Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.12.14. 08:58

1653. Élet és törvényalkotás

Zsigra volt polgármestere kerítés miatt börtönbüntetését tölti, a jelenlegit pedig kedden a bíróság hűtlen kezelés miatt 15 havi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mivel az ítélet nem jogerős, az ártatlanság vélelmének jegyében Ivan M. leteheti a polgármesteri esküt, tisztségétől csak akkor fosztják meg, ha az ítélet jogerőre emelkedik, annak ugyanis része a választott tisztségektől való kétéves eltiltás is. Egyébként ő volt az, aki az előző választásokat követően országos ismertségre tett szert azzal, hogy gondot okozott neki az eskü szövegének felolvasása. Mostani perében azt vallotta, nem tud írni és olvasni.

A parlament szerdán elutasította Martin Fecko, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőjének indítványát, amely a települések egyes részeinek önállósodását könnyítette volna meg. Fecko többedszer próbálkozott hasonló szellemű indítvánnyal.

A két hírnek látszólag semmi köze egymáshoz, az egyik egy nem különösebben érdekes bűnügyi hír, tizenkettő egy tucat. A másik mellé is bőven sorakoztathatnánk példákat. A Smer parlamenti „gőzhengere” sorra tapossa el az ellenzéki törvénykezdeményeket, Feckóé egy ezek közül. A javaslat éppen az olyan helyzetekre reagált volna, mint a zsigrai.

Az iglói járásbeli község egyike azon településeknek, ahol a nemzeti kisebbség van többségben. A legutóbbi népszámláláson 2099 lakosából 1395 vallotta magát romának, és 588 szlováknak, a maradék nem adott meg nemzetiségi hovatartozást. A romák száma tehát a bevallott 1395-nél is magasabb lehet, mivel elképzelhető, hogy közülük van, aki szlovák, vagy vegyes identitással rendelkezik, és a kérdőívben a szlovákot adta meg. A településen gyakorlatilag folyamatos a feszültség a szlovák kisebbség és a roma többség között. Ennek gyökerei azonban nem kimondottan etnikai, sokkal inkább kriminalisztikai alapúak. Ezt tovább fokozza, hogy az önkormányzati források nagy része a képviselőket is adó romatelepre kerül, a falut nem fejlesztik. A „kisebbség” elköltözni sem tud a településről, mivel az ingatlanok eladhatatlanok.

A helybeliek így összeszorított foggal küzdenek alapvető jogukért a normális élethez és a biztonsághoz, melyet – elméletben!!! – az állam garantál a rendfenntartás és az erőszak alkalmazásának állami monopóliummá tétele által. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint az 500 fős falu nem válhat külön az 1500 fős romateleptől, mivel a különválás egyik feltétele, hogy az újonnan létrejövő településnek legalább 3000 lakosa legyen. Jelenleg együtt sincs ennyi, még ha a többi feltételt, úgy-ahogy teljesítik is.
Az állam azonban magára hagyta a zsigraiakat. Daniel Lipšic volt az első, aki belügyminiszterként megpróbálta megoldani a helyzetet, egy „Lex Zsigra” előkészítését ígérve 2011 tavaszán, ám az akkori kabinet még az előtt bedőlt, hogy a belügyér törvényjavaslata szárba szökkenhetett volna.

Fecko javaslata, még ha a segítő szándékot értjük is, valahol agyrém. Ő ugyanis azt akarta törvénybe iktatni, hogy ne össztelepülési népszavazással döntsenek egy-egy településrész kiválásáról, hanem az erről való döntés csak a távozni akarók kezébe kerüljön. Javaslata értelmében ehhez elég lett volna a lakosok 60 százaléka által támogatott petíció. Ha továbbgondoljuk, az ilyen szellemű törvényalkotás egy sereg veszélyes precedenst teremthetne az élet egyéb területein is.

Egy törvény akkor jó, ha az élet minél szélesebb területét fedi le, minél általánosabban alkalmazható. Ez persze csak egy ideális államra igaz. Szlovákiában pedig módosítottak már törvényt azért is, nehogy Mikuláš Černák szabadlábra kerüljön, mert akkor a haza (vagy egy másik szervezett bűnözői csoport érdeke?) úgy kívánta. Szintén nem a közjó szem előtt tartása, és az általános alkalmazhatóság szülte például a magyar egyszerűsített honosításra reagáló ficói ellentörvényt. És még mazsolázhatnánk a törvényalkotási vadhajtások között. Száz szónak is egy a vége, nem lehet a településekről szóló törvényt olyan szellemben módosítani, hogy az egy adott község egy adott részének megfeleljen, a többinek pedig esetleg még ártson is. Az újra magukra hagyott zsigraiakat azonban ez biztosan nem vigasztalja.

3 hozzászólás

Címkék: roma romák népszavazás települések település Kelet-Szlovákia Martin Fecko Zsigra

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr796981283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden ukrán katonának megássák a sírját? 2014.12.14. 19:33:53

Felelősek a Majdan ostoba tüntetői százezrek haláláért és milliók gyászáért? 250 ezer főre növelik az ukrán hadsereg aktív állományának létszámát, és ugyanennyi sírhely megásására alkalmas új katonai temetőt nyitnak Ukrajnában. Bizarr. Jelenleg az ukr...

Trackback: Mi lenne, ha mi is kínvallatással szednénk ki Goodfriendből a bizonyítékokat? 2014.12.14. 19:29:20

Az USA vezető politikusai szerint a kínvallatás egy legális módszer, jogilag sem támadható. A CIA vallatási technikái is teljesen legálisak, a szenátus világszerte nagy vihart kavart jelentése meg úgyse nem nyújt az amerikai állampolgároknak semmilyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 20:27:38

A nem cigányok elköltöznek. Gazdatest hiányában a cigányok is elköltöznek.

Ekkor a helyiek a cigánytelepet ledózeroltatják, majd visszaköltöznek.

Vagy európai megoldást alkalmaznak. Azért európai, mert az angolok és franciák is ezt alkalmazták. (Libsik, videó van róla a youtube-on).

Közegészségügyi ellenőrzést rendelnek el, amit a cigányok nyilván körberöhögnek.

A bérelt vállalkozó dózerei ledózerolják a cigánytelepet.

Gond itt is megoldva.

igazi hős 2014.12.14. 22:41:43

@♔bаtyu♔: "A nem cigányok elköltöznek." Hova és miből? Te finanszírozod?
Nyilván a mostani házaik érteke 0 körül van, hiszen nincs olyan, aki egy cigánytelep mellé akarna költözni. Meg merem kockáztatni, hogy Szlovákiában, ahogy nálunk is azok maradtak kis falvakban, akik a városban nem találtak maguknak rendes munkát, tehát a legszegényebbek.
A konkrét helyzet egy demokratikus zsákutca, mert a szabályozás alapjában jó: a szlovák településszerkezet a magyarnál is tagoltabb (pedig a mienk is rég elavult, de amíg szocializmus volt, addig nem számított), tovább szaporítani a kis településeket teljesen értelmetlen. Hogyan lehet egy ilyen helyhez hozzányúlni, hogy ne legyen durva diszkrimináció? Sehogy.
süti beállítások módosítása