Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.11.27. 06:50

A kampány nyelve

Az idei önkormányzati választás kampányáról már sokan sokat mondtak. Kiemelném Szótlan Szemtanú kolléga írását a komáromi kampányról, melynek minden szavával egyet lehet érteni.  Egy dologról kevés helyen írtak: a kampány nyelvéről.

Nem akarjuk a Gramma Nyelvi Iroda kenyerét elvenni, és nem állítjuk, hogy e blog valamennyi bejegyzése stilisztikai bravúr lenne. Tisztelet azoknak a szlovák jelölteknek, akik a magyart konyhanyelven, vagy úgy sem beszélik, de törekednek a magyar választó megszólítására is. Ez  esetben azonban keressenek a választási körzetükben egy magyartanárt, és kérjék meg a szöveg átnézésére.

Sajnos, ugyanez a magyar jelöltek számára is megszívlelendő gondolat lehet. Az idei kampányt két településen követtük figyelemmel, természetesen Komáromban, és abban a Pozsony környéki faluban, ahol péntekre virradóra betörték a polgármester ablakát.

A politológusok főként azt emelték ki, durva volt a kampány. Szerintem olykor humoros, na de vissza a nyelvhez. Lehet, hogy a pártos jelölteknél volt valamiféle központi lektorálás, de Basti és Stubi anyagaiban nem volt sok hiba, némelyik szórólap egyenesen hibátlan volt. Ugyancsak viszonylag egyenletes nyelvi színvonalú volt az az újságméretű kampányeszköz, amelyben a komáromi MKP jelöltjeit mutatták be.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hiba a független, gyakran önjelölt képviselők anyagaiban volt. (Az egy másik dolog, hogy f@..ságokat írtak bele, olyasmiket, amiket előzőleg nem csináltak, vagy képviselőként sem tudnák megtenni, de ez nem nyelvi kérdés. A kistelepüléseken ezt szerencsére mindenki tudja.) A magyar anyanyelvűekében is, akik azzal kérkedtek, hogy X éve az adott településen élnek, és magyar alap- és középiskolát látogattak. Esetükben a formatervezés is gyakran gyarló volt, hiába, hiányzott a spin doctorok hada, mely a pártosok mögött ott állt.

A párt vagy a jelölt megnevezése nélkül - mert a nyelv szempontjából ez mellékes - álljon itt pár példa. Ezeket 2014-ben már jó lenne helyesen leírni: az Újfalusi jelölt, képviselő testület, képviselőtestület, önkéntes tűzójtók, lakósok, senior panziót, polgármester-jelölt, egüyttműködés, lakoság, költség vetés, “népszokások meghonosítása”, ekonómus, kandidálok stb.

És a legszebb sajnos, nincs leírva, egy magánbeszélgetés keretében hallottam egy fiatal hölgytől: én is indulok, de nezávyslýként.

A szlovmagyot is lehet szépen beszélni, a kampány sem ok arra, hogy ezt ne tegyük.

szólj hozzá

Címkék: magyar választás önkormányzat nyelv nyelvhasználat

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr982474562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása