Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.02.24. 21:17

1310. Hírverseny és szívás

Rövid poszt az év eddigi legnagyobb médiahackjéről. A tumblis fiúk megmutatják, hogy ma már minden szar lejöhet az írott és elektronikus sajtóban. Tanulságokkal.


A vyzva.tumblr.com oldalon felhívás jelent meg, mely lemondásra szólította fel a Gorilla-ügyben érintett politikusokat, egyben kilátásba helyezte, hogy csütörtökön 19.45-kor olyan felvételeket hoz nyilvánosságra, melyek lerántják a leplet a szlovák politika piszkos ügyeiről.

A hír berepülte a hazai sajtót. A nagy hírversenyben mindenki megfeledkezett arról a kommunikáció szakon első évben tanított intelemről, hogy az információt meg kell erősíttetni, ha lehet, két független forrásból. Bár azt leírni, hogy van egy weboldal, amely ezt ígéri, még önmagában nem ballépés. Viszont teljesen ráhagyatkozni...

Az oldalon ugyanis szerdán ez a szöveg jelent meg:
Je jednoduché založiť stránku a zverejniť na nej akékoľvek informácie. Vyzerá to tak, že sa uverejnia informácie aj bez potrebného overenia a to aj napriek tomu, že informácie prídu z anonymného e-mailu. Občianska iniciatíva a recesia o zverejnených nahrávkach bola testom slovenských médií, aký druh informácie dokážu zverejniť.

Informácie sú zverejňované aj napriek tomu, že ich nikto neoveruje. Informácie na stránke boli mylné, nesedí čas, na fotkách sú politici ktorí sa v gorile vôbec nespomínajú.

Cieľom iniciatívy je otvoriť diskusiu o tom, čo všetko je možné zverejniť aj bez overenia. Všetci by sme sa na tom mali zamyslieť.

(Az államnyelvet nem kultiváló olvasóimnak:a szerző beismeri, hogy dehogy fog megjelenni bármilyen lehallgatás a neten, csak tesztelni akarták, hogy a sajtó hogyan fog reagálni. Ma már bármi megjelenhet, anélkül, hogy ellenőriznék.)

Igen, van ennek egy íve a honi sajtóban, legalább ősztől. A Galko-üggyel kezdődött. Kezdetben voltak a kiszivárogtatások, melyekről senki sem tudta, hogy mit kezdjen velük. Kaliňák amatőr főszerkesztő és Vanda béjby beszélgetései. Vajon tényleg úgy voltak? Utóbb kiderült, igen, de addig?

Aztán jött a Gorilla-ügy. Ez a blog makacsul ismételgeti, hogy az internetre felkerült szöveg még mindig nincs teljes terjedelmében megerősítve, ez azonban már senkit sem érdekel. Elég soká, pár hétig tartott, mire valami mozdult az ügyben. Addig mit írhattunk volna le belőle?

Tengeri rózsa-ügy. Ez viszonylag hamar rövidre zárult. De addig?

Újságíróilag az van, hogy ha a Gorillát becsületesen verifikálni akarod, az két év, ahogy jó Tom Nicholson tette, és még így sem sikerült neki mindent visszaellenőrizni, ellenben ráment a házassága. Így le tud tenni egy viszonylag tisztességes – a jelen szlovákiai sajtóviszonyok között mindenkiénél tisztességesebb – anyagot az asztalra. De vajon vár-e a nép két évet a true storyra, vagy beéri a félinfókkal is?

És itt lenne iszonyatosan nagy a sajtó felelőssége, hogy a példány- és/vagy kattintásszámért ne toljanak minden szart az olvasó arcába. Lenne...

2 hozzászólás

Címkék: média sajtó lehallgatás gorilla pravda sajtóetika robert kalinák lubomír galko vos katonai elhárítás gorilla ügy tengeri rózsa ügy tom nicholson

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr834194274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.25. 08:18:58

Én tervezettebb Gorilla-lejárató akciót látok mögötte, de magam is csak spekulálok. Az oldal túl jól volt kódolva ahhoz, hogy amatőrök műve legyen, vagy minimális energiát invesztáljanak bele. Ezalatt azt értem, hogy egyszer néztem rá, de utána automatikusan feltűnt a tumblis dashboardomon - ilyen jelenséggel még soha nem találkoztam.

Amúgy szerintem a sajtó reakciója teljesen korrekt volt - nem emlékszem rá, hogy bárki is kijelentette volna, megvannak az iratok. A híradásokban arról volt szó, létezik egy weboldal, aminek a szerkesztői állítólag nyilvánosságra fogják azokat hozni. Korrekt. Ez mennyiben számít túlkapásnak? Szerintem semennyire.

lashee · http://lashee.blog.hu 2012.02.25. 10:50:42

Azt tudom csak mondani, amit egy nyomozó a kihallgatás sorűn az egyik ifjú kollégámnak: na de a címe...
süti beállítások módosítása