Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2006.10.08. 18:15

poltikovszkaja

Moszkva, Strasbourg, 2006. október 7., szombat (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/dpa) - Megölték szombat délután Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónőt, a Kreml és a csecsen háború szókimondó bírálóját, akit a csecsenföldi demokrácia érdekében tett erőfeszítéseiért tavaly Stockholmban Olof Palme-díjjal tüntettek ki. Az agyonlőtt újságírónő holttestét moszkvai lakóházának liftjében találta meg egy szomszédja szombat délután. Az orosz államügyészség szóvivője és Politkovszkaja lapjának, a Novaja Gazetának főszerkesztője megerősítette a halálhírt. Az ügyészség vizsgálatot indított szándékos emberölés gyanújával. Politkovszkajának több könyve jelent meg hazájában és külföldön, és számos kitüntetést kapott. Rendszeresen publikált cikkeket arról, hogy a Kaukázusban robbanásveszélyes a helyzet, ellentmondva Vlagyimir Putyin orosz elnök normalizálódásról szóló értékeléseinek.

 

           Washington, 2006. október 8., vasárnap (MTI/AFP) - Azonnali és minden részletre kiterjedő vizsgálat lefolytatását követelte az Egyesült Államok Oroszországtól Anna Politkovszkaja Kreml-bíráló orosz újságírónő meggyilkolása ügyében.           

 "Az Egyesült Államok követeli az orosz kormánytól, hogy haladéktalanul indítson minden részletre kiterjedő vizsgálatot annak érdekében, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák e gyűlöletes gyilkosság összes felelősét, és ítélkezzenek felettük" - mondta Sean McCormack külügyi szóvivő szombaton Washingtonban, "fáradhatatlan oknyomozó újságíróként" írva le az áldozatot.           

 Szavai szerint "az Egyesült Államokat megdöbbentette és mélyen elszomorította a független orosz újságíró brutális megölése".           

 A szóvivő, felidézve, hogy az elmúlt hat évben 12 újságíró lett gyilkosság áldozata Oroszországban, megjegyezte, hogy a sajtómunkások megfélemlítése és meggyilkolása "a szabad és független média, valamint a demokratikus értékek megsértését jelenti".

  Az újságírónő halála miatti sajnálatának adott hangot, részvétét fejezte ki a családtagoknak, és vizsgálat megindítását, valamint a tettesek megbüntetését szorgalmazta szombat este Alu Alhanov, Csecsenföld Moszkva-barát elnöke is.           

 A 48 éves Anna Politkovszkaját, az orosz vezetés és a csecsenföldi háború szókimondó bírálóját szombat délután találták holtan golyóval a testében annak a moszkvai lakóháznak a liftjében, ahol lakott.          

Moszkva, 2006. október 8., vasárnap (MTI) - Valamiképpen Csecsenfölddel függhet össze Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása - mondta egy Kreml-barát politológus vasárnap, elképzelhetőnek tartva a Vlagyimir Putyin elnökkel szembeni provokáció verzióját is.           

"Politkovszkaja nagyon sokat foglalkozott Csecsenfölddel, szoros kapcsolatba került a gerillákkal, és sok mindenben védte őket. Ez még veszélyesebb lehet, mint a kritizálásuk, mert mérsékelhette benne (az újságírónőben) a veszélyérzetet, hajlamos lehetett lebecsülni a veszélyt" - magyarázta Szergej Markov az MTI-nek, hozzátéve: "láttuk, hogyan ölték meg Paul Klebnikovot, miután könyvet írt egy gerillaparancsokról".  Az amerikai Forbes magazin orosz kiadásának főszerkesztőjét 2004. július 9-én lőtték agyon a moszkvai szerkesztőség előtt. Az ügyészség szerint a gyilkosságot Hodzs-Ahmed Nuhajev volt csecsen szeparatista miniszterelnök-helyettes rendelte meg, mert zokon vette a Beszélgetések egy barbárral című könyvet, amelyet az amerikai-orosz újságíró a vele felvett interjúsorozat alapján írt.           

Markov elképzelhetőnek tartja a Putyinnal szembeni provokáció verzióját is, hiszen Politkovszkaját, aki az orosz elnök talán legélesebb bírálója volt, éppen az ő születésnapján ölték meg. Így a Kreml-barát szakértő nem zárta ki, hogy kegyvesztett oligarchák (nagyvállalkozók), vagy (csecsen) terroristák ölethették meg a rendszerbíráló újságírónőt, hogy aztán lejárató kampányt építsenek rá, mint a Gongadze-ügyben.            Georgij Gongadze, egy rendszerbíráló ukrán hírportál vezetője 2000 szeptemberében tűnt el Kijevben, s lefejezett holttestére két hónappal később találtak rá. Az ellenzék az akkori elnököt vádolta meg az "eltávolításával", de Leonyid Kucsma ismételten tagadta a vádat. A 2004 végi narancsszínű forradalom után Viktor Juscsenko elnök ígéretet tett az ügy feltárására, de ez még mindig várat magára.           

 Markov az előző verzióban nyilván főleg a brit menedékjogot élvező Borisz Berezovszkij volt oligarchára s a csecsen szeparatistákat Londonban képviselő Ahmed Zakajevre célzott, akiknek kiadását a Kreml régóta igyekszik elérni. De a Kreml-barát szakértő szerint az is lehet, hogy Putyin grúz ellenségeinek keze van a gyilkosságban. Markov nem gondolja, hogy Mihail Szaakasvili elnök adott volna erre utasítást. "De lehettek ugyanazok (a grúzok), akik Zurab Zsvania miniszterelnök megölését elrendelték" - latolgatta.  Zsvaniát tavaly februárban Raul Juszupov kerületi kormányzóhelyettessel együtt találták holtan az utóbbi lakásán. Az ügyészség szerint mindkettejük halálát szénmonoxid-mérgezés okozta, amit egy elromlott főzőberendezés idézett elő.           

Az amerikai kormány és több orosz és nemzetközi újságíró, illetve emberjogvédő szervezet Politkovszkaja meggyilkolásának alapos vizsgálatára hívta fel az orosz hatóságokat.            Orosz emberjogvédők, akik szombat estétől vörös szegfűket vittek az újságírónő lakóháza elé, "az államhatalmat" okolták a megöléséért - jelentette az Eho Moszkvi rádió, míg az NTV csatorna képsorai szerint vasárnap délelőtt már több százan gyűltek össze a Lesznaja utcai háznál.           

 "Politkovszkaja egyetlen témával foglalkozott az utóbbi években: az egyszerű embereknek az állami terrortól való szenvedésével" - mutatott rá Oleg Orlov, a Memorial emberjogvédő szervezet vezetője.  Washington, 2006. október 8., vasárnap (MTI/Reuters) - Az Egyesült Államokat sokkolta és mélyen elszomorította Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónőnek, Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójának a meggyilkolása - áll a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatában.           

A tárca internetes oldalán (www.state.gov) olvasható dokumentum szerint az amerikai külügyminisztérium lerója tiszteletét a rendíthetetlenül bátor újságírónő emléke előtt, aki "a korábbi halálos fenyegetések ellenére sem hagyott fel az igazság keresésével". "Az Egyesült Államok sürgeti az orosz kormányt, hogy haladéktalanul kezdje meg a beható vizsgálatot a gyalázatos gyilkosságért felelős személyek felkutatására és törvény elé állítására".           

"Az újságírók megfélemlítése és megölése - az elmúlt hat évben Oroszországban 12-t gyilkoltak meg - támadás a szabad és független média, valamint a demokratikus értékek ellen" - folytatódik a szöveg.           

 A Kreml egy nappal a világot megdöbbentő bűntény után változatlanul hallgat a kétgyermekes, 48 éves Politkovszkaja meggyilkolásáról. Az újságírónő világszerte ismertté vált, és számos díjat kapott a Putyin-kormány által elkövetett jogsértések, különösen a Csecsenföldön történt visszaélések felderítéséért és megírásáért.            Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök, Politkovszkaja lapjának, a Novaja Gazetának a társtulajdonosa "barbár bűnténynek, az egész demokratikus, független sajtó elleni csapásnak" minősítette a gyilkosságot.           

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben. Putyin, aki éppen a gyilkosság napján ünnepelte 54. születésnapját, gyakori célpontja volt Politkovszkaja csípős bírálatainak, aki azzal vádolta az államfőt, hogy fojtogatja a demokráciát, és képtelen megszabadulni KGB-s (az egykori szovjet titkosszolgálathoz kötődő) neveltetésétől.            Egy nappal a gyilkosság előtt Politkovszkaja a csecsenföldi kínzásokról szóló írásán dolgozott, amelyet hétfőn akart publikálni - közölte az újságírónő lapja, a Novaja Gazeta. 

 Helsinki, 2006. október 8., vasárnap (MTI/AFP) - "Mély sajnálkozását" fejezte ki az Európai Unió finn elnöksége Anna Politkovszkaja orosz oknyomozó újságírónő meggyilkolása miatt, és a bűnösök megbüntetésére szólította fel Oroszországot vasárnap.

            Az Európai Unió mély sajnálkozással értesült az oroszországi szólásszabadság védelmezőjének, Anna Politkovszkajának moszkvai haláláról - közölte az unió soros finn elnöksége egy nyilatkozatban, amelyben alapos vizsgálatot követelt az "aljas gyilkosság" ügyében, és együttérzését fejezte ki az újságírónő családjának és barátainak.

 

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr971284932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása