Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.10.08. 20:22

1520. Vádol, gyanúsít, eljárás indult ellene – hogy is van ez, kedves kollégák? II.

Pavol K. 47 éves névedi plébános azzal került be a hírekbe, hogy állítólag szexuálisan zaklatott egy 13 éves kislányt. Jogerős bírósági ítélet hiányában nem tudjuk, hogy ez így volt-e vagy sem, de több sajtóorgánum szerint is vádolják az egyházfit.

nevediplebanos.png

Nos, lehet, hogy a lelkiismerete, ezt nem tudom, de nem, a rendőrség tuti nem vádol  senkit.

Leginkább azért, mert erre a tevékenységét szabályozó rendőrségi törvény (171/1993) nem jogosítja fel. Ha feljogosítaná, akkor lehetne közterületeken azt kiabálni, hogy rendőrállam. A büntető eljárásnak három szakasza van, a rendőrségi/nyomozati, az ügyészségi és a bírósági.

A rendőrség feljelentés alapján, hivatalból, vagy más okból eljárást indít. A terheltet ebben a fázisban gyanúsítottnak nevezzük. Eljárás indulhat konkrét személy ellen, vagy valamilyen bűncselekmény gyanújának ügyében (amikor az van a rendőrségi hírben, hogy "vo veci". Ekkor nehogy azt fordítsuk, hogy K. Béla röjtökmuzsaji tetőfedő szakmunkás ellen indult eljárás, még ha az ő kezében is volt a véres balta, mert beperel és megnyeri.) Arról, hogy mi történik, ha már konkrét személy ellen folyik eljárás, a Büntető Perrendtartás § 206 olvashatunk.

Ha a rendőrség befejezi a vizsgálatot, és úgy találja, hogy a bizonyítékok megfelelőek, akkor az ügyet vádemelési javaslattal továbbítja az ügyészségnek (vagy a Büntető Perrendtartás 228 §-ában foglaltak szerint meg is szüntetheti azt, de ezzel most nem foglalkozunk). Tehát nem vádolja semmivel a névedi plébánost, tetszik érteni?

Ha van bűncselekmény, és van vádemelési javaslat, akkor az ügyész a vádindítvány áttanulmányozása után még mindig köthet vádalkut a gyanúsítottal. Ezzel megspórolható a költséges bírósági eljárás, hiszen a bíróságnak ezt már csak jóvá kell hagynia. Az alku része, hogy a gyanúsított bűnösnek vallja magát a terhére rótt bűncselekményben, és nem él a fellebbezés lehetőségével. Persze, erre csak enyhébb bűncselekmények esetében van lehetőség, akit Baki Sadiki-i mennyiségű hernyóval fognak el, annak ezt nem ajánlhatják fel.

biroilluszthufi.jpg

huffingtonpost.com

Ha nincs vádalku, akkor vádemelés van, a § 234 értelmében, bármelyik legyen is, az ügy bírósági szakaszba került. A komoly fiúk felett büntetőtanács ítélkezik, aki olyasmit követett el, aminek a büntetési tétele 5 évig terjed, afelett egy bíró ítélkezik. A terhelt neve ebben a fázisban, tehát a vádemelés után – hogy kicsit lazítsunk, nézzük meg ide kattintva, holnap ki mindenki ellen fognak vádat emelni. Esetleg találunk köztük rokont, ismerőst? – vádlott. Akit jogerősen elítélnek, az az elítélt.

Na, hát ilyen egyszerű ez. Nézz vissza holnap is, az őrizetbe vételről, letartóztatásról, előállításról és társairól lesz szó. Ja, hogy az nem ugyanaz? Hát nem...

szólj hozzá

Címkék: média sajtó per rendőrség bíróság újságíró ügyészség nyomozás gyanúsított vádlott eljárás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr385557672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása