Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.09.06. 06:30

Más blogok a nyelvtörvényről II.

Már korábban is készítettünk egy válogatást abból, mit írnak más blogok a nyelvtörvényről. Mivel a téma még mindig szomorúan aktuális, gondoltam, újra megnézzük, mit írnak mások, elvégre itt van az ősz, itt van újra. A lista messze nem teljes, és akár kommentek formájában is szabadon bővíthető.

Nyelvtörő
Szlovákiában ma más jellegű történet kezdődött, mint amiről tegnap írtam. Hatályba lépett ugyanis a szlovákiai nyelvtörvény, ami többek közt korlátozza a kisebbségek anyanyelv-gyakorlási lehetőségeit. Ez legsúlyosabban a szlovákiai magyarságot érinti, akik között sokan ellenzik a törvényt, mások beletörődnek. Mától nem lehet például hivatalos ügyeket intézni anyanyelven, ha az adott településen a kisebbség aránya nem éri el a 20%-ot.
Tovább.

Gádzsók nyelvtörvényei szégyenteljesek!
A szlovák nyelvtörvény a XXI. század Náculásának egyik megnyilvánulása.
Az Európai Unió meg szokásukhoz híven szemet huny a Náculások felett , hiszen magában a Gádzsó rendszerben mint elfogadható lehetőség benne van a Náculás.
Tovább.

Nyelvtörvény
Szóval ma hallottam, láttam a TV-ben, hogy a szlovák külügyes felolvasott egy részt az új szlovák nyelvtörvényből. Aki hivatalos helyen (állam által birtokolt, ezzel be is biztosították, hogy lényegében az összes iskola) magyarul beszél 5.000 euro-t fog fizetni. Pffff. De utána hozzátették, hogy első alkalomra csak ejnye-bejnye lesz, és van lehetőség javítani.
Tovább.

Rossz rosszabb és fagyi
Előbb tisztára belém vágott valami, épp a híreket hallgattam, mikor felkapom a fejem: "háborús konfliktus" is kialakulhat a szlovák nyelvtörvény miatt. Hm... Nem tudom, ettől nagyon rossz érzésem lett.  
Tovább.

Sok minden történt az elmúlt időszakban
Hogyan lehet az, hogy még mindig az a szélsőséges szláv nacionalizmus uralja a szlovák közéletet, ami 1947-ben elvezetett a Benes-dekrétumokig, a valóságos szlovákiai magyar holokausztig; ami odáig fajult, hogy a a dekrétumok kiadása után 60 évvel érinthetetlenné tették azokat? A hónap elején érvénybe lépett szlovákiai nyelvtörvény az európai demokrácia és a 21. század nemzeti szuverenitásának szégyene és megcsúfolása! A magyar kormány 1947-ben sem tett semmit a háborús bűnökkel megbélyegzett, hontalanságra ítéltetett határon túli magyarokért, és sajnos nincs ez másképp 2009-ben sem...
Tovább.

A magyarság ellen
Együtt élő magyarokra nyelvi törvényt hoztak.
Kisebbségben magyarul szólsz, büntetésbe vonnak!
Míg a magyart sújtó nyelvtörvény megélhet,
Fico Tőlünk semmiféle megértést nem kérhet
Míg az Elnök kitiltását nem fogják korrigálni,
Magyar politikusnak Ficoval, TILOS! Szóba állni!
Tovább.

Szlovák nyelvtörvény
A probléma az, hogy az egész egy marhaság, arról állít ki szegénységi bizonyítványt, aki ilyen törvényt hoz, ugyanis ez teljesen felesleges kompenzációja a kisebbségi érzésnek. (Nekem az "egyenlő vagy kisebb betűméret" tetszik a legjobban.) Különben a legproblémásabb két ország vagyunk az unióban a szomszédokkal.
Tovább.

Felületi kezelés
Bajnai, aki a hátsó ajtón jött be a magyar politikába, majd elrendezi a dolgot és móresre tanítja Ficót és Slotát? Aligha. Az jól jöhet neki és az amúgy is katasztrófális helyzetben lévő kormány(zó) pártnak, hogy valamit tegyen a magyarság érdekében, ha már itthon nem megy, akkor külföldön. De vajon Ficóék engednek-e majd bármit is?
Tovább.

Nyelvtörési bírság
Azt viszont megkérdezem, hogy ha például egy idős asszony elmegy orvoshoz Szlovákiában, egy magyarul beszélő orvoshoz, és azt mondja az orvosnak, akit annak gyerekkora óta ismer, hogy "Jaj drágaságom, annyira hasogat tegnap reggel óta a derekam, mikor gyúrom a rétest, nem nézné meg mitől, drága lelkem?". Erre az orvos, aki szintén ismeri a magyar nyelvet mert magyar származású, három lehetőség közül választhat.
Tovább.

Betiltott magyar anyanyelv!
Budapesten, a Szlovák Nagykövetség épülete előtt mintegy ötszázan tüntettek a szlovák államnyelvtörvény ellen kedden, a jogszabály életbelépésének napján. Közfelkiáltással elfogadták a petíciót, melyben azt követelik a szlovák parlamenttől, hogy törölje el azt, helyette inkább kisebbségi törvényt alkossanak, valamint vessenek véget a Szlovákiában tapasztalható magyargyűlöletnek és magyarveréseknek.
Tovább.

Ondrej Dostál dícsérete
Thank you Mr. Dostál for your brave words in Dunaszerdahely. Yesterday, you spoke against hatred, oppression and tyranny. You spoke against government intrusion into the very basics of our life: language. You had the wisdom not to see people divided by language, but people united by their want for freedom. Freedom to tell simple things, ordinary things the way they want to, the language or manner they wish - not as mandated by some governments or petty politicians. Your courage is not trivial, as we painfully know: Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. Our freedom depends on brave men and women like you. And as long as we have leaders and thinkers like you, it will not be extinct. For your stand, I am thankful.
Tovább.
 
Te már írtál a nyelvtörvényről a blogodon? Még nem?
szólj hozzá

Címkék: blog nyelv nyelvtörvény nyelvi imperializmus nyelvi jogok államnyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr971360563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása