Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.03.25. 11:33

A jelző nem riasztó - 2 adalék a fegyvertörvény módosításához

                                                                Ezt a bejegyzést a Hercegnek ajánlom.

Bár ma már március 25-öt írunk, mégis egy március 12-én történt dologra szeretnék visszatérni, mert akkor nem volt időnk rá. Na, miközben mindenki azt leste, hogy a Barak kolléga által - nagyon realisztikusan - az aggkori elbutulás jegyeivel felövezett Ivan Gasparovic aláírja-e hazafias törvényt, ő egy sereg más törvényt aláírt, melyek messze nem kaptak akkor médiafigyelmet, mint a várakozás.

Egyebek mellett aláírta a fegyvertörvény módosítását is. A fegyveres kérdésekben szakemberek híján gyakran tévedő szlovákiai sajtó két dolgot emelt ki. Az egyik az, hogy a riasztópisztolyt a módosítás a B kategóriás, engedélyköteles fegyverek közé sorolta, a másik, hogy a paintballfegyver D kategóriás lett.

Azt hiszem, minden józan gondolkodású ember felhördül: wtf, az öregapám .22 (6 mm) riasztópisztolya, amivel a seregélyekre durrogtat a szőlőben, engedélyköteles lesz? Nem erről van szó. A módosított törvényben a signálna zbran szerepel, ami a törvény 6. számú mellékletének w pontja szerint: "signálna zbraň je palná zbraň určená výhradne na používanie signálnych nábojov kalibra väčšieho ako 19 mm", azaz csak a 19 mm-nél nagyobb kaliberű világító, hanghatást, füstöt, vagy ezek kombinációját kiváltó lövedékkel tüzelő fegyver. Azaz a 6 vagy 9 mm-s riasztópisztolyokat nem érinti, csak a jelzőpisztolyokat, amelyek rakéta, vagy ejtőernyős és társai kilövésére alkalmasak. Kétségtelen, hogy egy ilyent egy lapon említeni egy vadászpuskával túlzásnak tűnik, de ha valakit közelről arcon lőnek vele, a hatás csaknem ugyanaz. Viszont akkor felmerül a kérdés, a hajósoknak, akik számára a HSZ lehetővé teszi az ejtőernyős rakéta fellövését vészhelyzetben, ezentúl fegyvervizsgát kell tenniük?

A másik dolog a paintballfegyver szabályozása. A paintballfegyver eddig jogilag nem létezett. Tehát amikor paintballoztam, az jogilag olyan volt, mint ha a gyermekkoromban keresztapámtól a bátorkeszi búcsúban évente búcsúfiaként megkapott, és a következő búcsúig el is romló kapszlis pisztolyommal játszottam volna. Most azonban a fentebb hivatkozott hely V pontja szerint "paintbalová zbraň je plynová zbraň určená na vystreľovanie striel so značkovacou látkou" azaz festékgolyókat kilövő gázfegyver, mely így az engedély nélkül használható, legfeljebb 7,5 J csőtorkolati energiájú flóberttel, a számszeríjjal, a történelmi fegyverrel, az oktatási célokat szolgáló fegyver-keresztmetszettel, a hatástalanított lőszerrel, és más, az A-C kategóriákba be nem sorolt fegyverrel került egy kategóriába.

Azáltal, hogy D kategóriás lett, a használója köteles magánál tartani személyazonosságot igazoló iratot, és nem hordhatja látható helyen. Emellett: na držiteľa zbrane kategórie D sa primerane vzťahujú ustanovenia § 28 ods.1 písm. a), i), j ) a n).“. Azaz a megfelelő mértékben vonatkozik rá a fegyvertörvénynek ez a része: § 28 ods.1 písm. a), i), j ) a n)
Nézzük, mi van itt:
1 a) a fegyver kezelése során óvatosnak kell lenni
i) alá kell vetni magát az alkoholszondás vagy orvosi vizsgálatnak, ha a rendőr erre felszólítja
j) ha önvédelemre használta, azonnal jelentenie kell a legközelebbi rendőrőrsön, de az is itt van, hogy azt is be kell jelenteni, ha a kijelölt helyen kívül használtad. Azaz nem bejegyzett paintballpályán. Ha kimegyek a kiserdőbe paintballozni a haverjaimmal, azt is be kell jelenteni?
n) csak ott használhatja, ahol erre jogosult.

Na már megint a kurva airsoftosok jártak jól, mondhatnák a paintballosok. De nem. Az airsoftfegyver gázfegyver néven eddig is szerepelt a törvényben, csak nem volt külön specifikálva. Mert az airsoft puska lényegileg ugyanúgy működik, mint a Slavia 631, azaz az elsütőbillentyű megnyomására felszabaduló, sűrített levegő, vagy egyéb gáz lövi ki a lövedéket, csak az előbbi jóval mutatósabb, és drágább is.

Akit pedig részletesen érdekel, mi változott, itt elolvashatja.

szólj hozzá

Címkék: parlament fegyver paintball légpuska ivan gasparovic airsoft gázpisztoly gázfegyver riasztópisztoly jelzőpisztoly légfegyver fegyvertörvény slavia 631

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr931867397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása