Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.08.12. 08:00

Egy elbaltázott belügyminiszteri nyilatkozat margójára

Grendel Gábor belügyi szóvivő jelezte a sajtónak, szabadságra megy. A főnöke ellenségei úgy döntöttek, ezt az időt arra használják ki, hogy kitoljanak Daniel Lipšic belügyminiszterrel, rossz üzeneteket kommunikáltatva vele.

A tárcavezető az utóbbi időben megszaporodott autógyújtogatásokra reagált. Az utóbbi időben Vágbesztercén egy közlekedési rendőr, Érsekújvárott egy veterán bűnügyis autóját gyújtották fel. De égtek rendőrök autói Rózsahegyen és Breznóbányán is. Ez utóbbiban az az érdekes, hogy  a Security3-as (tudod, ez volt Miki Černák házi őrző-védő cége, melynek irodájában Sipos Milán is halálát lelte) Ján Červenec 13 éves fegyházbüntetése kihirdetésének napján történt, és ugyanezen a napon a breznóbányai polgármester dzsippója is leégett. Nem állítom, hogy a két dolog összefügg, csak azt mondom, hogy időben nagyon közel voltak egymáshoz. (Tudjuk, hogy a Breznóbányai járásban Černák letartóztatása után is kemény világ volt még évekig. Amikor a főnök pere zajlott az illavai fegyházban, minden fegyőrt átvezényeltek, akinek Felső-Garam menti kötődése volt, és más régióbeliekkel pótolták őket...)

Ezen kívül nem rendőrautók égtek Kassán, Bősön, Pozsonyban és Nagyszombatban. Nem állítható, hogy ezek között összefüggés van, de az esetek száma olyan kiugróan magas,  hogy még a szabadságról visszatérő hírlapíró is azt mondja, hogy WTF?

Az autógyújtogatás a komolyabb figyelmeztetési formák közé tartozik a szervezett bűnözői körökben. Első körben csak megrongálják az autót, ha üzenni, akarnak. Kerék/szélvédő - bosszantó és drága. Ennél vmivel durvább a kromofággal leöntés, majd a benzin jön. A figyelmeztető jellegen túl az anyagi vonzat sem elhanyagolható, ami egy rendőrnek komoly gond lehet; konkurenciaharcok esetében a hasonszőrűeknek nem mindig.

No, erre fel üzente meg a pillanatnyilag szóvivő nélküli tárcavezető a következőket: „Ak chce niekto testovať trpezlivosť polície, dostane adekvátnu odpoveď. Špeciálne policajné zásahové jednotky dostali pokyn tvrdšie zasiahnuť proti kriminálnym živlom v regiónoch, kde k podpaľovaniu áut došlo”. Ez állt abban a levélben, melyet a tárca sajtóosztálya postázott. Azaz: „Ha valaki tesztelni akarja a rendőrség türelmét, megkapja a megfelelő választ. Utasítottam a különleges egységeket, hogy keményebben lépjenek fel a bűnözőkkel szemben azokban a régiókban, ahol a gyújtogatások történtek”.

Tisztelt Miniszter Úr, nem szeretném, hogy az egykor kiváló riportert feleslegesen visszarendelje szabadságáról, ezért elmondanám, mi az alapvető hibája az Ön üzenetének. Mindezt ingyen és bérmentve teszem, állampolgári segítségnyújtásként.

A rendőrségi dolgokat folyamatosan követő olvasóim talán emlékeznek rá, hogy 2005 tavaszán az akkor az országos rendőrfőkapitány 1. helyetteseként dolgozó Jaroslav Spišiak utasította a közrendőröket, hogy vegyék fel a harcot a szervezett bűnözéssel, és állítgassák a vastagnyakúak autóit. A gyengébbek kedvéért típusjegyzéket is kiadtak. Spišiak - aki alulról érkezett - tudta/tudja, hogy a közrendőrök java bizony baszik a szervezett bűnözésre. Hogyisne, majd ezért a pénzért fogom szétveretni az autómat - mondják, és inkább elnéznek, ha a galántai Lidl parkolójában padlógázzal közlekedik egy BMW, ahogy azt a múlt szombaton magam is láthattam. (Galánta az új Dunaszerdahely? Vagy Szered? Vagy mindkettő, de még Dunaszerdahely is Dunaszerdahely, csak a pénz már vmivel fehérebb.) Rendőrfőkapitány-helyettesként következetes fellépést várt el beosztottjaitól, ezért - abszurd, de így volt - arra adott nekik parancsot, ami egyébként is a kötelességük lett volna, csak nem csinálták. Kényelemből, félelemből, korrupció miatt, érdektelenségből, az okokat ne firtassuk, a lényeg a nem csinálás.

Úgy látszik, az elmúlt hat évben nem történt érdemi változás e téren. Hat év. Jó sok. És mégsem. Épp ezért kellene depolitizálni a rendőrséget, csak nem megy, na de ne álmodozzunk... A miniszter megint arra utasítja a rendőröket, hogy végezzék a dolgukat. Miért, a fizetésüket nem azért kapják, hogy keményen lépjenek fel a (szervezett, vagy bármilyen) bűnözőkkel szemben? Ha nincs belügyminiszteri ukáz, akkor naponta körbeautózok a körzetemben és letelt? (Egyébként igen.)

A miniszter arról már letett, hogy az ilyen ügyeket a közrendőrök oldják meg. „Špeciálne policajné zásahové jednotky dostali pokyn tvrdšie zasiahnuť”, ez jól hangzik, a szomszéd ablakos lehet, hogy örül is ennek, hogy ez igen, kommandósok fognak fellépni ellenük. De a szervezett bűnözői csoportok esetében az elfogás az utolsó lépés. Ahhoz lehet, hogy kellenek kommandósok. Nem minden esetben, de a Krimi Novinynak meg a Markízának lehet látványos vágóképeket adni az akcióról, és a nemrég szabadult, harmadik szomszéd postarabló is meggondolja, hogy fegyvert fogjon-e még egyszer, ha a képernyőn azt látja, hogy szép szál legények térdelnek vesén egy dagadt, földön fekvő tetováltat, azt üvöltve, hogy policajná akcia, háttérben feleség, síró gyerekkel, akit ellökdösnek a kamera elől. De a kommandósoknak nincsenek nyomozati jogköreik, a szervezett bűnözői körök esetében pedig a felderítés és a bizonyítás a fontos. Bevihetik őket a kommandósok, az ügyvédjük estére kihozza őket, ha nincs bizonyíték. Úgy egyébként meg egy kommandós mit tud egy zsivánnyal csinálni? A látványtól ritkán szoktak megijedni. Az ellenőrzés kellemetlen, de elmúlik. Milyen kemény fellépést vár a miniszter a kommandósoktól, a jogszerűség határain belül?

Gond van a tvrdšie zasiahnuť - keményebben fellépni fogalommal is. Minden rendőrnek, szolgáljon az az ógyallai őrsön, vagy a Račianska utcában, keményen kell fellépni a bűnözéssel szemben, az érvényes törvények értelmében. Sem a BTK, sem a Büntető Perrendtartás nem ismeri a keményebben kifejezést. Lehet, hogy valami nem nyilvános, belső rendelkezésben szerepel, erről nem tudok. De - ismétlem - veszett fejsze nyele, ha a rendőr nem magától lép fel keményen, hanem a legfelsőbb helyről kell utasítani erre. Ha nem mondják, hogy vigye be, akkor talán meghívja a körözött Slavomír Surovýt (a startert) egy kávéra? Ne tessenek már hülyét csinálni a rendőrökből. Vagy ha ez a realitás, akkor ideje elköltözni.

És a legnagyobb fail az, hogy minderre akkor kerül sor, amikor autók gyulladnak ki. Sok. Tematizálódik a sajtóban. Nincs elkövető. És akkor jön egy ilyen semmitmondó utasítás. Azaz a Slovnaftskán lehet kurvákat futtatni, a Pentagonban lehet pikót árulni, Lamačon lehet G-s Merdzsóval 100-zal menni, csak az autóinkat na gyújtsátok fel, mert akkor jön a kemény fellépés. Mondd keményebben, Dano! Jön a kemény fellépés, ijgumbujgum.

szólj hozzá

Címkék: maffia gyújtogatás rendőrség rendőr szervezett bűnözés belügyminiszter mikulás cernák daniel lipsic jaroslav spisiak ján cervenec országos rendőrfőkapitnyság autógyújtogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr563148223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása