Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.11.28. 20:00

1529. Permanens háború

Ősz van, hullanak a levelek. Levélhalom fedi a Híd és az MKP közötti, cigarettányinál alig hosszabb tűzszünetet is, mely bő másfél hétig tartott. A pártvezetők előbb a megyei választások első fordulója után leveleztek egy kiadósat, jó szokásuk szerint, majd a kényszeredett együttműködés végére Bugár Béla nyílt levele tett pontot. Berényi József lapzártáig nem válaszolt, lehet persze, hogy nem is akar. 

Korábban e hasábokon arról olvashattak egy szerzőtársam tollából, hogy a megyei választásoknak az eredményektől függetlenül csak győztesei lesznek. Ez pontosan így történt. A Híd győztes, mert a legutóbbi, 40:2-es eredményt sikerült elfeledtetnie, immár 17 képviselővel bír a megyei parlamentekben. Győztes, mert Pozsony és Kassa megyében az általa is támogatott jelölt nyert. Győztes, mert Nagy József a legnagyobb politikai sikerének tartja az első forduló eredményét, mivel csak három éve volt a politikai profilálódásra, szemben sok más párttársával és ellenfelével. Ráadásul az Európai Néppártba való felvétel is a legjobbkor jött, mintegy a kampány melléktermékeként.

Nemkülönben győztes az MKP. Győztes, mert Berényi József az első fordulóban Overdose-t megszégyenítő hajrával utasította maga mögé esélyesebbnek tartott vetélytársait. Győztes, mert Berényi, noha a csoda nem történt meg, derekasan állta a második fordulót is. Győztes, mert Pozsony és Kassa megyében az általa is támogatott jelölt nyert. Győztes, mert három híján sikerült megtartani a korábbi képviselőszámot, miközben ellenfele megsokszorozta képviselői számát. Az MKP esetében az eredményt felértékeli az is, hogy immár második ciklus óta csak kívülről nézi a parlamentet, s így tudott ilyen eredményt elérni.

A 37:17 aránypár tehát a tény, a fentebb leírtak pedig a tény interpretációi. Összességében elmondhatjuk, bár szép teljesítmény a képviselők számának több mint megnyolcszorozása, az egészen Kotleba bejöveteléig országos érdektelenség övezte választásból az MKP jött ki jobban. Nagyszombat megyében sikerült megnyernie a presztízscsatát, pedig Nagy József semmit sem bízott a véletlenre, még Királyhelmec végén is ő nézett le egy óriásplakátról a napokban az arra autózó szerzőre… Sikerült újra birtokba venni a médiát, nemcsak a magyart, hanem a szlovákot is.
Az MKP legalább a kampány és a koalíciós tárgyalások idejére a közbeszéd részévé vált. Fel tudta mutatni, hogy pozíciója stabil a régiókban. A felfokozott médiafigyelem farvizén pedig sikerrel úsztatta be a köztársaságielnök-választás témáját, amely újra tartós médiafigyelmet biztosíthat a 2012-ben már sokak által temetett pártnak, a majdani elnökválasztás eredményességétől függetlenül. Ennek szinergikus hatása pedig akár a megyeihez hasonló „népszerűség” övezte európai parlamenti választások eredményét is befolyásolhatja.

Nyilván mindezt a Híd sem nézhette tétlenül, a párt lépéskényszerbe került, a megoldást csak a megyei választások alatt jórészt láthatatlan Bugár Béla jelenthette. A megyei választások alatt végig jól teljesítő kommunikációs csapat azonban most kicsit lazábbra vette a figurát. A párt és Bugár konszenzuskeresőként felépített imázsához képest kimondottan agresszívra vette a figurát, offenzív, személyeskedő, helyenként sértett hangvétel jellemzi a szlovákiai magyarokhoz írt nyílt levelet. A kiáltvány értelemszerűen nem alkalmas az MKP-szavazók megnyerésére, a bizonytalankodó, határozott pártpreferenciával nem rendelkezőket is elriaszthatja az éles támadás. Valószínűbb, hogy Bugár ezzel a levéllel saját pártja híveinek kívánt üzenni, rámutatva, hogy a számukra felejthető és felejtendő megyei választásokkal vége az MKP-val folytatott „spoluprácának”, csapataik újra harcban állnak.

szólj hozzá

Címkék: megyei választások MKP Bugár Béla Most-Híd Berényi József

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr755668358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása