormány szerint ingyenes, de a jegyárat a többi, nem ingyen utazónak valamiből össze kell dobni; az egészségügyi járulékok csökkentése az alacsony jövedelmű munkavállalók számára, miközben a hasonlóan alacsony jövedelmű kisvállalkozók továbbra is magas járulékot fizetnek; a minimálbér emelése, amely reálisan kevés embernek segít, a leszakadó régiókban meg inkább árt; a közigazgatásai ESO reform, ami állítólag megtakarított 696 millió eurót, de az átlagpolgár az ügyintézési folyamatban ennek hasznát kevéssé érzékeli. A Smer azzal dicsekszik, három év alatt 100 km autópályát és gyorsforgalmi utat épített, azt már nem mondja, milyen áron. A 21 focistadion 45 milliós felújításának megítélése pedig csaknem egy az egyben olyan, mint az orbáni stadionépítési törekvéseké. Ez a mérleg egyik serpenyője.

A másik? A tíz éve húzódó Malina Hedvig-ügy (ahol persze ott van egy magyar tagsággal is bíró, félidős jobboldali kormány tehetetlensége is). A magyar anyanyelvi órák számának csökkentése. Dél-Szlovákia tendenciózus leépítése a közlekedési infrastruktúra, és a beruházások terén. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók évekig figyelmen kívül hagyott, sztrájkba eszkalálódó helyzete, párhuzamosan a szőnyeg alá söpört ágazati problémákkal. A magas járulékterhek. És a rendszer DNS-ébe kódolt korrupció, melyet már nem túlzás a mečiari időkhöz hasonlítani. A vajkai komp. Pavlis gazdasági exminiszter takarítótendere. A CT-botrány. A politikusi vagyonnyilatkozatok átláthatatlansága, „politikai akarat” hiányában. Az évek óta, folyamatosan túlárazott és haszontalan informatikai állami közbeszerzések. A Jaguar alatti földek ügye. A Váhostav- és a Doprostav-ügy. Fico titkárnőjének gépén írt levél a drága masszázsok ügyében. És még sorolhatnánk.

Ha marad az ilyen fajta politikai folytonosság, meglepetések nélkül, az meglehetősen sötét jövőképet rajzol elénk. Ne akarjuk!

 

szólj hozzá

Címkék: smer robert fico

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr8616767048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása