Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.06.28. 20:01

Törvény nélkül is működhet a kétnyelvűség

Kisebbséginyelvhasználat-enforcementtől hangos a honi magyar sajtó. A somorjaiak elkezdték, a dunaszerdahelyiek és a komáromiak folytatják. Mi most egy pozitív ellenpéldát szeretnénk bemutatni, mely jelzi, a kétnyelvűség törvény nélkül is működhet.

A napokban a komáromi Géringer autóvárosban jártunk. A Suzuki felkent kereskedőjeként és javítójaként hírnévre szert tevő vállalkozás persze még egy sereg más autót is forgalmaz. A csarnokba belépve a magyar mellett szlovák feliratok is fogadják a látogatót. (Nem, nem voltam tudatmódosító szer befolyása alatt.) Magyarországon vagyunk, nincs nyelvtörvény, semmi sem kényszerít egy magáncéget arra, hogy a magyar államnyelv mellett bármilyen egyéb nyelven kiírjon bármit is. És mégis, azt, hogy autóértékesítés, munkafelvétel, szerviz stb, mind elolvashatjuk szlovákul is. Persze, nem tudom, mi történne, ha egy szlovákiai szlovák az olvasáson túl mondjuk beszélni is akarna, de lehet, hogy erre is van emberük.

Géringer úr kereskedő. Ha megnézzük, mire vitte 1984-től, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, jó kereskedő. Úgy gondolta, miért érné be a magyar ügyfélkörrel, ha a szlovákot is megszerezheti. És nosza, kirakta a szlovák feliratokat. Ugye, mennyire normális (kellene hogy legyen) ez egy határvárosban? És most tökmindegy, hogy szereti-e a szlovákokat, vagy sem. Meg akarja értetni magát velük. Mert el akarja nekik adni a cuccát. Mert kereskedő. Azok a szlovákiai – gyakran szlovmagy – boltosok, akik meg egynyelvű felirattal nyomulnak kirakataikon, cégtábláikon, nem olyan jó kereskedők, mint ő.

A matricázók akcióját figyelve akár legyinthetnénk is: nem kell ez, srácok, a piac diktál, és majd oda megyünk lakni, ahol tejet kapni, és van magyar felirat is hozzá. De sajnos, a szlovmagyok birkábbak ennél. Nem fogják erőltetni a magyar feliratot – mely egyébként a kereskedőnek sem kerülne semmibe, hisz két kirakatüvegre ugyanazt kiírni kétszer szlovákul, vagy egyszer magyarul és egyszer szlovákul ugyanannyi festék –, csak békesség legyen, nem igaz? Pedig amíg a passzív többség oda nem áll az aktív, matricázó kisebbség mellé, addig nehéz lesz egyről kettőnyelvű feliratra jutni.

szólj hozzá

Címkék: nyelv felirat kisebbség nyelvhasználat kétnyelvűség nyelvi jogok

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr653022612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása