Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.11.22. 07:14

1233:86

A fenti eredmény nem egy sportmérkőzésen született, tán’ nincs is olyan sportág, amelynek eredményjelző tábláján kialakulhatott volna. A Robert Fico első kormányának végnapjaiban hozott, a magyar egyszerűsített honosításra reagáló ellentörvény hatálya alatt szlovák állampolgárságukat elvesztettek, és azt idén februártól azt visszaszerzettek arányát mutatja. Ez annyi, mint ha Felbár község minden lakója elvesztette volna az állampolgárságát…

Az arány első ránézésre nem túl jó. Az új jogszabály, melynek hatálya alatt, egyedi elbírálás alapján visszaszerezhetik állampolgárságukat azok, akik attól megfosztattak, nem lehet túl hatékony, ha tíz hónap alatt tíz százalékos eredményességet sem tudott produkálni. Egyben a teljes, 2010 és napjaink között parlamenti képviselettel bíró párt cselekvőképtelenségét is jelzi. Az egész szekér trágyát nem lehet Ficóék portájára borítani, pár villányi jut belőle a 2010-2012 között hatalmon levők háza tájára is, mert a problémát – ami nem a globális felmelegedés, vagy a nemzetközi terrorizmus felszámolása, csak egy mezei törvénymódosítás – ők sem tudták megoldani. Bár ők legalább akarták, de a politika ebben a vonatkozásában párhuzamot mutat a labdarúgással: csak az eredmény számít.

A ficói ellentörvényre ráfázottak két, jól körülhatárolható csoportra oszthatók. Az egyik azon kisebbségi magyarok csoportja, amely lakhelyváltoztatás nélkül vette fel a magyar állampolgárságot, a másik az összes többi, aki külföldön tanulva, dolgozva, házasodva folyamodott sikeresen más állam állampolgárságáért. A Kaliňák-féle törvény az első csoportot nem érinti, mivel az állampolgárság egyedi elbírálás alapján történő visszaszolgáltatásához külföldi lakhely igazolása is szükséges, aki pedig mondjuk, Kalondán vagy Peszektergenyén maradt, és csak szimbolikus okokból vette fel a magyar állampolgárságot, az ilyen nem tud prezentálni. A felvidéki magyarok nem annyira fontosak ennek a kormánynak.

A Smernek az őt mindvégig hűen kiszolgáló Alkotmánybíróság maszatolása is a segítségére van. A taláros testület tavaly ősszel, csak a munkamódszereiket nem ismerők számára döbbenetes módon, formai okokra hivatkozva utasította el ellenzéki pártok beadványát a kettős állampolgárság ügyében, háromévi halogatást követően. Amikor az állampolgárság törvény körüli hercehurca elkezdődött, ugyanezeken a hasábokon már leírtuk, a magyar állampolgárság felvétele olyan szimbolikus döntés, amely az azt meghozónak sokat jelenthet, Szlovákiának pedig semmit sem árt. A törvény azóta fedélzeten elszabadult hajóágyúként kezdett viselkedni, több nem magyar, mint magyar állampolgárságot felvevőt sodorva el. Mivel a kettős állampolgárság csak negatív formában lehet kampánytéma, jövő március 5-éig nem valószínű, hogy addig bármelyik parlamenti párt is érdemben foglalkozna a szlovák állampolgárság visszajuttatásával. Ebben az ügyben is csak egy új kormány hozhat megoldást, de, mint a mellékelt ábra mutatja, az sem feltétlenül.

 

szólj hozzá

Címkék: smer kettős állampolgárság robert fico

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr3816766980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása