Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.03.27. 23:00

1458. Így -ovátlanítsd lánygyermeked nevét

TikaCA-43.JPG

Amikor nősülésre adtam a fejemet – meleg nyári nap volt, Ógyallán a ma megdöbbentően kevés, kilenc évre és kényszergyógykezelésre ítélt Juhász Milán már tárazta az engedély nélkül tartott stukkert, hogy aztán elinduljon a Komáromi útra –, utána az anyakönyvi hivatalban a házasságlevél átvételekor kellemetlen meglepetés ért. A jeles dokumentum utolsó sorában az állt, hogy a gyermekem neve Lashee/Lasheeová lesz. 

Mi a csoda? – kérdeztem az anyakönyvvezetőt, és kértem, hogy nekem egy -ová nélküli papírt adjon. De azt mondta, ez nem lehetséges. 

Policy, hogy a helyszínen nem üvöltözünk a törvényeket végrehajtó hivatalnokokkal, a törvényen nekik úgy sincs módjukban változtatni, és csak feleslegesen frusztráljuk egymást. Ő nem tehet semmit/semmiről, a 154/1994, anyakönyvről szóló törvény 19. paragrafusa 2. bekezdésének f pontja kimondja, hogy a házasságlevél a születendő gyerekek nevét férfi és női alakváltozatban is tartalmazza. (Úradný výpis z knihy manželstiev (ďalej len „sobášny list“) obsahuje: dohodu manželov o priezvisku a dohodu o priezvisku ich spoločných detí; dohodnuté priezviská sa uvedú v mužskom aj ženskom tvare.) Oszt’ majd ha a szülő akarja, akkor intézze el, hogy ne így legyen, különben automatikusan bevarrják az -ovát.
Köszönjük a Magyar Koalíció (még nem a Közösség) Pártjának, beleértve az annak most már Most-Hídban levő részét is, hogy 8 évi kormányzás során még azt sem tudták elérni, hogy ez ne így legyen.

sokcsecsemotasr.jpg

Na de akkor mi a teendő? Guglizni kezdtem, különböző formákban, de a találatok minden esetben a harmadik műszakból ismert lakodalmas helyekre vezettek, ahol a már felnőtt arák problematizálták ezt a dolgot, ami jó, csak nem válasz az én kérdésemre.

Gondoltam, körülnézek a kisebbségi kormánybiztos oldalán, de ott nem találtam érdemi információt. Na majd a jogsegely.sk. Nem rossz, nem rossz, ott már volt hivatkozás az idézett törvény vonatkozó részére, hogy annak alapján kell egy kérvényt beadni.

Az igazság az, hogy nem lett volna nagy munka ennek alapján megírni, de ez a nagy webkettes világ kényelmessé teszi az embert, mindent letölthető formában akar, ezért hát bevetettem a titkos fegyvert, felhívtam a keresztanyámat, aki ma már nyugdíjas, de előtte anyakönyvvezető volt szülőfalumban. Ő küldött is egy kérvényt, amit hozzájuk szoktak beadni. Ezt a vezetéknév -ovátlanítási kérelmet most kitesszük ide letölthető formában is. Íme.

Így írasd be lánygyermeked vezetéknevét a szlovák -ová végződés nélkül az anyakönyvbe by reallashee

Ennyi. Ahogy az ismert vicc mondja, nem nagy dolog, de jól esik. Ezt vidd magaddal, amikor mész a születési anyakönyvi kivonatot átvenni.

A dolognak van még egy olyan hátulütője, hogy mindkét szülőnek alá kell írni, de nem biztos, hogy szülés után pár nappal a feleséged éppen az anyakönyvi hivatalba akar járkálni, főleg, ha az nem a lakhelyeden van. Ilyenkor az akadékoskodó gyökér maximálisan törvénytisztelő anyakönyvvezetők kérhetik, hogy az aláírás legyen hitelesítve. Ezt közjegyző előtt kell csinálni, és 2,80-ba kerül.

Ha "20 százalékos" településen élsz, természetesen beadhatod magyar nyelven is, illetve kérhetsz kétnyelvű dokumentumot.

Ha mindezt nem teszed meg a születési anyakönyvi kivonat kikérésekor, természetesen erre később is lesz lehetőséged, de ekkor már minimum a gyerek egészségbiztosítási kártyáját és útlevelét is át kell majd íratnod. Aztán minél több papírja van, annál többet. Szal egyszerűbb az elején.

2 hozzászólás

Címkék: kisebbség nemzetiség anyakönyv névhasználat kérvény vezetéknév végződés -ová

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr895176877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seboka 2013.03.28. 08:06:41

Nekunk egyhazi eskuvonk volt, es mar nem tudom, hogy milyen dokumentumot toltott ki a pap, illetve a szules elott is kerdeztek egy fiu es egy lanynevet, de nem emlekszem, hogy ovatlanitani kellett volna a lanyom nevet. Aztan lehet, hogy csak az ido megszepiti a dolgokat. A lanyotokhoz pedig gratula, ha mar FBon lemaradtam a nagy gratulalasi lazrol. :)

Mózes Szabolcs 2013.03.28. 15:36:59

Kollega, chaten megkérdezhetted volna, én háromszor abszolváltam.:)
Amúgy a mi házasságlevelünkben -ová nélkül van a lánygyermek vezetékneve, mert az illetékes hivatalnok nem tudta, hogy ilyet nem lehet... (Szerintem még nem is nagyon találkozott ilyen kéréssel, s mivel tudta, hogy lehet ová nélküli női név, azt hitte, a házasságlevélbe is be lehet írni a gyereknek.)
Aztán amikor mentem az első gyerkőcnél az anyakönyvi hivatalba intézni a születési bizonyítványt (azt a bizonyos rodny listet), és kérdőre vontam az asszonyságot az ovás név miatt, mondta, hogy el lett cseszve a házasságlevél...
Így valóban pluszmacera, mert hivatalosan kiadnak egy ovás születési okmányt, aztán leadod a kérvényt - ha jófej a hivatalnok (Pozsonyban mindháromszor az volt), akkor elfordul és feleséged nevében is aláírod -, befizeted az illetéket és kiadják az ovátlan papírt is.
Tény, hogy az elvtársak 8+2 év alatt, míg kormányon voltak, különböző kombinációkban, ezt elintézhették volna. Erre biztos ki lehetett volna erőszakolni a "politikai akaratot", csak eszükbe kellett volna, hogy jusson...
süti beállítások módosítása