Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.10.03. 21:29

1638. Dávidok és Góliát

sdkukongresszus.jpg

Az SDKÚ e hasábokon már több ízben pertraktált agóniája a vártnál jobban járul hozzá a jobboldal atomizálódásához. A párt ifjúsági tagozata – az Új Generáció – a botrányos szombati kongresszus után jelezte, várhatóan kilép, így minden bizonnyal szintén a „felnőttek” között fog helyet kérni a politikai palettán. Sikerére jelen pillanatban valószínűleg csak egy szerencsejáték-függő merne nagyobb összeget tenni, de attól még ott lesznek. 2016 elég messze van a jósolgatáshoz, ám az bizton kijelenthető: a baloldalon nem várható komoly változás.

A Smer monolitikus pozícióját nem fenyegeti más párt. Miután a kisebb szociáldemokrata formációkat „utód nélkül” olvasztotta magába, a meglevők közül a teljesen komolytalanokat leszámítva már csak a kommunisták maradnak, azok meg egyrészt kinek kellenek, másrészt legutóbb acélos 0,72 százalékos támogatottságot kaptak. A baloldalon a furcsa, szakszervezeti–milliárdos együttélést megvalósító Smeren kívül tehát fű se nő, és a baloldali szavazónak ez így meg is felel.

Ez a Smer azonban már nem az a Smer, amelyik az első Fico-kormány idején volt, de még csak nem is az, amelyik ezt a kormányzati ciklust kezdte. A Radičová-kormány bukása után Fico ajánlotta az ügyvezetővé lett kormánynak, hogy már csak fűtsön és világítson, s most láthatóan a Smer teszi ugyanezt. Ellátja az államigazgatás működtetéséhez elengedhetetlen funkciókat, kormányoz, vagy úgy tesz, mintha kormányozna, de hiányzik a vízió, a nagy témák, és ezt nem is próbálják még csak palástolni sem. Ficóból pedig – főként az elnökválasztáson begyűjtött pofonok nyomán – kifogyott a szufla. Vagy az is lehet, hogy unja már az egészet, de távozási lehetősége nincs.

Ezzel a cseppet sem diadalmas, verhetőnek tűnő baloldallal kellene szembenéznie a jobboldalnak az „eszmebarikádokon”. Itt azonban köldöknézés folyik, ahhoz, hogy a versenyzőket komolyan lehessen venni, saját soraikat kellene rendezniük. Ehhez képest az SDKÚ a szemünk láttára hull szét; a KDH, miután dinamikus politikusai elhagyták, egy szintén sikertelen elnökválasztással megbélyegezve állóképszerűségbe merevedett. Az SaS-t láthatóan csak az mentette meg a korábbi, egyszer használatos liberális pártok sorsától, hogy az a kormány, amelybe bekerült, időnap előtt befejezte. De az mindenki számára világos, hogy Brüsszelből nem lehet pártot vezetni, Richard Sulík pedig inkább a könnyebb utat választotta. Bugár Béla Hídja még tartja magát, sőt versenytársai gyengélkedéséből, Lucia Žitňanská megszerzésével még profitálni is tudott. Gyengesége ugyanaz, mint az erőssége: a vegyespárt-jelleg, amely mindenkor korlátozni fogja megszerezhető szavazatai számát. A jobboldali „klasszikus” pártok közül azonban a Hidat kerülték el leginkább a botrányok. A második ciklusát parlamenten kívül töltő MKP számára a nagypolitikai színtéren való túlélés, vagy a regionális párttá válás a tét. Maradt még Daniel Lipšic a vártnál gyengébben muzsikáló Új Többsége, melynek nem hogy nem sikerült a jobboldal vezetőjévé válnia, de a parlamenti küszöb is messze van; a pszichopata Igor Matovič szóra sem érdemes egyszerű emberei, és Radoslav Procházka sokak számára szimpatikus Sieťe. Ennek a pártnak egyelőre van egy jó, de immár nem szeplőtlen arca, de ezen kívül még semmit nem tett le az asztalra. Abból profitál, hogy a választók egy részének elege van a korábban felsorolt pártokból. Na, hát ennek a társaságnak kellene alternatívát és víziót kínálnia a Smerrel szemben. Ránézésre úgy tűnik, nem ez lesz a világ legegyszerűbb feladata…

Pedig ez a Smer legyőzhető. Van rá két évük, hogy kitalálják, hogyan. Ellenkező esetben újabb négy év koncepciótlan kormányzás várhat az országra.

2 hozzászólás

Címkék: jobboldal baloldal Smer SDKÚ

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr836757037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2014.10.04. 17:15:11

Fico-Orbán-Ponta. Középeurópai középpártok a szocializmus visszaépítésével. És Bukaresttől Pozsonyig ez jó az embereknek. Igencsak szomorú.

Mégaz a mókás, hogy Fico balnak hívja magát, Orbán jobbnak, Ponta meg liberálisnak. Holott pont ugyanazt csinálják.
süti beállítások módosítása