Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.11.23. 18:23

Talán Róbert Holubnál kéne kezdeni az egész Borža-történetet

Talán Róbert Holubnál kéne kezdeni az egész Borža-történetet. Holubnak volt egy cége, a Secura, amelynek védelmi pénzt fizettek azok a kassai vállalkozók, akik nem akarták, hogy az üzletük, az autójuk vagy a pofájuk szét legyen verve.

 

Holubnak szép sírköve van, a boltív alakú képen életnagyságban látható. A kramárei kórház intenzív osztályán feküdt, mivel 1997. szeptember 22-én és 24-én is merényletet kíséreltek meg ellene, s ez utóbbi során kapott pár golyót. Olyan szobába helyezték őt el, ahova be lehetett lőni a szomszéd épület tetejéről. Be is lőttek, 1997. október 4-én.

 

Ami még érdekesebbé teszi a dolgot: Holub kapcsolatban állzt Ján Dopirjak titkosszolgálati ügynökkel, Evelyn nevű kupleráját gyakran látogatták titkosszolgálati vezetők is, róluk gyűjtött kompromittáló adatokat. /A nyomozás eredménytelen volt, ma sem tudjuk, ki ölte meg őt./

 

Ahogy az lenni szokott, Holub halála után megindult az utódlási harc. A legnagyobb eséllyel a két alvezér, Karol Kolárik és Dušan Borženský indult. Mivel mindketten erős emberek voltak, a legegyszerűbb dolognak a másik "kiküszöbölése" tűnt. Kolárik elismerte Mikuláš "Miki" Černák – most éppen börtönbüntetését tölti Illaván – fennhatóságát, gyermeke keresztapjának is felkérte a besztercei főnököt, így jobb helyzetbe került, mint Borža. Így történhetett meg, hogy Borža kocsijában fényes nappal, délután öt órakor, a kassai busz- és vasúti pályaudvar előtti forgalmas téren bomba robbant. Dušant az mentette meg, hogy éppen felhívták, és mivel gyenge volt a térerő, reflex-szerűen hátralépett, hogy szignált találjon. Ezzel egy időben lövöldöztek a Fő utcán is.

 

Kolárik 1998-ban vizsgálati fogságba került, testi sértéssel és zsarolással gyanúsították, de ezt nem sikerült bizonyítani. Nemsokára Borža is a rácsok mögé vándorolt. Kolárik 99 májusában szabadult, és ellenőrzése alá vonta egész Kassát. Átállt hozzá a konkurencia néhány embere is.

 

Ám nemsokára Borža is kijött. Csoportja nagyon meggyengült, kénytelen volt rejtőzködni. De Kolárik is megnövelte testőrei számát. 1999. november 27-én egy bozótvágóval támadták meg Borža barátját, Miroslav Stojkát, a biztonság kedvéért még hasba is lőtték. Kórházba szállítás közben elvérzett. A gyilkossággal Kolárik bandáját gyanúsították meg.

 

1999. december 16-án az Olasz utcai háza előtt utolérte a végzete Kolárikot is. Kolárik állítólag tanúja volt annak, amint Miki Černák lelőtte lengyel túszát, de ezzel most nem foglalkozunk, erről már írtam korábban. Kolárikék kiléptek a házukból, ám a felesége valamiért visszament a házba, ennek köszönheti az életét. A ház melletti újságosbódé mögül egy géppisztollyal felszerelt álarcos támadó rontott elé, és legalább a fél tárat Kolárikba eresztette.

 

2000. május 19-én Borža testvére, a Lemešany Triton bárban lelőtt egy koszovói albán maffiózót. A lövöldözésben 2 ember halt meg, egy megsérült. 10 lövést adtak le összesen.

 

(Az albánok később is felbukkantak a Borža-történetben, ez is mutatja a klán kapcsolatait, márpedig aki nem hülye, tudja, hogy az albánokkal nem érdemes ujjat húzni. Terebesen 2003. március 14-én lelőtték Rado F-et, a Borža-per egyik vádlottját, egy ismert koszovói albán maffiózó is vele volt, S. H. Ő csak megsebesült a lövöldözés során.)

 

És akkor nézzük a pert magát, évszámokban, távirati stílusban:

 

2000. szeptember 6-án a Borža-banda 13 tagja ellen vádat emelnek, zsarolás és gyilkosság miatt.

 

2000. november 10-én Borža ellen nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki.

 

2000. november 30-án a cseh rendőrök Ústí nad Labemban elfogják őt. Egészen pontosan a prágai Útvar pre objasňovanie obzvlášť závažnej trestnej činnosti munkatársai fogják őt el, el tudom képzelni, hogyan, azok a srácok naggyon kemények. A hivatalos közlemény szerint: Zásah trval iba niekoľko sekúnd. Boržát 2001 júniusában átadják a szlovák hatóságoknak. A Kassai I. Járásbíróság döntése értelmében azonnal őrizetbe is veszik. Decemberig a pozsonyi Igazságügyi Palota – a Justičák – fogdájában időzik, december 6-án rendkívüli őrizet mellett Kassára viszik.

 

2003-ig baszakodtak a bizonyítékok gyűjtésével, január 14-én, soha nem látott biztonsági intézkedések mellett megkezdődött a tárgyalás a Kassai Kerületi Bíróságon. Az épület körül, és a folyosókon kommandósok álltak, géppisztolyokkal és csőkulcsos sörétesekkel, rendőrkutya, Aligátor, minden volt.

 

2004. december 6-án tartotta meg vádbeszédét a kerülte ügyész – még él –, melyben a kiszabható büntetés felső határához közeli büntetést kért Boržára. A bíróság december 14-én hirdetett ítéletet: 15 év fegyház. Borža fellebbezett. Az ügy az LFB-hez került.

 

A Legfelsőbb Bíróság mai tárgyalásán azonban szintén bűnösnek találta őt a Kolárik-gyilkosságban, és 14 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte. Borža most 33 éves. Ha mindet leüli, 47 lesz, amikor szabadul.

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr521284764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása