Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.10.28. 20:02

1257. A szlovák anyanyelvű raktárosokról – diszkrimináció vagy linkség?

A szlovákiai magyarok nem amerikai feketék, nem lehetne őket rávenni, hogy 381 napig gyalog járjanak – ahogy ezt Luther Márton, a Király tette –, ha egy busztársaság diszkriminálna egy szlovmagyot. Veszünk BASF-termékeket is, holott a BASF volt az, ahonnan vállaltan nyelvi diszkrimináció miatt dobtak ki két magyar alkalmazottat. (Az esetről anno a most a polújságírásnál lehet hogy örömtelibb, anyai teendőkkel foglalkozó B. Szentgáli Anikó írt részletesen itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt.) Szal’ ettől a poszttól sem várunk semmit.


Biztosan mindenki ismeri az interneten mémként terjedő Tesco-álláshirdetést, mely szerint: Szereted a kihívásokat? Gyere hozzánk kocsigyűjtőnek!
A jobb munkával jobb életet ígérő Adecco markos legényeket keres. Olyanokat, akik stabil állásra vágynak. Ki ne vágyna arra a mai világban? A markosoknak 3 ojrós órabért kínálnak (bruttó), ami Pozsony alatt nem egy matyóhímzés, de hát akinek nincs munkája, az ne ugráljon, nem igaz?

De miért is foglalkozunk egy raktárosi álláshirdetéssel a Szenci járásban? Mert ide kizárólag szlovák anyanyelvű raktárosokat keresnek, ahogy azt a hirdetésben is láthatjuk.


Pedig a Szenci járásban biztosan akadnak olyan magyar anyanyelvű munkanélküliek is, akik tudnak targoncát vezetni, és egy raktárosi dzsobra ácsingóznak, de ide szlovák anyanyelvű raktáros kell. Nem elég, hogy magas szinten bírja az államnyelvet.
[Ide most képzeljünk el, minimum Bolgár György stílusában, egy veretes, antidiszkriminációról, nacionalizmusról, hétköznapi fasizmusról szóló traktátust, úgy, ahogy azt Fábry Sándor szokta "idézni", s amelyet a szerzőnek most nem volt ideje megírni, pedig kihívás.]
Ám még mielőtt minden szintre kiterjedő diszkriminációt vizionálva vallanánk bukottnak a szpolupárca eszméjét, csitulj, te szív. Valószínűleg csak a profesia.sk hibájáról van szó. (Legalábbis szeretnénk hinni.) O’Henry novelláskötete jut eszembe, A visszaeső bűnös. A Profesia ugyanis még 2009-ben ígéretet tett arra, hogy ezt a diszkriminációgyanús dolgot kiküszöböli. Olvassuk el erről Sándor Renáta cikkét. Részlet:
„Március elején tettük fel az új kérdőívet a honlapra, technikai hiba miatt jelent meg így, ki fogjuk javítani” – mondta lapunknak Ivana Molnárová marketingigazgató. „Sajnos, így valóban félreérthetőek a hirdetések. De visszautasítjuk, hogy diszkriminációs szándék állna a háttérben. Ismétlem: technikai hiba történt, a lehető legkorábban kijavítjuk” – szögezte le az igazgató.

Ám úgy látszik, ahogy a sajtóérdeklődés elcsitult, maradt minden a régiben. Vagy igen nagy a hiba, mert 2 év alatt sem tudták kiküszöbölni. Akadna egy targoncavezetői engedéllyel rendelkező magyar, aki belevágna egy próbaperbe?

2 hozzászólás

Címkék: anyanyelv diszkrimináció nyelvhasználat álláshirdetés új szó basf államnyelv nyelvi diszkrimináció profesia.sk

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr843336902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wild Colonial Boy 2011.10.30. 23:26:46

" Valószínűleg csak a profesia.sk hibájáról van szó. (Legalábbis szeretnénk hinni.)"
Szinte biztos. Kicsit beletúrva a profesia nyomtatványaiba azért előjön hogy itt anyanyelvi szintről van szó, nem pedig arról, hogy szlovák legyen az anyanyelve.

lashee · http://lashee.blog.hu 2011.10.31. 20:02:27

Ok, de azt mondták 2 éve, hogy ezt megváltoztatják.
süti beállítások módosítása