Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.01.14. 12:50

1662. Független parlament?

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt megközelítőleg hetente áll elő egy-egy általában könnyen értelmezhető törvényjavaslattal. Ezek túlnyomó többsége tán’ nem is érdemel különösebb figyelmet, akadnak köztük azonban megfontolásra érdemesek is. Ilyen például a legutóbbi, amellyel a választási rendszert módosítanák. Azt előre szögezzük le, egy évvel a parlamenti választások előtt kizárt, hogy bármelyik párt belemenne a választási rendszer módosításába, illetve hogy a Smer ellenzéki javaslatra változtatná meg. A javaslat tehát az elvérző javaslatok sorát fogja gyarapítani. Ezzel együtt is érdemes átgondolnunk azonban, mivel járna a jelenlegi, arányos képviseleti rendszer „egyszerű” átalakítása.

Igor Matovič pártja azt szeretné lehetővé tenni, hogy független képviselők is bejuthassanak a parlamentbe. Ők már jelenleg is ezt a gyakorlatot folytatják, olyan antipártként határozva meg magukat, amely a pártlétre csak szükséges rosszként tekint, és nem is mutatja annak tipikus jegyeit, csak a törvény által előírt minimumot. Elképzelésük tovább liberalizálná a náluk már most létező képviselő-állítási gyakorlatot. Azaz, ha elfogadnák a javaslatukat, a függetleneknek formálisan sem kellene egy párthoz csatlakozniuk. A pártlisták mellett lenne egy függetleneket tömörítő lista is, az kerülhetne rá, aki legalább 10 000 támogató aláírást szerez. A technikai megvalósítás részleteiben most ne vesszünk el, koncentráljunk csupán magára az elvre.

A jelenlegi, pártellenes hangulatban még lehet, hogy jól is muzsikálna egy ilyen lista. Ám ami működött az önkormányzati választásokon, az korántsem biztos, hogy az országos politikában is működne. Az egyik kérdés az, mi lenne a választások után. Hogyan állna fel a kormány? Mi történne, ha – elméletileg – a független lista több szavazatot kapna, mint a legerősebb párt? Kit bízna meg az államfő kormányalakítással?

Egy ilyen helyzetben az sem lenne mellékes, hogyan működne a parlament. Hiszen 76 ember konszenzusát sokkal nehezebb megteremteni, mint 76 párttag képviselőét. Sarkítva: egy ilyen matoviči „néptanács” akár az állam működését is veszélyeztethetné.

Régebben az emberek azért alapítottak pártot valamilyen ideológia jegyében, hogy általa részesülhessenek a politikai hatalomból. Azt, hogy ez ma is így van – remélem –, már csak a legnaivabbak gondolják. Azt, hogy melyik párt mögött ki áll, ma sem tudjuk mindegyikről teljes bizonyossággal. Magánszemélyeknél ennek kiszűrése is sokkal nehezebb lenne, megkönnyítve a szervezett bűnözői csoportok vagy idegen titkosszolgálatok dolgát.

Parlamenti képviselőként részt venni az ország sorsának alakításában sokak számára vonzó alternatíva lehet. Érthető, hogy sokan azért állnak el ettől, mert nem akarnak évekig fingszagú párt-alapszervezeti helyiségekben kepeszteni, provinciális problémákról tanácskozva, míg „listázhatóvá” válnak pártjuk számára. A rossz hír viszont az, hogy minden kedves, naiv, anarchista törekvés ellenére egyelőre jobbat nem tudunk. Igen, ott van Matovič modellje. Legitim törekvés, ám helyességéről egyelőre csak a választók 8,55 százalékát sikerült meggyőzni, a parlamentben pedig megfigyelhetjük a rendszer gyakorlati működését is. Ezek után valószínűtlen, hogy tömegek követelnék a bevezetését.

1 hozzászólás

Címkék: választás lista parlament képviselő pártlista parlamenti választások Igor Matovic Egyszerű Emberek és Független Személyiségek független képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr187073429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiz2 (törölt) 2015.01.15. 14:24:45

Ők egészen pontosan rátapintottak arra, mi a mai magyarországi politikai berendezkedés legnagyobb strukturális problémája:

nincs parlamentünk.

A parlament funkciója lenne:

törvényalkotás,
a kormány ellenőrzése,
a néphatalom gyakorlása.

Ma a képviselőt megbüntetik, ha kiszavaz, ami egy rossz vicc.

A kérdés egyébként független attól, hogy ki van épp kormányon. A gond az, hogy a mindenkori kormány diktál a parlamentnek és nem fordítva.

A probléma forrása, hogy a politikai élet szinte kizárólag pártok köré szerveződik, a pártok vezetői pedig olyan mértékű kontrollal rendelkeznek, amely lehetetlenné teszi a szűk vezetés által megszabott iránytól való eltérést.

Én kifejezetten örülnék, ha nem lennének pártok, hanem helyi érdekeket figyelembe vevő képviselők ülnének a parlamentben. A kormány és az államapparátus feladata pedig a törvények előkészítése lenne.

Persze azt _hinni_, hogy ez nem működhet egyszerűbb mint megcsinálni.
süti beállítások módosítása