Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.05.21. 06:50

1479. A vállalkozó, ahogy e haza látja

Amikor a nagy hidegekben megnyitották a vasútállomásokat a hajléktalanok előtt, valamelyik közlekedési blog szerzője azt írta: ez mindent elmond arról, hogyan gondolkodik az állam a vasútról. Nos, megváltoztatva a megváltoztatandókat, a munka ünnepén hatályba lépett foglalkoztatásitörvény-módosítás mindent elmond arról, hogyan gondolkodik az állam a vállalkozókról.

munkahivatalkassatasr.jpg

Május 1-jén módosult a foglalkoztatási törvény, ami egyebek mellett alaposan átalakítja a munkahelyteremtésre meg ilyesmikre adható segélyek, támogatások rendszerét is. A módosítás azzal indít, hogy megszüntet tizenkétféle(!) segélyt és támogatási formát, illetve többnek lecsökkenti az összegét.

Mi a kkv szektor szekértolóiként ezek közöl csak egyet emelnénk ki. E hónaptól a vállalkozás indításához adható, 60 százalékban elő-, 40 százalékban utófinanszírozott, megyénként változó összegű – azokban a járásokban, ahol az országos átlagnak megfelelő vagy kisebb a munkanélküliség, a szuperbruttó bér háromszorosát adhatják – segélyt eddig az igényelhette, aki három hónapig munkanélküli volt.

El kellett hozzá végezni „vállalkozásindításra felkészítő tanfolyamot”, ami azért nem kívánt agysebészi teljesítményt, különben egy vidéki kutyakozmetikus sem tudta volna elvégezni, leadni egy vállalkozói tervet – ezzel azért sokat pöcsöltek, de volt konzultációs lehetőség, vagy meg lehetett vásárolni a tanfolyam korábbi résztvevőjétől, vagy olyant is hallottam, hogy némi készpénzért eltekintettek a minőségi problémáktól –, és jött a lé. Nem sok, de azért egy kezdő vállalkozónak pár ezer euró sosem jön rosszul.

Emiatt többen – az államot szipolyozni akaró galád megélhetési bűnözők – azt csinálták, hogy a munkahelyük mexűnése/felmondásuk/vállalkozásuk indítása előtt három hónapra bejelentkeztek a munkahivatalba. Elvégre ez idő alatt kutyát trimmelni/falazni/fát vágni/honlapot készíteni, azaz bármilyen szolgáltató típusú, árucserével nem járó vállalkozást úgy is lehet működtetni, hogy nem adunk róla számlát. Aztán meg sokkal jobb a garázsban úgy megnyitni a műhelyt, hogy az állam ad rá valami aprót. Hisz ezeket a cégeket milliókkal támogatja, mi rossz van abban, ha egy losonci járásbeli induló kőművesnek is adnak 3000 eurót? 

Na, ennek az államot alapjaiban megrengető gazdasági visszaaéléslehetőségnek vége! Richterököl vasököl, le is sújtott, oda, ahova köll. A támogatást a jövőben olyan személy igényelheti, aki – a korábbi 3 hónap helyett – legalább 12 hónapig szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában az álláskeresők között. Kész. Csókolom. Ezzel a rendelkezéssel az állam biztosította magának azt, hogy erre a támogatási formára a jövőben egyetlen centet se kelljen kiadnia. Mert aki (olyan hülye, hogy ezekben a járulékterhekkel halálosan tele... időkben) tényleg vállalkozni akar, az nem fog 12 hónapot várni néhány ezer (azért nem írunk összeget, mert más a gépipartól duzzadó Vágbesztercei járásban, mint a csóringer Rimaszombatiban) állami euróra. Aki meg már 12 hónapja munkanélküli, és még nem kezdett semmit magával, annak valószínűleg nem a vállalkozói, hanem az alkalmazotti létforma a megfelelő, és a munkahivatali kamutanfolyamtól nem lesz belőle piaci ragadozó.

Úgy tűnik, a Smer-kormány megint sikerrel hozott egy, az emberek érdekeit és a munkahelyteremtést szolgáló, kiváló törvényt. Köszönjük, Richter úr!

A nyitóképet a TASR-től loptuk.

3 hozzászólás

Címkék: kormány támogatás segély állami támogatás vállalkozó törvénymódosítás Smer Ján Richter foglalkoztatási törvény vállalkozásindítási támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr785307890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2013.05.22. 01:01:29

mintha ez a szlovák demokratikus korrupcióról szólna, elég nehéz megkülönböztetni a magyartól... csoda, ha válságban van a kontinens. Ez a pályázat nálunk is létezik, 3 ill 6 mFt-t kap minden tanfolyamot elvégző jelölt. Nálunk még csak a tanfolyam fázis van. Okos gondolat ilyen pályázatokat kiírni mifelénk.

politikus-omm 2013.05.22. 10:27:59

A szlovák 'év fiatal kreatív vállalkozója' fődíja egy Samsung laposTV és egy Dubai nyaralás volt.

No comment...:) Nagyon hasznos és kreatív díjak, de a minisztert legalább ki lehetett röhögni.

jurgen 2013.05.24. 10:14:53

Pontosítanék: a 12 hónap azokra vonatkozik, aki a munkaügyi hivatalban való nyilvántartásuk előtt magánválllakozási tevékenységet végeztek. Vagyis egy példa: magánvállalkozó vagyok x ideig, megszüntetem, s jelentkezek a munkaügyi hivatalba mint álláskereső. Ebben az esetben 12 hónapig kell lennem regisztrálva, s csak akkor kaphatok újra támogatást.
De ha sima alkalmazott voltam előtte, vagy friss abszolvens vagyok, akkor továbbra is a három hónap van érvényben.
süti beállítások módosítása