Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.04.25. 09:30

1607. A „federal crime” és a rendőrautóra hugyozás

cural.jpgA szlovák internet népe egy emberként hördült fel, amikor kiderült, az egy nap alatt az internet sztárjává váló, szétkommentelt férfi három évet is kaphat azért, mert Eperjes főutcáján lehugyozott egy rendőrkocsit. Három év egy hugyozásért? Hát hol vagyunk? – ez egy elég gyakori kommentatív elem volt. Nos, kontextualizáljuk ezt a dolgot.

Az egyik legjobb magyar rendvédelmi blogon, a Tiborublogon korábban veretes fejtegetést olvashattunk a szövetségi bűncselekményről. A szerző kifejti:

Történt egyszer (ha jól emlékszem, valamikor a hatvanas években), hogy egy idahói kisvárosban a helyi haladó ifjúság két – az átlagosnál is egyszerűbb agyú – képviselője úgy döntött, hogy egy szatócsbolt feltörésével teszik színesebbé az unalmasnak induló hétvégét. Megvárták, amíg az üzlet bezár, majd felnyomták a hátsó ablakot, bemásztak és felpakoltak pár cuccot, ami a kezük ügyébe került: egy kis whisky, pár doboz cigaretta, egy képregény (elvégre kulturális igények is vannak a világon), két 12-es tömbnyi húszcentes bélyeg, talán egy kis ropi, rágó, ilyesmi. Mivel nem voltak elég körültekintőek, nem vették észre, hogy a szemközti ház egyik ablakából egy ráérő nyugdíjas néni (MINDIG vannak ráérős nyugdíjas nénik az ablakokban, erre tessenek odafigyelni!), szóval egy idős hölgy végignézte az egészet, s nem volt rest: rögtön tárcsázta is a helyi sheriffet, aki haladéktalanul a helyszínre sietett.

A két srácot elkapták, de ők (tekintettel a körülbelül 100 dolláros kárértékre és a büntetlen előéletre) viszonylag nyugodtak voltak, hiszen józan emberi számítások szerint úgy vélték: meg fogják úszni egy figyelmeztetéssel, netán egy felfüggesztett hat hónappal.

Tévedtek. Saccoljátok meg, mennyit kaptak.

Szabad a gazda?

Nos, első fokon ketten összesen 25 évet, amit egy fokozott biztonságú szövetségi fegyházban kellett leülniük (aztán mindenféle fellebbezés, panasz, szirszar következett, s tán hat év után szabadultak – de itt most nem is ez a lényeg).

A megfejtés: mivel az adott boltban bélyeget is árusítottak, s az elkövetők ebből is magukkal vittek, a hatóságok az ügyet szövetségi bűntetté nyilvánították, mert a szatócsüzletet ilyen szempontból egyenértékűsítették egy postahivatallal. Márpedig az amerikai postánál (USPS) szövetségibb szervezet talán nem is létezik, s egy szövetségi intézmény sérelmére elkövetett bármiféle bűncselekmény főbenjáró bűn…

A teljes poszt itt olvasható.

Emberünk is hasonló cipőben jár, csak másként.

Nos, közterületen hugyozni vétség a köztisztaság ellen, vagy valami ilyesmi. Ez pénzbírsággal megúszható, és ha nem vagyunk fertőző betegek, vagy a szükségesen túl nem mutogatjuk a pöcsünket, ami súlyosbító körülmény, akkor a pénzbírságon kívül nem is kerülhet más szóba.

Ha viszont ezt a főutcán tesszük nappal, másokat megbotránkoztató módon, könnyen ránk verhetnek egy garázdaságot (=kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen), ha a szerszámot előtte vagy utána túl soká lengetjük, még szeméremsértés is lehet belőle, súlyosbító körülmény, ha védett személyek is látják, pl. pont arra sétál egy ovis csoport. E kettőért külön-külön is lehet letöltendőt kapni, igaz, valszeg a büntetési tétel alsó határa közelében.

Ha viszont mindezt az eperjesi Fő utcán, hétfő délután 4-kor tesszük, ahogy emberünk is, és egy rendőrautó motorházfedőjére, amelyen a szlovák címer is ott van, akkor vizeletünk sugara már a Büntető Törvénykönyv 423. paragrafusába ütközik, azaz könnyen nemzet, faj vagy meggyőződés gyalázásának bélyegét süthetik ránk (ezt kapod a zászlóégetésért is). Ennek pedig három év a büntetési tétele, minősített esetben akár 5 is. Mivel a rendőrautónak az első ajtóján is van szlovák címer, ha le akarjuk hugyozni, akkor csakis hátulról tegyük, vagy a hátsó ajtóra célozzunk. Esetleg még a tetejével próbálkozhatunk, de ha lefolyik a címerre, ugyanott vagyunk. Persze, még mindig ott a kínzó kérdés, hogy miért kell lehugyozni egy rendőrautót, de ez most nem tárgya ennek a bejegyzésnek.

Az esetről videó is készült, itt láthatjátok

12 hozzászólás

Címkék: rendőrség rendőrautó garázdaság szeméremsértés vizelés közterületen

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr326082759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 10:28:02

Itt ez attól füg,, milyen kormány van hatalmon:

Ha a demokraták, szétvernek és zsinórban kapod a letöltendőket. Még akkor is, ha ott sem voltál, de két rendőr tanúsítja.

Ha Orbánék diktatúrája van, semmit nem kapsz, még akkor sem, ha felmászol a Közt.elnökhöz beköszönni, magaddal viszed a zászlót, stb. Nyugodtan bonthatsz kordont, megakadályozhatod egy szobor felállítását.

mézesmackócskácska 2014.04.25. 10:47:30

Ha Orbán autóját hugyozod le, vagy esetleg a haverjáét akkor minimum főbelövés jár ugye mert a drága cáratyus szent, és sérthetetlen...

Megnyugtat a tény, hogy valszeg előbb döglik meg a féreg, és a sírjára szarhatok... elvégre ő is szarik az emberekre...

_most_ 2014.04.25. 10:48:35

@♔bаtyu♔: haha, a jobboldali csürhe mondjuk fel is gyújtotta volna az autót, persze csak miután a rendőröket megdobálták térkövekkel :D

Alick 2014.04.25. 11:31:44

Mondjuk a kábellopást érdemes lenne közérdekű infrastruktúra elleni terrorista cselekménnyé minősíteni, így egyes dzsipóbűnözőket be lehetne varrni 20 évre.

lashee · http://lashee.blog.hu 2014.04.25. 11:46:34

@Alick A magyarországi jogrendet nem ismerem annyira, de ha Szlovákiában lopsz telekommunikációs kábelt, akkor közhasznú berendezés megrongálásával kínálnak meg a lopás mellett/helyett.

kormányváltó Trabanttal 2014.04.25. 11:48:57

AKÁR 3 év?

Nos, a garázdaság nálunk is így van, AKÁR 3 vagy 5 év is kapható érte,

A címerre hugyozásért pedig húsz botütés is kijárna, ha nem is a hatályos törvények, de a hagyományos társadalmi értékek szerint.

Lecseng majd a liberrált ajvékolás, a faszi kap két hét közmunkát (akárcsak a hasonfajták annak idején, csak estére hazamehet), és az élet megy tovább.

MAC-Ka 2014.04.25. 12:58:25

@♔bаtyu♔: :)))))))) hát peeersze...
Orbán- nyalókád mit kapott sk. kordonbontásért?
Persze, most nem a rendőr ver szét hanem majd önkéntes "fociszurkolók" mennek védeni a Pártot :)
A rendőrök meg nem avatkoznak be, csak asszisztálnak hozzá, hogy a csürhe végezze el nekik a piszkos munkát.
Azért a szervek dolgoznak van ám terrorizmus-vád is, csak MÉG nem nagyon megy át a bíróságokon az ilyen baromság.

Ha csak beleolvasok valami pol-szagú fórumban mindenhol tucatjával látom ugyanazokat a neveket. Nektek nincs más dolgotok?
A kérdésem költői volt... :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.04.25. 14:26:32

@MAC-Ka: Majd ha a te hozzátartozóidat passzírozza szét a vonat, mert a színes fémgyűjtők kivágják a rezet (a biztosító berendezésből), akkor tiltakozz a terrorizmus-vád ellen!

MAC-Ka 2014.04.25. 14:53:27

@Kitalátor (másként) gondolkodó:Ha figyelmesebben olvastad volna, batyu politikai baromságaira írtam és az erkélyre mászók meg demonstrálók elleni terroristavádról. (Ami MÉG nem ment át a bíróságon).
NEM a valódi bűncselekményekről. Pl. a fémtolvajlásról úgy általában különösen a biztosítóberendezések tönkretételéről.
A cikk is arról szólt, nem a fémtolvajokról.

Amúgy nézd meg, miről szólt a törvényalkotás és gyakorlati bűnüldözés az elmúlt években.
Sokkal több a politikai megrendelésre hozott törvény/ folytatott ügy, mint pl az általad említett vonalon.
Sajnos, most az a fontosabb :(
Na EZ a baj.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 15:07:39

Szerintem jogos a 3 év börtön, ha a rendőrautóra pisál valaki, ezzel ugyanis nem a politika ellen, hanem a közrend ellen tiltakozik.

Sztavrosz_ (törölt) 2014.04.25. 15:57:17

@Narancskommunista: Az fel sem merül hogy valaki mélységesen megvet és elítél mindenféle erőszakszervezetet?!

Zolika817 2014.04.25. 16:04:10

Hát a 3évet én is kicsit soknak tartom, de azért nem figelmeztetéssel vagy piti pénz büntetéssel intézném el, ha rendőrautot pisél le, az azt jelenti, hogy utálja a rendőröket(vagy csak hülye) a rendőrök csak egy egészen kis része a társadalomnak, ezért egy jelképes pár napos közmunkát addnék, mondjuk rendőrségi retyót kéne takarítani, amitől viszont kivagyok, azok az emberek(többnyire vén asszonyok) akiknek teljesen természetes, hogy a kutyájuk lepisál egy kocsit, ha meg odaszólok, még neki áll feljebb "hogy ez csak egy kutya, az meg egy kocsi mi baja lesz", sokkszor láttam már ilyet, mind a saját mind más autojánál, többnyire szóvá is teszem, elnézést még egyszer se kértek, egyszer nem épp józanul megfordult a fejemben, hogy előveszem és lepisálom, vagy az öregasszonyt vagy a kutyát, persze nem ittam magam elég bátorra így nem tettem meg, azt hiszem jobb is, tutti én húztam volna a rövidebbet.Szóval a kutyával kocsit lehugyoztató embereket jobban büntetném mint, a rendőr autot lepisáló embereket, mert ők egy szűk réteget nem csípnek, mig a kutyás pisálók szarnak mindenkire...ööö akorom mondani pisálnak,
süti beállítások módosítása