Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.05.04. 23:00

1347. Szablya a rakétavetők árnyékában

A kard fiús játék. Tavaly egy történelmi játék keretében e sorok írójának is volt alkalma néhányszor kardot kötni, és jó bulinak tűnt, persze, nem örülnénk, ha minden nap így kellene munkába menni, mert az autóba elég nehéz lenne beszállni még egy könnyű lovassági szablyával is, nem még egy kétkezes pallossal, pl. a Jéggel by Eddard Stark. Egészen csütörtökig nem gondolkodtam azon, hol is készülnek a kardok. Azt hittem, az utolsó néhány tucat kovács készíti szabadidejében. Aztán találkoztam egy igazi kardgyárossal. Van abban valami megejtő, amikor egy fegyverkiállításon, ahol a többiek Mi-8-as helikopterhez kínálnak NATO-kompatibilis fegyverzetet; −30 fokos hálózsákokat, tűzszerész robotokat és aknamentesítő rendszereket árulnak, egy pulton szablyát látni.

Ma zárta be kapuit az IDEB 2012 hadiipari és biztonságtechnikai kiállítás és vásár. Megnéztük a felhozatalt, és kevésbé militáns olvasóink meneküljenek, vagy a bal oldali blogrollból válasszanak olvasnivalót, az elkövetkező napokban ugyanis csak erről lesznek posztok.

A F.lli Turco s.r.l., azaz szabad fordításban a Turco testvérek standjára a kiállítás vége felé leltem rá. Egyébként megdöbbentő volt, mennyi dögös hostesslányt vonultattak fel a kiállítók, mire idáig eljutottam. Pedig a tank,  a mesterlövész puska vagy a Božena nem tipikusan az a cucc, amit impulzív módon vesz meg valaki, mert a Noslušon keresztül toborzott egyetemista lányokat egy-két számmal kisebb terepszínű pólóba passzírozták.
P5031042.JPG
A standnál egy kiállító ült a tolmáccsal, amikor lefotóztam a pultra tett szablyát. Beszédbe elegyedtünk. (A tapasztalat egyébként az, hogy a hadsereg kiállítóit leszámítva, a nagy fegyvergyárak képviselői általában illedelmesen felelnek, de aztán gyorsan lepattintják az embert, ha látják, hogy újságíró, és nem megvenni akar egy reaktív löveget, csak hivatalból érdeklődik.) A Turco-kiállítók nem ilyenek voltak. A hivatalos körök után latinos lendülettel avattak be a kardgyártás rejtelmeibe. Megtudtam, hogy ők a negyedik generáció, a céget Nápolyban 1886-ban alapította a kardnok ősatya, Giuseppe Turco, amikor még volt reális kereslet a kardok iránt. Maurizio Turco elmondta, a pulton látható gyalogsági kardot a Brit Nemzetközösség országai számára gyártják, a markolat formája és szimbolikája nem változott az elmúlt száz évben.
P5031043.JPG
Ők gyártják az olasz katonai akadémiák dísztőreit is. Amiket pedig mindenki láthat, ha Olaszországba látogat – lásd még Toldi: Taljánország földjét bejárom, de végül... –, azok a Svájci Gárda  fegyverei, melyek szintén náluk készülnek. Az egyik fivér siet megmutatni egy képet, melyen II. János Pál pápa áld meg díszkardot, melyet a Gárda valamilyen kerek évfordulójára csináltak. Abban maradunk, ha Nápolyban járok, szívesen körbevezetnek a gyáron, és megmutatják, hogy készülnek a pengék. Már csak T.-t kell meggyőznöm, hogy történelemtanárként ez számára is egy rendkívül érdekes program lehet.

Ha pedig a honlapjukon a Kapcsolat menüpontra kattintunk, az igazgatói irodában egy gigászi iMac van az asztalon. Hát lehet őket nem szeretni?

3 hozzászólás

Címkék: fegyver kard Olaszország ideb ideb 2012 Fratelli Turco

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr444489326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hérodotosz 2012.05.05. 12:06:21

Azt hiszem, hogy az efféle élménybeszámolók inkább az anyalapodba valók, nem tudom, hogy a blogoldaladon mi a fenének teszed közzé, elvégre kit érdekel, hogy te mit láttál egy ilyen kiállításon, amelyről nem tudsz egy megjegyezhető gondolatot elmondani. Már ne vedd zokon, de jobban örültem volna, ha a cserkészvezetői tapasztalataidat osztod meg velünk, mert erről a mozgalomról mostanság annyit nem olvashatunk, mint ameddig egy lepkefing terjed, pedig jó lenne tudni, hogy mit várhat a szerencsétlen felvidéki magyar a hajdanában sokkal nagyobb szerepet vállaló felvidéki magyar cserkészektől.

Marcelz 2012.05.06. 00:59:14

@Hérodotosz:
Engem érdekel ez a féle beszámoló ... a kard készítés pedig különösen, mert az olyan férfias.
A mozgalomról pedig egyre többet lehet hallani Magyarországon és nálunk is. Ha tájékozódni akarsz figyeld az szmcs.sk - t, vagy fizesd elő a cserkészek havilapját. Esetleg köved őket a facebookon és a twitteren is.
Arról pedig, hogy mit várhat ?
Hát a felvidéki magyar cserkészek vezetői gőz erővel dolgoznak a csapataik megerősítésén, az egyre színvonalasabb programjaik megszervezésén és a nevelő és identitás megőrző munkájukon túl igyekeznek megteremteni működésükhöz szükséges feltételeket.
A kérdés inkább az: Hérodotosz mit tettél, teszel, fogsz tenni azért, hogy a felvidéki magyar cserkészet hajdani, vagy annál fényesebb módon tevékenykedjen tovább?

lashee · http://lashee.blog.hu 2012.05.06. 13:51:37

@Hérodotosz: alapvetően szereptévesztésben szenvedsz. Ezen a blogon nem szempont, hogy Téged mi érdekel, ill. h miről olvasnál szívesen. A könyvek világa (és az internet) olyan nagy, olvasd, ami érdekel, engem pedig ne fárassz.
süti beállítások módosítása