Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.06.30. 23:00

Mentelmi jog: egy örökzöld vége?

 

Kormánydöntés a legritkább esetben szolgálhat humorforrásként, azonban a képviselői mentelmi jog korlátozásáról tegnap elfogadott kormányhatározatra akár így is tekinthetünk. A négy párt parlamenti frakcióvezetője által benyújtott javaslat a kihágásokra vonatkozó mentelmi jogot törölné el. Feltéve, ha elfogadná a parlament. Mert próbálkozások eddig is voltak.

Miroslav Abelovský HZDS-ből függetlenedett honatyára valószínűleg már az újságot naponta olvasók is csak memóriájukat megerőltetve emlékezhetnek, nos, ő mondta 2005-ben, hogy „15 évvel a rendszerváltás után az ország és a politikai társadalom még nincs olyan állapotban, hogy a közjogi méltóságok mentelmi jogát szűkíteni lehetne”.

Robert Fico kormánya idején az ember szinte már megsajnálta Pavol Paška házelnököt, aki a négy év során nem győzte hangsúlyozni, eltörölné a képviselői mentelmi jogot, el biz’ ő, de hát mit tehet, ha ehhez még saját soraiban sem talál partnereket. Mert nem talált, a széljobb–bal kormánykoalíció nemhogy szabálysértés, de még bűncselekmény gyanúja esetén is összezárt, és az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog, a személyi szabadság korlátozásával gyanúsítható Ján Kvorka smeres képviselőt sem adták ki büntetőeljárásra, így az csak a 2010-es mandátumvesztés után indulhatott meg ellene az eljárás. (A 49 ellenzéki voks mellett egy, csak egy smeres képviselő volt, aki a kiadatás mellett szavazott, megérdemli, hogy ideírjuk a nevét: Renáta Zmajkovičová.)

A mentelmi jogot csak alkotmányos többséggel lehet módosítani, és Iveta Radičová nincs olyan szerencsés helyzetben, mint magyar partnere, ezért erről nem is álmodhat. Tavaly októberben ugyan kísérletet tettek erre, de a szükséges 90 helyett csak 75 szavazat jött össze. (Az SaS által felfuttatott, majd cserbenhagyott népszavazást ne említsük a komoly próbálkozások között.) A kihágásokra vonatkozó mentelmi jog megnyirbálásához vagy eltörléséhez viszont egyszerű többség is elég. Némi bizakodásra adhat okot, hogy első olvasatban akadt 81 támogató szavazat, de innen – kormánytámogatás ide vagy oda – még hosszú az út, mire az államfő aláírása megszárad a törvényjavaslaton. Ha Iveta Radičová kormányának legalább ezt sikerülne elérnie, két évtizedes örökzöld témát venne el mindenkori utódaitól.

 

14 hozzászólás

Címkék: kormány parlament képviselő mentelmi jog ján kvorka

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr893028866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RIP ártatlanság vélelme 2011.07.01. 11:36:46

A Fidesz az ellenzék és egyes kormánypárti politikusok tiltakozása ellenére bizonyos kiemelt esetekben meghosszabbítani kívánja az ún. őrizetbe vétel (a vádemelés előtti fogvatartás) időtartamát a jelenlegi 72 óráról 120 órára. (Ezzel részletesen egy m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2011.07.01. 10:13:33

a mentelmi jogot teljes egészében meg kellene szüntetni...

teknős 2011.07.01. 10:34:25

Hasonlóak vagytok azokhoz az idiótákhoz, akik mert már nem láttak gyermekbénulásos beteget, és a csecsemő halandóság csökkenése(ami ugye a védőoltásoknak köszönhető), azért kampányolnak, hogy töröljék el a védőoltásokat.

Ma Magyarországon egy gyanúsítottá váláshoz bőven elég, hogy egy rendőr kijelentse, hogy gyanúja van és máris gyanúsított valaki, elég lenne egy ellenérdekelt pártállású és/vagy korrupt zsaru ahhoz, hogy kormányt döntsön és teljes anarchiába taszítsa az országot...

Vagy hogy kétharmad nélkül is alkotmányozó pozícióba jusson egy kormány.

Tény, hogy visszaélnek a mentelmi joggal, legalábbis ti ebben hisztek, de azért mentelmi jog megszüntetése egy ellenőrizetlen, ellenőrizhetetlen kormányt is előidézhetne, ha a neki nem tetsző képviselőket ilyen borzasztó egyszerű módon ki lehetne iktatni...

Idióták!

excopp 2011.07.01. 10:50:35

Az USA Alkotmányából:

"6. § A szenátorok és képviselôk szolgálataikért a törvényben megállapított tiszteletdíjban részesülnek, amelyet az Egyesült Államok kincstári hivatala folyósít. A hazaárulás, súlyos bûncselekmény, vagy békebontás eseteit kivéve szenátorokat és képviselôket a Kongresszus adott Házának ülésszakán való részvétel tartama alatt, valamint oda és visszamenetelük során nem lehet letartóztatni; a Kongresszus Házaiban tartott beszéd vagy vita miatt más helyen sem vonhatók felelôsségre."

- sztem mentelmi jogilag ennyi elegendő is...

newtehen · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.07.01. 10:52:29

"Tény, hogy visszaélnek a mentelmi joggal, legalábbis ti ebben hisztek"

Hát, azért erre elég konkrét példák voltak az előző és a mostani kormány idején is, hogy rágalmazási, becsületsértési, sikkasztási ügyek elől a mentelmi jogra hivatkozva tértek ki.

Kivlov 2011.07.01. 11:09:06

@newtehen:
egy szimpla közlekedési kihágásért is erre hivatkoznak a férgek, mintha ők felsőbbrendűek lennének!!!

Orbán-Castro-Chavez-Rákosi takarodj! 2011.07.01. 11:12:23

Fidesz - magyar értelmező szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez

Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a „nem szokványos magyar út”, ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányos egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon, ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a Haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett a sorsának eldöntésére.
Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor „hallgassuk meg egymást”, ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt."

RIP ártatlanság vélelme · http://tenytar.blog.hu/2011/07/01/rip_artatlansag_velelme 2011.07.01. 11:36:46

A Fidesz az ellenzék és egyes kormánypárti politikusok tiltakozása ellenére bizonyos kiemelt esetekben meghosszabbítani kívánja az ún. őrizetbe vétel (a vádemelés előtti fogvatartás) időtartamát a jelenlegi 72 óráról 120 órára. (Ezzel részletesen egy m...

fatia-negra 2011.07.01. 11:47:55

@Kivlov: miért? a teljes magyar jogrend a kivételekre épül...

ha nincs haverod adózz, ha nincs haverod birságolnak, ha nincs haverod kussolni van jogod...

Bratyisztán

Kivlov 2011.07.01. 11:54:18

@fatia-negra:
ez van.
attól még a mentelmi jog egy vicc...

fatia-negra 2011.07.01. 11:59:24

@Kivlov: megajándékozlak egy irattal a parlamenti könyvtárból, találd ki: (ki és) mikor írta...

Kivlov 2011.07.01. 12:04:43

@fatia-negra:
hidegen hagy, ki írta...

fatia-negra 2011.07.01. 12:07:15

„Ez a privilégium sehogy sem illeszthető be jogrendszerünkbe s különösen a büntetőjogi felelősség rendszerébe. Ha végig nézzük kódexünket, azt tapasztaljuk, hogy a közfunkció sohasem jogcím arra, hogy annak révén valaki a büntetőjogi felelősség alól szabaduljon. Sőt éppen ellenkezőleg, a törvény mindenhol sulyosabban büntet ott, ahol közfunkczionárius a tettes, vagy közérdekű működés alkalmából követték el a bűncselekményt, vagy nagyobb társadalmi jelentősége van annak… Nincs tehát az országban senki, a ki törvénysértés esetében a felelőtlenség jogát élvezné; csak a képviselőt ruházza fel a mandátum a salvus conductussal; a törvényhozónak van csak privilégiuma arra, hogy hivatalos minőségében elkövetett bűncselekményeiért soha se legyen felelősségre vonható. Holott más közfunkcionárius sokkal súlyosabb felelősséggel tartozik, ha hivatali kötelességének teljesítése közben követ el bűncselekményt, mert az egyéniségéhez tapadó hivatali hatalom az állami hatalom egy része, tehát bűncselekménye az állami hatalom sérelmét és az állami tekintély lekisebbítését is jelenti. Fokozottabb mértékben áll ez az elv a képviselőre, aki a legfontosabb állami hatalomnak, a törvényhozó hatalomnak a tényezője... Atavizmus ez az intézmény s a jogérzetet s etikai gondolkodást sértő tradíciója rég letűnt koroknak, ami a modern világfelfogással és etikai idealizmussal semmiképen sem hozható összhangba.”

fatia-negra 2011.07.01. 12:08:08

@Kivlov: elsietted, félreértettél, türelem! :)

(Vargha Ferenc koronaügyész: A képviselők felelőtlensége, 1924., a Parlament könyvtárából)
süti beállítások módosítása