Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2004.08.30. 19:53

Az idő nekik dolgozik

 

 A Magyar Koalíció Pártjának V. Országos Kongresszusa 2003. március 29-én felhatalmazta „az MKP Országos Tanácsát, hogy indokolt esetben az ifjúságpolitikai kérdésekben biztosítsa az MKP önálló ifjúsági szervezete létrehozásának feltételeit.“ E kommentárban nem azt szeretnénk boncolgatni, mi ennek a mondatnak az értelme. Ez a sután megfogalmazott kongresszusi határozat indította a magyar pártot arra, hogy megkezdje (elődpártjai) évtizedes adósságának törlesztését az ifjúságpolitika terén. Míg országos, regionális, helyi ifjúsági szervezetből szerencsére van elég, a pártnak nem sikerült megteremtenie saját politikai ifjúsági szervezetét, ha úgy tetszik, ifjúsági tagozatát. A kongresszusi döntés óta eltelt nem egész másfél évben aztán Farkas Iván parlamenti képviselő vezetésével megindult valamiféle szervezőmunka, bár ez sem nevezhető igazán serénynek, hisz – a hazai politikai életből vett példákból kiindulva – ennyi idő alatt egy pártot is össze lehet hozni, nemhogy egy ifjúsági tagozatot.

Tanácsért lenne kihez fordulni, az MKP koalíciós partnereinek, az SDKÚ-nak és a KDH-nak is jó ideje van ifjúsági tagozata. Szlovák vonalon a politikai ifjúsági szervezetek olyan erősek, hogy már „saját nevelésű“ miniszterük is van, Daniel Lipšic, aki 1991-1995 között a Polgári Demokratikus Ifjúság nevű szervezet elnöke volt. Magyarországon mind a négy parlamenti pártnak van ifjúsági szervezete; a rendszerváltó Magyar Demokrata Fórum már 1989-ben megalapította a sajátját, az Ifjúsági Demokrata Fórumot. A pártok mellett működő politikai „óvodákból“ kikerülő fiatal politikusoknak anyaszervezetük néhány befutó helyet biztosít országos listáján. Így ma az IDF-nek, a Fidelitasnak, a Fiatal Baloldalnak és az Új Generációnak egyaránt van parlamenti képviselete. Ezeknek a pártállami reflexeket már csak hírből ismerő ifjú politikusoknak szinte erkölcsi kötelességük bírálni pártjukat, ha az olyan döntést hoz, mely mögött régi beidegződések állnak, vagy a több évtizedes kapcsolati háló. Gusztos Péter, az Új Generáció vezetője lemondott az SZDSZ salgótarjáni elnökének posztjáról, mert pártja önkormányzati szinten lepaktált a Munkáspárttal, és ez nem fért bele Gusztos liberális világképébe. A Fidelitas – stratégiai partnersége ellenére – nem egy alkalommal fogalmazott meg bírálatot a Fidesz politikájával szemben.

Az MKP-nak vizsgálat tárgyává kell tennie, miért nem hozták létre korábban ifjúsági tagozatukat, de ez ma már nem elég. A rendszerváltás óta felnőtt egy nemzedék, mely '89-ben még az iskolapadokat koptatta, azóta viszont – nem ritkán külföldi egyetemeken – diplomát szerzett, és helyet követel a gazdasági és politikai életben. Ezeknek a magyar fiataloknak az MKP tortájából is meg kell kapniuk a maguk szeletét. És ha erre nem teremtődik intézményes megoldás, az senkinek sem lesz jó. Ezt a pártvezetés is felismerte. Kíváncsian várjuk, hogy a következő választásokig hátralevő két év elegendő lesz-e ahhoz, hogy az ifjúsági csoportok tényleges működésbe kezdjenek a helyi alapszervezetek mellett. És ha érdemi munkát tudnak felmutatni, ott lesznek-e képviselőik – és befutó helyen – az országos választási listán? És ha ők igen, akkor kik nem?

szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr81284671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása