Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.05.09. 21:49

1477. A törvényhozó polgár

Tavaly az állampolgárok 147 petícióval fordultak az állami szervekhez, illetve 7965 alkalommal éltek panasszal – derül ki abból a dokumentumból, melyet keddi ülésén vett tudomásul a kormány.  Azaz ennyi alkalommal vették a fáradságot az állampolgárok, hogy az őket nyomasztó problémákra a kocsmai asztalcsapkodáson túl is megoldást próbáljanak keresni. 

147 petíció – nem túl sok, legfeljebb ha ehhez hozzávesszük még a helyi és regionális szintű petíciókat, melyekről jellegüknél fogva nem készül statisztika, de azt mutatja, az emberek egy csoportjában kétségkívül megvan az igyekezet, hogy a nem kívánatos helyzetre hivatalos úton keressen orvoslást. Valószínűleg rájuk szeretne építeni az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek legújabb javaslata. Matovičék azt javasolják, hogy az állampolgárok közvetlenül terjeszthessenek be törvényjavaslatot a parlamentbe, azaz ha 15 000 állampolgár aláírná a benyújtandó törvényjavaslatot, akkor azzal a parlamentnek foglalkoznia kellene. Az állampolgárok így (majdnem) azonos szintre „emelkednének” a parlamenti képviselőkkel, akik jelenleg a kormány és a parlamenti bizottságok mellett törvénytervezeteket vagy törvénymódosító javaslatokat nyújthatnak be.

Az Egyszerűek a demokrácia erősödését, a közügyek iránti érdeklődésüket elvesztő állampolgárok aktivizálódását remélik a javaslattól. Az ötlet kicsit olyan, mint Matovičék szinte összes törvényjavaslata, alapjában véve nem lenne rossz, csak… Egyrészt kérdés, hogy az állampolgárok ezt akarják-e, ahelyett, hogy a kiskertben szorgoskodnának, vagy horgásznának a meleg tavaszi napokon. A hazai politikai életben vannak hasonló, látszólag a közvetlen demokráciát erősíteni kívánó tendenciák. Legutóbb Daniel Lipšic független képviselő állt elő azzal, hogy a nép közvetlenül választhatná a főügyészt, ami valószínűleg a közvetlen demokrácia teljes félreértelmezése, a lakosság nagy részének ugyanis fogalma sincs a főügyészi munka jellegéről, illetve az erre a pozícióra szóba jöhető pár jelölt alkalmasságáról, arról nem is beszélve, hogy ezzel tovább emelkedne a választások száma. Kérdéses tehát, hogy ezeket a trendeket mennyire kell erőltetni.

Másrészt kétségeink lehetnek az így megszülető törvényjavaslatok minőségét illetően. Míg a kormánynak és a parlamentnek komoly (adóinkból) fizetett apparátusa van a törvényalkotásra, az állampolgárok szabadidejükben, kvázi a „térdükön írnák meg” ezeket a törvényeket.

Komoly veszélyt jelenthet az is, hogy gazdasági érdekcsoportok próbálnának visszaélni ezzel a lehetőséggel. Persze, ez a pártok és a parlamenti képviselők esetében is megtörténhet, sőt, meg is történik,ám esetükben az ellenőrzés lehetősége valamivel nagyobb, mint 15 000 állampolgár esetében.
Igor Matovič ezen javaslata is hangzatos, ám ami a gyakorlati megvalósulását illeti, a szlovákiai viszonyok és az állampolgárok társadalmi érdeklődésének ismeretében valószínűleg több hátrány származna belőle, mint előny.

Ráadásul vajmi csekély az esélye, hogy a javaslatot támogassa a Smer. Ficóék hatalomról alkotott elképzeléseihez más se hiányzik jobban, mint a népi törvényalkotás.

1 hozzászólás

Címkék: parlament törvény törvényalkotás Igor Matovic Egyszerű Emberek és Független Személyiségek

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr265292070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.05.11. 23:06:42

A népi kezdeményezés nem lenne újdonság a környéken. Magyarországon 200 ezer aláirásra van szükség ügydöntő népszavazás kiírásához,50 ezerre egy javaslat parlamenti megtárgyalásához.
Svájc mindenesetre rekorder, itt 100 ezer aláírásra van szükség alkotmánymódosítás kezdeményezéséhez.Élnek is vele.
(Volksinitiative (Schweiz))
süti beállítások módosítása