Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2006.06.14. 11:21

Kulcsos gyerek voltam

Amikor még én jártam a játszótérre – ez nem tegnap volt, de azért annyira nem is régen (vagy legalábbis szeretném ezt a látszatot kelteni) –, nyakamba akasztottam a lakáskulcsot, szüleimnek jeleztem távozási szándékomat, s az inkább csak eligazító jellegű, rutinszerű „Vacsorára itthon legyél!” felszólításra általában már a csukódó ajtó túloldaláról mormogtam vissza, hogy: „Hát persze.” Amíg barátaimmal lógtam, szüleimnek csak megközelítő elképzelése volt arról, hogy merre járok, és mit csinálok éppen. Anyám, míg kisebb voltam, olykor ki-kinézett az ablakon, de azt szerencsére nem láthatta, mikor hasonszőrű barátaimmal a szeparált hulladékgyűjtés szocialista előfutárának számító üveggyűjtő pléhkonténerből kiszedett, nem visszaváltható pezsgőspalackokra csúzliztunk csapágygolyóval, mert a konténerek tömbházunk sarkánál voltak elhelyezve, s két, a lakótelep-építést sikeresen túlélő famatuzsálem is jótékonyan takart a szülői tekintetek elől. Olykor el is kószáltunk, a határozott szülői tiltás ellenére átmentünk a főúton, meg ilyesmi, de ebből soha semmi gond nem volt, ha sikerült időben hazaérni.

  

A mai amerikai gyerekeknek már nem ilyen egyszerű a dolguk. Az egyik mobilcég (a gyerekek szempontjából szerintem) hátborzongató szolgáltatást kínál a csemetéjüket (túl)féltő szülőknek. Számítógépükön vagy mobiljukon nyomon követhetik gyermekük mozgását. Persze, maga a technika nem ördöngösség, a rendőrség és a titkosszolgálat is használja, némelyik operátor céges flottakedvezmény részeként is kínálja a mobil helyzetének meghatározását. De számítógép képernyőjére kirajzolt térképen nyomon követni, merre is járt az a büdös kölök, aztán, miután hazajött, kikérdezni ugyanerről, s az elhangzottakat egybevetni a térképpel, ez már-már perverz. Ráadásul a szülők úgy is beprogramozhatják a gyerekkorlátozó telefont, hogy a rendszer rövid szöveges üzenet formájában tájékoztassa őket, ha szemük fénye elhagy egy bizonyos, előre meghatározott zónát. Nincs több átmászkálás a főúton, nincs több „bandaháború” a játszótérhez közeli építkezésen, focimeccs más lakótelepek csapataival, csak ha a szülők megengedték.

  És ha a gyerek hazaér a játszótérről, felesleges tőle megkérdezni, hogy merre járt: a válasz ott van a számítógép monitorján, minek beszélgetni. Szerencsére (egyelőre) csak a telefont figyelik meg, nem a gyerek bőre alá ültetik be a GPS-t. Így ha egy kis szabadságra vágyik, még mindig rábízhatja a mobilját valamelyik kis barátjára, ha a „zónán” kívülre szeretne látogatni. A nagymamák bevált „fegyelmezőeszközeként” funkcionáló mindent látó Jóisten helyébe e szolgáltatás által a valóban mindent látó szülők lépnek. A bizalomnak és az önállóságra nevelésnek annyi.

 

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr541284890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása