Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2009.09.03. 07:00

Félhangos töprengések a nyelvtörvény elleni tüntetés sajtóvisszhangja felett

Tegnap már jeleztük, hogy a dunaszerdahelyi, sajnálatosnak semmiképp nem nevezhető események sajtóvisszhangja is megérne egy posztot. Tényleg csak címszavakban:

A Hospodárske noviny címe: SMK protestovala. Po maďarsky

A kassai Korzár címe: Maďari protestovali PROTI NÁŠMU ZÁKONU - hát a jó édes anyátok!

A Nový čas érdekes mód visszafogott volt, viszont a még nála is bulvárabb Plus jeden deň beveheti a faszt: "DIPLOMATICKÁ vojna sa preniesla do ulíc. Dusno bolo v Dunajskej Strede, maďarskí extrémisti z Jobbiku blokovali hranice a národnostným vášňam sa nevyhol ani parlament. Napätie má zažehnať stretnutie premiérov, ktoré bude v Maďarsku už budúci týždeň.

Dunajskú Stredu zaplavilo včera päťtisíc ľudí z južného Slovenska a Maďarska, ktorí protestovali proti jazykovému zákonu. Na futbalovom štadióne bolo vidieť symboly veľkého Uhorska, odznaky autonómia, červeno-bielo-zelené vlajky, futbalové šály, politikov z SMK, ale aj zo strany MostHíd. Polícia musela hneď na začiatku zasiahnuť proti výtržníkom. Najväčší rozruch robila hŕstka futbalových fanúšikov, ktorí cez prestávky medzi pesničkami začali skandovať promaďarské heslá."
A tudósításrészlet elolvasása után gondolom, minden kedves olvasóm egyetért a blog egyébként általában visszafogott hangvételétől elütő megállapítással. Aztán egy ilyet elolvas egy hegyi szlovák, aki még sose látott magyar, és máris kapára-kaszára kap, hogy mi itten pogromra készülünk... Arról bezzeg egy büdös szót nem írnak, hogy az Ondej Dostál nevű SZLOVÁK ember milyen jó kis beszédet mondott, hogy a magyarok felállva tapsolták meg a szlovákot, és: nem volt tolmácsolás, és a népek mégis megértették, kivéve a romániaiakat és a magyarországiakat. Ezek szerint értenek szlovákul.

A nacionalista nézeteiről közismert Dag Daniš a Pravdában ezúttal sem hazudtolja meg magát: "Zákon o štátnom jazyku nie je ani zďaleka taký sporný a problémový, ako maďarské reakcie." ill. másutt: "Jednoducho, problém nie je v slovenskej akcii, ale v hysterickej maďarskej reakcii." Érted? Nem az a baj, hogy a szlovák parlamentben 79 nacionalista megszavazta ezt a törvényt, hanem hogy erre a magyarok hisztérikusan reagáltak.

És tisztelet és köszönet Peter Schutznak  és Marián Leškónak. Bár igaz, ők nem tettek semmit, csak hozták a tőlük elvárt színvonalat, amiért nem jár dicséret.
(A keddi híradókat sajnos, nem láttam, mert még a tetthelyen voltam. Ha valaki igen, írja meg kommentben.)
 

szólj hozzá

Címkék: szlovákia nyelv dunaszerdahely nyelvtörvény nyelvi imperializmus nyelvi jogok államnyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr971356162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása