Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.01.31. 17:50

1432. Rettenetes, rettenetes...

Már Szabó Lőrinc is megírta, „hogy rettenetes, rettenetes/szegénynek lenni s fiatalnak”. Nem tudom, a munkahivatal dolgozói gondoltak-e ezzel, amikor kiadták a fiatalok munkanélküliségének legújabb statisztikáit.

Az országban történelmi csúcson áll a munkanélküliség, 14,44 százalékos, utoljára 2004-ben volt hasonló. A szlovákiai magyarok privát pechje, hogy részben a határ menti álláslehetőségek megszűnése miatt, meg amiatt, hogy a térségben jóval kevesebb volt az állami beruházás és támogatott munkahely, mint északabbra, a mutatók Dél-Szlovákiában még az országos átlagnál is magasabbak. Ezt a borongós képet sötét ecsetvonásokkal árnyalja tovább, ha a munkanélküliek korát is megnézzük. A 425 ezer munkanélküliből 140 ezer, azaz minden harmadik 29 év alatti. Az előrejelzések szerint idén ez a trend érdemben nem fog változni. Ezt a vélekedést erősítheti, hogy a pénzügyminisztérium tegnap drasztikusan lerontotta növekedési előrejelzést, 2,1 százalékról 1,2 százalékra.
Ha a kabinet nem szeretné, hogy a fiatalok számára az egyetlen kiút a külföldi munkavállalás legyen, s így a most még csak szociális és gazdasági probléma később demográfiaiba is átforduljon, mihamarabb fel kellene lépnie a kedvezőtlen tendencia ellen. A kormányzati kommunikáció részéről a globális válságra való hivatkozás nem fogadható el érvként a semmittevésre, az ugyanis csak tovább mélyíti a válságot, tovább rontja a helyzetet.

Bár az államnak nem feladata közvetlenül munkát teremteni, nagy a felelőssége azon a téren, hogy a foglalkoztatás feltételei ideálisak legyenek. És ezen a téren a Fico-kormány nem remekel. A munkanélküliek száma ugyanis már tavaly év végén emelkedett, a cégek megijedtek a módosított munkatörvénykönyv hozta változásoktól, így akitől lehetett, még tavaly megváltak. A februári adatok valószínűleg még ennél is kedvezőtlenebbek lesznek, ekkor fognak megjelenni azok a tömegek, akiket a munkaadójuk nem foglalkoztatott tovább megbízási szerződésre, és azok a kényszervállalkozók, akik a járuléknövelés miatt adták vissza az ipart. A szocialista kormány tehát ideális feltételek teremtése helyett még azok kedvét is elveszi a munkától, akik szeretnének dolgozni. És nem is fest úgy, hogy ezen a hozzáálláson nagyon változtatni akarnak. Ez is "rettenetes, rettenetes".

szólj hozzá

Címkék: kormány munkanélküliség munkanélküli előrejelzés pénzügyminisztérium gazdasági növekedés fiatalok munkanélkülisége

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr865054961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása