Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.12.02. 07:47

Vevő végveszélyben

Ön szívesen vásárolna olyan boltban, amely semmibe veszi az ön életét, személyes és vagyonbiztonságát? Biztos vagyok benne, hogy az olvasók többsége nemmel válaszolna a fenti, szónoki kérdésre. A vásárlók az alanyi jogon járó közösségi média korában fokozottan érzékenyek a kereskedők praktikáira, és ha elégedetlenek, ezt nagyon gyorsan megosztják másokkal. Megfelelő kríziskommunikációs terv nélkül egy frusztrált, elégedetlen, ám a közösségi médiában aktív vevőnél kevés nagyobb csapás érhet egy kereskedőt.


Egyes, nagy üzletláncok a profitmaximalizálás érdekében tudatosan törvényt sértenek, komoly veszélynek téve ki vásárlókat. Akinek van elárusító ismerőse, biztos hallott már történeteket szavatossági idő lejárta előtt fűszeres pácba tett, félkésztermékként árusított húsokról, hipóval lemosott csirkékről, megbuherált mérlegekről. Azt viszont kevesen hiszik el, az üzletláncoknak annyira fontos a profit, hogy még a tűzveszély kockázatát is hajlandók vállalni emiatt. Pedig december folyamán ez történik. Aki járt már bevásárlóközpontban, láthatott petárda-, tűzijátéktelep-, rómaigyertya-, rakéta-, gömbbomba-, füstbomba- és minden egyéb pirotechnikaitermék-árusokat a bevásárlóközpontok folyosóin, előtereiben. És ez a probléma, ott ugyanis semmi keresnivalójuk nem lenne. A 2014-ben az egész hazai pirotechnikai szakma nagy várakozással tekintett a tűzijátéktörvény módosítására. A 58/2014 számú törvény a korábbi, toldozott-foldozott szabályozáshoz képest számos pozitív változást hozott, még akkor is, ha a tűzijátékot nem kezelte külön törvényben, hanem továbbra is a robbanóanyagok peremvidékén hagyta, pedig a szakma legalapvetőbb elvárása talán éppen ez lett volna, a kettőnek ugyanis semmi köze egymáshoz. A tekintetben viszont egyértelműen fogalmaz a szabályozás, hol lehet, és hol nem lehet pirotechnikai termékeket árusítani. Kezdjük azzal, hogy az említett törvény 52§-ának 4. bekezdése eleve azt írja elő, pirotechnikai termékeket csak épületben szabad árusítani. A konténeres árusok ezen a ponton már elbuktak, a törvénysértés egyértelmű. De még ennél is „tilosabb” menekülési útvonalak mentén pirotechnikai eszközöket árusítani. Ilyenek a folyosók is. Képzeljük el, ha egy bevásárlóközpontban tűz ütne ki, és a vevők azért nem tudnának elmenekülni, mert a folyosón a levegőben egyébként jól mutató csillagok, nyomjelzők, piros szívecskék, és egyéb változatos effektek durrognának, embermagasságban. Ilyen esetben a tragédia garantált.


A jelenséggel évek óta találkozhatunk, változatlan formában. A nagy üzletláncok ráadásul a raktározás terén is törvényt sértenek, a legtöbbször egy sima konténerben tárolják a tűzijátékokat, amit mezei kamionokkal mozgatnak, holott adott mennyiség felett a tárolásra csak robbanóanyag-raktárban, a szállításra pedig csak ADR engedéllyel rendelkező járművekkel lenne lehetőség. A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet és a területileg illetékes körzeti bányakapitányságok egymásra mutogatnak, ez utóbbi az inspektorok alacsony számára hivatkozik, ami egyébként igaz, de az állampolgárt ez miért érdekelje? Pedig itt nem arról van szó, hogy kiskapuk lennének, a törvénybe foglalt tiltás egyértelmű. Nehezen hihető, hogy azért a pár négyzetméterét kapott bérleti díj végett képesek napi több ezer ember életét és egészségét veszélyeztetni, de láthatóan erről van szó. Ebben partner az állami felügyeleti szervek tehetetlensége is. Amíg nem történik baj, addig ez is csak egy a csupán papíron létező, a gyakorlatban betartatlan törvények sorából. De ha majd egyszer jól leég egy áruház, akkor talán elgondolkoznak rajta az illetékesek. A jelenség ellen a felügyeleti szervekhez hasonlóan tehetetlen vásárlóknak azt ajánlom, december folyamán részesítsék előnyben a kisboltokat.

A szerző pirotechnikus.

szólj hozzá

Címkék: tűzijáték petárda

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr7216766992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása