Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2008.08.01. 06:30

Hírügynökségi gyorskéz

A Sme online-on terjedelmes interjú olvasható a tévétanács volt tagjával, a szimpatikus szemüvegű Miroslav Kollárral, aki a SITA hírügynökség vezérigazgatója. Kollár az állami TASR hírügynökséget szétszedi, mint paraszt a kisbiciklit. Akit valamelyest érdekel a hazai sajtópiac, érdemes elolvasnia a cikket.

Abban kétségkívül igazat kell adnunk Kollárnak, hogy ha valaki kap 50 millert az államtól, az lezserebben és nyugodtabban fogja végezni a munkáját, mint az, aki semmit nem kap az államtól, és ugyanazt kell csinálnia. De hát aki magáncéget alapít, az ugye ne sírjon.

Kollárnak abban is igaza van, hogy a TASR-nek volt öt éve, amikor egyedül volt a piarcon, ha annyira akarta volna, feldolgozhatta volna magát a szlovák Reutersszé, de nem akarta. Mert állami cég, és ott végezte a sok burnoutos HZDS-es újságíró, és az állam sokszor alkalmatlan faszkalapokat (igen, ez egy idézet BL: Miért nem lettem lángossütő című verséből) ültetett oda.
Ugyanakkor abban meg az interjú készítőjének, Karol Sudornak van igaza, hogy a SITA híreiben jóval több az elütés, mint a taszaréiban, és jóval gyakrabban kényszerül javítani a híreit. Ez valszeg a 18-20 ezer koronás kezdő fizetés miatt van. Meg amiatt, hogy kevés az olyan tapasztalt öreg róka, aki ránéz egy belhírre, és azt tudja mondani, hogy nem, 1996-ban nem ez a faszi volt a belügyi államtitkár, ahogy a fiatal kolléga tévesen ideírta, hanem egy másik. Ilyenből úgy általában kevés van a hazai médiapiacon, és ez gondot jelent. Ha a szlovák tévéknél mérföldekkel jobb ČT híradóját nézzük, ott egyrészt komoly régiós stábok vannak, másrészt sok a láthatóan nem húszas-harmincas éveit taposó tudósító. Szlovákiában a híradózás mintha csak ugródeszka lenne egy szóvivői állás fel. A SITA sok főiskolással dolgoztat, akiknek havi bruttó 18 maga a paradicsom. Mindez a munkán is meglátszik. Munkahelyi dolgokat nem akarok kivinni ide a blogra, ezért a személyes tapasztalatok közlésétől eltekintek.

És itt az örök mérce, a ČTK, a nagy múltú cseh állami hírügynökség. Az, ha akarná, megehetné mindkettőt reggelire. Mert itt vannak, más a cégmúlt, más a cégkultúra, vannak hagyományok, és a fizu is nagyobb. Ha akarnának, kicsit rákapcsolnának, és akkor mindkét hazainak lenne félnivalója. Pedig a ČTK is állami.

És persze itt van szegény MTI, ami még a TASR-nél is rosszabb. Az MTI egyetlen előnye, hogy magyarul van. Volt az a szomorú eset, amikor a balkáni misszióból hazatérő szlovák katonák szállítógépe lezuhant Hejcénél. Nos, azt a szlovák hírügynökségek hamarabb kiadták, mint az MTI. Biztosan nincs tudósítójuk a megyében... Vagy szabadságon volt.

Összességében elmondható, hogy a szlovák médiapiac kicsi, és az információnak alacsony az értéke. Ehhez kell idomulnia a piaci szereplőknek is.
szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr521285282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása