Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.04.19. 14:00

1340. Tanácstalan liberálisok

Levelet kaptam kedden Richard Sulíktól, a Szabadság és Szolidaritás elnökétől. A küldeményben a pártvezető arra kér, mondjam el véleményemet a pártról, online közvélemény-kutatás formájában. Sulíkéknak kb. fingjunk nincs, mihez kellene kezdeniük a jelen helyzetben.

Amilyen magasra emelték a választók az SaS-t 2010-ben, annyira megbüntették 2012-ben: 5,88 százalék már-már lécrezgető teljesítmény önmagában szemlélve is, nem még a két évvel korábbi, 12,14 százalékhoz viszonyítva. És ezt a pofont nem a marihuánadekriminalizáció és a melegházasságok könnyelmű elhagyásáért kapták, hanem azért, mert abból, amit ígértek, erős hatalmi pozícióik ellenére vajmi keveset tudtak szavazótáboruk számára érzékelhető formában elérni, akár csak a Most-Híd. A Jozef Mihál munkaügyi exminiszter által előkészített járulékbónusz pedig egyenesen merénylet volt a párt fő támogatói rétegét képező kis- és középvállalkozói szektorral szemben. Sulíkék éppen abban buktak el, amiben szakértelmük nehezen lenne megkérdőjelezhető, a következetese liberális gazdaságpolitika érvényesítésében. A vállalkozókra háruló terhek csökkentése helyett majdnem sikerült elérni az ellenkezőjét; kisebb, takarékosabb államot akartak, nem lett az; még jó, hogy a magántulajdon védelme, vagy éppen a szabad piac terén nem történt visszalépés. Mert előrelépés sem.

Az SaS képviselői pedig egyre inkább elrugaszkodtak a valóságtól. Jól példázza ezt a választások előtt prezentált (anti)szociális programjuk is, mely napi egy meleg ételt juttatott a szociális segélyen tengődőknek, ha azok nem akartak volna bekapcsolódni a felállítandó állami ügynökség által felkínált látszatmunkákba. Szintén kevéssé életszerű gondolkodásra vallott, amikor gazdasági programot kínáltak a kétharmad határait alulról nyaldosó Smernek, az ő témáik felvállalásáért cserébe.

Az, hogy a magukat liberálisként meghatározó pártok Szlovákiában egyszer általában bejutnak a parlamentbe, azt jelzi, hogy legalábbis minimális – olykor magasabb – szinten van igény erre a fajta politikára is. A választások után Sulíkék pozitívumként próbálták feltüntetni, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban az SaS az egyetlen „zöldmezős beruházásként” létrehozott párt, mely másodszor is bekerült a parlamentbe, de ezt a kijelentést mindenképpen árnyalja, hogy az első választási ciklust – melynek részben nekik köszönhetően lett vége – két évig sem húzták, és már e rövid időszak során kibújt a szög a zsákból: az SaS épp olyan kft., mint Pavol Rusko ANO-ja volt, vagy a cseh Közügyek. A választóktól most esélyt kaptak arra, hogy megpróbálják megtalálni liberális arcukat. Ha az nem fog menni, akkor lehet, hogy legközelebb a süllyesztőben végzik.
 

szólj hozzá

Címkék: parlament liberalizmus liberális sas szabadság és szolidaritás richard sulík

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr724459911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása