Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2005.01.18. 19:49

Koalíciós gondok, új nagykövet, példátlan katasztrófa

Szabadlábon Jozef Majský, árvíz Kelet-Szlovákiában, építészeti bravúr a Duna felett, leborotvált Tátra

Koalíciós gondok, új nagykövet, példátlan katasztrófa

Szabadlábra került Jozef Majský, Athénból hat érmet hoztak a szlovák sportolók, elfogadták az egészségügyi reformtörvényeket, szélvész pusztított a Tátrában. Folytatjuk összefoglalónkat az év hazai eseményeiről.

KRONOLÓGIA

Július 8. Folytatódott Gabriel Karlin és Milan Mráz pere a Besztercebányai Kerületi Bíróságon.

Július 12. Befejezte a rendőrség Jozef Majský, Patrik Pachinger és Dávid Brtva ügyének kivizsgálását. A három férfi ellen a Horizont és a BMG Invest pénzének elsikkasztása miatt indult eljárás.

Július 14. Nyilvánosságra hozzák a PSA Peugeot-Ciroennel és a Hyundai/Kiával kötött szerződéseket, döntött a kormány.

Július 16. Juraj Migaš karrierdiplomata lett az új budapesti nagykövet.

Július 23. Újra titkosította a nemrégiben nyilvánosságra hozott szerződést a koreai autógyár nyomására a kormány.

Július 27. Elismerte az SDKÚ, hogy a együttműködést kínáltak fel a független képviselőknek.

Július 27. – augusztus 2. Árvíz sújtotta Kelet-Szlovákiát, két ember életét vesztette. A természeti csapás miatt a mezőgazdászokat 132 millió koronás kár érte, összességében pedig kb. 2 millárdos anyagi kár keletkezett.

Augusztus 4. Szabadlábon védekezhet Jozef Majský a Kassai Kerületi Ügyészség döntése értelmében. A döntés Daniel Lipšic igazságügyi miniszter szerint elhibázott lépés volt, mert megingatta az ügyészség tekintélyét.

Augusztus 13–29. Két arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztek Szlovákia sportolói az athéni olimpián.

Augusztus 23. Vádat emeltek Jozef Majský, Patrik Pachinger és Dávid Brtva ellen.

Augusztus 24. Elfoglalták helyüket a törvényhozásban az europarlamenti képviselők helyébe lépő pótképviselők. A két MKP-s képviselő helyére Juhász György és Kvarda József lépett.

Szeptember 9. Megkezdődött a népirtással vádolt Ladislav Nižňanský pere müncheni bíróságon.

Szeptember 19. Helyére illesztették a Kassai úti híd parton megépített pillérét. Szlovákiában ez volt az első építmény, amely ezzel a technikával készült.

Szeptember 21-22. Elfogadta a parlament az egészségügyi reform törvénycsomagját.

Szeptember 21-24. Ivan Gašparovič köztársasági elnök részt vett az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban.

Szeptember 23. és 27. Ismeretlen eredetű gázt észleltek egy pozsonyi postahivatalban.

Október 6. Beleegyezett a kormány a Szlovák Villamos Művek privatizációjáról való tárgyalások megkezdésébe.

Október 7. Szlovákiába látogatott Václav Klaus cseh elnök. Szlovák kollégájával a többi közt az uniós alkotmányról és Törökország esetleges tagságáról egyeztettek.

Október 19. Őrizetbe vették a 26 éves Radovan S.-t, akit a pozsonyi posta elleni gáztámadással gyanúsítottak.

Október 21. Az elnöki vétó után másodszor is elfogadta a parlament a környezetvédelmi alap létrehozásáról szóló törvényt.

Október 28. Nagy szlovák koalíciót szeretne alkotni jövő évi megyei választások során a Smer, a HZDS és a KSS, hogy az MKP-t kiszorítsák a Nyitrai és a Nagyszombati kerület vezetéséből, jelentették be az ellenzéki ártok vezetői.

Október 29. Aláírták az Európai Unió alkotmányos szerződését a tagállamok képviselő Rómában. Ugyanezen a napon Pozsonyban megnyitották az Európa Házat.

November 3. Nyolc hónapos vizsgálati fogság után szabadlábra helyezték Eugen Čuňo kassai alpolgármestert, akit kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak.

November 6. Az MKP szeretné megőrizni befolyását Dél-Szlovákiában, jelentette be Bugár Béla elnök a párt VI. országos kongresszusán. Bugár a magyarellenes koalíciók kapcsán elmondta, ha regionális szinten ilyenek alakulnának, az a nagypolitikában is éreztetné a hatását.

November 11. Befejeződtek a tárgyalások az olasz Enellel a villamos művek privatizációjáról.

November 19-20. Soha nem látott pusztítást okozott a Magas-Tátrán végigsöprő szélvihar. Szlovákia évente hárommillió köbméter tűlevelű fát termel ki, most több mint két és félmillió köbméternyi fa pusztult el, azaz az éves kitermelés majdnem 90 százaléka. Szakértők szerint a pusztítás miatt megváltozhat a hegység klímája. A Tátrai Nemzeti Park gyakorlatilag megsemmisült, a szélvész a földig tarolt egy két és fél kilométer széles, 50 kilométer hosszú erdősávot. A Tátra egyesek szerint csak száz év múlva lesz olyan, mint volt. Simon Zsolt földművelési miniszter az egész ország területén leállította a tűlevelű fák kitermelését, és erdőjárási tilalmat rendelt el.

November 22. Libuša Martinčeková SDKÚ-s parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte Dobroslav Trnka főügyész. A honanyát azzal gyanúsítják, hogy köze van a legnagyobb olajszőkítő banda ügyéhez. A következő nap Martinčeková maga kérte immunitásának felfüggesztését, hogy tisztázhassa magát a gyanú alól.

November 23-24. Kiszabadult csecsen elrablói fogságából Miriam Jevíková.

December 2. Megegyeztek a koalíciós pártok arról, honnan teremtik elő a környezetvédelmi alap létrehozásához szükséges 1,4 milliárdot. Ugyanezen a napon fényes nappal robbantott az alvilág a rózsavölgyi Jadran étteremben. Ivo R. és egyik testőre súlyos sérüléseket szenvedett.

December 7. Ján Jasovský  (HZDS) lett a számvevőszék elnöke.

December 8. Ľudovít Kaník leváltását indítványozta a Smer.

December 9. A parlament elfogadta a 2005-ös költségvetést.

December 14. Nem kapott elegendő támogató szavazatot a Smer Kaník leváltására irányuló kezdeményezése.

December 16. Két tátrai rezervátumban folyó illegális  fakitermelésről tettek bejelentést természetvédők.

December 18. Mikuláš Dzurinda miniszterelnök egy rádióadásban elítélte a kommunista titkosszolgálattal együttműködőket.

December 20. A köztársasági elnök kinevezte az új vezérkari főnököt, Ľubomír Bulíkot.

 

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr291284687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása