Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2007.12.29. 22:24

600

 Alfred Tennyson:

A könnyű lovasbrigád rohama

 

Hosszú, hosszú az út,

mind rajta vágtáz,

s bár az a völgy a Halál,

nyargal a hatszáz.

„Rajta lovasbrigád!

Parancs: az ágyúkon át!" -

s bár az a völgy a Halál,

beront a hatszáz.

 

„Rajta, lovasbrigád!" -

félnek-e a katonák?

Nem, noha tudja mind,

parancsa: botlás!

Nem dolguk a felelet,

se kérdeni, hogy minek,

dolguk ott halni meg,

s bár az a völgy a Halál:

vágtat a hatszáz.

 

És ágyú jobb felől

és ágyú bal felől

és ágyú szól elöl,

kartácsa pásztáz,

golyó s repesz között,

szállnak a vakmerők,

tátogat, ím a Halál,

s poklokon átdübörög,

nyargal a hatszáz.

 

Kard villog meztelen,

ragyogva forogva fenn,

táncol a tüzéreken,

hadra üt - és a világ

bámulva hajráz!

Az ágyúfüstbe csap,

szembe tör át a csapat,

muszka had és kozák

perdül a kard alatt,

dől-hull az ádáz;

s megtér a had, de nem,

nem mind a hatszáz.

 

És ágyú jobb felől

és ágyú bal felől,

és hátul is ágyú öl,

kartácsa pásztáz,

golyó s repesz között,

míg ló s lovas kidőlt,

bátran küzdöttek ők. -

S bár tátogott a Halál,

pokolból visszajött,

ki megmaradt, de már

nem mind a hatszáz.

 

S a hírük élt tovább!

Rohamukért a világ

ámulva hajrá!

Dicső, hogy' vítt csatát!

Dicső a lovasbrigád!

A drága hatszáz!

 

(Tellér Gyula fordítása)

 

Nos, eleddig úgy tűnhetett, e sorok írója mérsékelt érdeklődéssel viseltetik a viktoriánus költészet iránt. Mit keres hát itt lord Alfred Tennyson, a XIX. századot csaknem végigélő reprezentatív poéta poémája?

Tennyson verse remekül illik e webnapló profiljába. Ott dolgozik benne a hírlapíró, az esztelen hadműveletet feldolgozó költeményt tudósításként is olvashatjuk, Orosz József haditudósító meg elmehet a ... ... ...ba. 1854-ben, a krími háborúban Balaklavánál a Könnyű Dandár - az elit huszárok - zavaros parancsokat követően Cardigan gróf vezetésével megrohamozott egy nagyon jól védett orosz ágyúállást. Eredetileg 670-en voltak, de az nyilván nem mutatott volna olyan jól a versben. Egy jól védett üteg ellen a lovasságnak már 1854-ben is csekély esélye volt. Az egység kétharmada meghalt vagy megsebesült. A rohamot aztán a Nehéz Dandár hajtotta végre sikerrel. A 93. skót felföldi dandár pedig inkább a halált választotta, de nem adta fel az állását.

A Halál benne létét pedig nem kell különösebben magyarázni.

De nem hadtörténeti okokból választottam. Ez volt az egyet olyan általam ismert vers, melyben sokszor fordul elő a hatszázas szám. Ez azért fontos, mert ez A hírlapíró és a halál blog hatszázadik, s egyben utolsó bejegyzése.

Mivel manierista és pozőr vagyok (óriás thx Bartyik Stevének, akit mindenki utál), nem akartam csak úgy abbahagyni. Úgy gondoltam, a közelgő hatszázadik poszt és az évvége együttállása lesz az ideális alkalom.

A Game Overnek nagyon egyszerű oka van: a blog elfáradt. Amikor egy számomra fontos emberrel erről beszéltem, azt mondta, hogy a blog nem tud elfáradni, csak a szerzője. Végülis mindegy, ki fáradt el. A lényeg, hogy nem tudom úgy vezetni ezt a blogot, ahogy szeretném. Azt meg, hogy olyan legyen, amilyennek nem szeretném, nem szeretném. Úgyhogy most - legalábbis egy időre - kitesszük a pontot.

szólj hozzá

Címkék: blog blogger blogírás blogolás

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr981285195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Solo haz clic en la siguiente publicación 2018.07.25. 18:07:27

estrellas para bb msn - How long does it take for modafinil to leave your

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása