Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2015.01.16. 17:49

1663. Áldiplomások kíméljenek!

Egy január 8-án feladott, nem különösebben érdekes álláshirdetés szakította szét a szlovák webet. Pedig nem gondnokot kerestek egy csendes-óceáni szigetre, ami minden évben tömegeket vonz, hanem logisztikus–közgazdászt egy nem belvárosi, de még mindig elég jó címen székelő vállalathoz. Öt napig élte békésen az ország legnagyobb álláskereső portáljára feladott álláshirdetések unalmas életét, mígnem egy újságíró megtalálta, és észrevette: a hirdető kiköti, mely felsőoktatási intézmények hallgatóit nem szeretné látni a háza táján.

A hirdető jelzi, hogy a munkakör nem alkalmas kommunikáció, szociális munkás, valamint környezetvédelmi menedzser szakon végzetteknek, amit nem is értünk, hisz egy szállítmányozási pozícióra miért jelentkeznének agysebészek, űrhajósok, katonák, vadakat terelő juhászok vagy szociális munkások? Emellett megnevez négy felsőoktatási intézményt is, amelynek a hallgatóit nem várja.

dioszegifoisk.jpgA fórumozók egy része a hirdetésben diszkriminációt lát. Tagadhatatlanul van ilyen vetülete is a hirdetésnek, mert az adott állás betölthetőségét adott végzettséghez köti, majd kijelenti, hogy akik a munkahely betöltéséhez szükséges végzettséget itt és itt szerezték, azok mégsem alkalmasak. És ez alól az sem menti fel őket, hogy egy magáncégről van szó. Akik ezzel érvelnek, vajon azt is helyeselnék-e, ha egy magáncég azt írná egy álláshirdetésbe: logisztikust keresünk, de ne legyen magyar? Ezt a vitát azonban inkább meghagynám azoknak a trolloknak, akik különböző fórumokon hajlamosak ebbe az irányba terelni a beszélgetéseket, azzal, hogy e sorok írója a hirdető szűkkeblű általánosítását legalább ekkora, ha nem nagyobb (mentális) problémának látja.

dubcek.jpegAzonban a fenti aggályainkat fenntartva is érezzük, hogy az ominózus kitétel nem teljesen alaptalan. Felsőoktatási intézmény és felsőoktatási intézmény között nagy különbségek lehetnek. Sőt, még egyazon intézmény egyes karai, tanszékei, de még a képzési formák között is. A veréb és a csalogány között az a különbség, hogy a veréb levelezőn végezte a Zeneakadémiát – mondogatta előszeretettel egy tanárom az egyetemen.

skola_b_small.jpgBár csak ezzel az egy álláshirdetéssel lenne probléma…, azonban a gond, amely ezt az elkeseredett kimenetet szülte, rendszerszintű. Az 5,39 milliós Szlovákiában megközelítőleg 190 ezren tanulnak főiskolákon, egyetemeken, ez durván a lakosság 3,5 százaléka. 2013-ban 65 779-en szereztek diplomát. Már az is kétséges, van-e egyáltalán ennyi diplomás munkahely éves szinten az országban? (Nincs.) A demográfiai mutatók ismertek, az elkövetkező években az oktatási tárca prognózisa is csökkenő diáklétszámmal számol. Így az országban működő 41 felsőoktatási intézménynek egyre nagyobb gond lesz feltölteni a keretlétszámokat. Ez pedig fejpénzalapú világunkban leépítésekkel, intézménybezárásokkal fog járni. Hogy ezt elkerüljék, minőségi engedményeket tesznek. Az egyetemeken okos emberek ülnek, ezzel valószínűleg ők is tisztában vannak. Ám saját munkahelyüket és intézményi pozíciókat védendő, ők is érdekeltek ennek a rendszernek a fenntartásában, ha nem akarnak diákjaikkal együtt sorakozni a munkahivatalban. Főiskolát, egyetemet bezárni, leépíteni, összevonni nem népszerű intézkedés, a kormányzat pedig nem is törekszik létszámkorlátozásra, sőt, nemrég adott engedélyt egy újabb magánfőiskola létrehozására. Azt pedig hiába is várnánk, hogy önszabályozó módon történjen valami, az egyetemek foggal-körömmel ragaszkodnak a meglevő oktatói és diáklétszámhoz. Mivel a potenciális főiskoláskorúak korosztálya még egy ideig demográfiai lejtőn lesz, a helyzet egyre romlik majd. S ezzel párhuzamosan lesznek A-, B- és ZS-kategóriás felsőoktatási intézmények is.

paneuropska-vysoka-skola.jpgEzért tartom rendkívül álságosnak az egyébként konyhabútorok gyártásával foglalkozó cég álláshirdetése körül kirobbant, élénk és indulatos vitát. A témáról szóló alapcikket csak az eredeti helyen 236 ezren olvasták e poszt publikálásakor, nem számítva a sok átvételt és a közösségi médiát. Valószínűleg számtalan hazai, kisebb-nagyobb cég HR-osztályán kategorizálják a jelentkezők életrajzát iskola szerint, és a „nem jó” főiskolákról érkezők olvasatlanul mennek az iratmegsemmisítőbe. E mostani „botrányt” kirobbantó cég csak legitimált egy létező gyakorlatot. Mondhatni: túl őszinte volt. Lehet húzni a szánkat miatta, de amíg az alapprobléma nem oldódik meg, a tünet is megmarad.

71 hozzászólás

Címkék: munka felsőoktatás egyetem iskola állás diploma munkakeresés álláshirdetés Trencséni Alexander Dubcek Egyetem Páneurópai Főiskola Szent Erzsébet Egészségügyi Egyetem Diószegi Főiskola Denník N

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr287080203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2015.01.17. 18:41:00

Na és? Én se akarok dakotákat látni a cégnél. Nem diszkrimináció, hanem tapasztalatból eredő következmény.
Amint a börtönökben a 90 %-ot nem a 10 %-os kisebbségű dakoták foglalják el, máris lehet tárgyalni a dologról. Addig meg nem.
Van egy halom magyar főiskola is, amelyiknek a diplomája semmit se ér. A Kandó diplomáján évekig röhögtek mindenhol, ha számítástechnikáról esett szó.

epidermis 2015.01.17. 18:43:35

Magyarországon sem szívesen alkalmaznak olyan építészmérnököket, akik a (régi) SZIF-en végeztek (Győr). Erről láttam álláshirdetést is. És egy másikról is, hogy nem jelentkezhet olyan, aki a ZSKF-en végzett.
Nyilván ennek szakmai okai vannak

lilly.alien 2015.01.17. 18:47:53

Itthon is ugyanez a gyakorlat, csak nem ennyire őszinték. Feladnak egy hirdetést, de a szűrést már úgy végzik, hogy innen és innen végzett embereket azonnal kiszórják. Magyarország = papírország. Amúgy miért feltételezzük azt, hogyha papírja van róla, akkor ért is hozzá?

ProsTata 2015.01.17. 18:48:53

Magyarországon ugyanez már évekkel ezelőtt megtörtént, nálunk sokáig példálóztak vele. Itt egy neves multicég hirdetett állást és két-három intézmény diplomásait konkrétan megnevezte, mint nem kívánatos jelentkezőket.
Sajnos már nem emlékszem a konkrétumokra, csak arra, hogy az egyk "címzett" a Gábor Dénes volt... Az interneten is csak hivatkozást találtam erre az esetre pl. itt:
www.de-efk.hu/hu/hirek/315-tiltolistas-intezmenyek-a-felsoktatasban-

The Pervert SpiderMan 2015.01.17. 18:53:47

Még a '90-es évek végén volt Magyarországon is ilyen hirdetés, akkoriban az expresszben jelent meg, hogy "minőségbiztosítót keresünk, kivéve KMF"

Alick 2015.01.17. 19:14:14

"logisztikus–közgazdászt"

Valószínűleg azért nem Nobel-díjat ostromló kvalitásokat igényel ez a munkakör, azt pedig egy jól szervezett felvételi vizsga ki tudja szűrni, hogy kinek van feje hozzá... függetlenül a konkrét végzettségtől.

J.László 2015.01.17. 20:08:34

Gábor Dénes. Közismert.

Kaksi Kapitány 2015.01.17. 21:13:20

Én is emlékszem a "Gábor Dénesesek kíméljenek" szövegű hirdetésekre...

Phteven 2015.01.17. 21:18:48

Nem értem ezt a hisztit. A munkáltatónak szíve joga eldönteni, hogy kit alkalmaz, kit nem. Ha ezt előre kiköti, akkor sok embert megkímél a csalódástól. Nem mellesleg a saját munkáját könnyíti meg.

Ј.László 2015.01.17. 21:33:10

A Gábor Dénesen a tanáraink is nagyon szarok voltak. A szakközépben többet tanultam, pedig el sem végeztem végig.

Farkas Márta (törölt) 2015.01.17. 22:19:25

KMF - Óbudai Rgyetem - van még a tiltólistán

Rodolfo63 2015.01.17. 22:27:43

@HgGina: hmm, sokaknak az a baja a cigányokkal, hogy állítólag nem akarnak dolgozni

te belefutsz olyan cigányba, aki dolgozni akar, akkor te elhajtanád, mert van egy rakat cigány, aki meg nem akar dolgozni... érdekes logika

tavolirokon2 2015.01.17. 23:25:16

Nalunk is kihuzattak a jogaszok az allashirdetesbol, hogy "kiveve Gabor Denes". Ugyhogy HR asszisztens Mancikaval dobattuk ki oket, az legalis.

Tyreo 2015.01.18. 00:16:52

@lilly.alien: nem ezt feltételezik. azt feltételezik, hogy akinek adott helyről van papírja az tuti nem ért hozzá. jelentős különbség.

Ianas 2015.01.18. 00:21:44

A nem, a bőrszín és származás nem megválasztható. Az adott egy embernél. Az iskola viszont szabad döntés kérdése. Az, hogy egy magyar, üzbég vagy zsidó nem teljesít majd jól, csak mert az, nyilván marhaság. Az viszont, hogy várhatóan valaki, aki egy közismerten rossz képzést nyújtó főiskolát végzett, eléggé valószínűsíti, hogy gondok lesznek. Miért nem ment jobb iskolába? Ezen az alapon az is diszkrimináció, ha valakit nem vesznek fel villamosmérnöknek, csak mert vegyész szakon végzett.

Lángharcos 2015.01.18. 00:39:38

Amíg több százszoros túljelentkezés van egy-egy hirdetésnél, addig tőlem írják meg az összes diszkriminatív elképzelésüket. Mármint úgyis csak olyat fognak felvenni, aki megfelel az összes valós és para elvárásuknak. Akkor az álláskeresők minek vesztegessék az idejüket a jelentkezésre?

Ha lehet tudni, hogy egy helyre nem vesznek fel nőt, mert gátlástalan szülőgépet látnak benne, akkor hadd írják már ki. Mert a női álláskeresők rengeteg időt megspórolnak azzal, hogy nem jelentkeznek oda. Szar, de ez van, nőt akkor oda úgyse fognak felvenni, ellenben még ha csak elektronikusan jelentkezik is az ember, rászán időt, energiát, utánanéz a cégnek, motivációs levelet ír stb..

tl,dr:

Támogatom az őszintébb álláshirdetéseket, mindkét félnek hasznosabbak.

Alick 2015.01.18. 01:36:04

Én azzal kötözködnék, hogy akármilyen iskolát is végzett 10-20 éve, az azóta megszerzett szakmai tapasztalat sokkal több tudást jelenthet, mint amit bármely iskola képes adni.

lavór 2015.01.18. 07:40:15

Fő az őszinteség. Csak a gond van későbbiekben a hiányából.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 08:37:05

@Alick: Semmi gond. Akkor végezze az agyműtétedet egy 20 éves tapasztalattal bíró középkorú műtőssegéd!
Egy komoly egyetem olyan alaptudást biztosít, amit a tapasztalat nem pótol. Pl egy műtőssegéd nem tudja az anatómiát, nem fogja tudni, hogy egy lassú szívverésű embernek nem kezdjük műteni a szemét.
Egy vegyésztechnikus nem fogja tudni, hogy timsót nem kevergetünk liszttel, lítiumsókat nem hevítünk üvegben, a cián oldatot nem öntjük a lefolyóba, főképp nem úgy hogy utána a sósavat.

Pop40 2015.01.18. 08:50:30

Ebben semmi kivetnivalót nem látok. Sőt.

Ha polkorrektkedésből nem írnák bele, akkor sem vennék fel ezeknek a gyenge intézeteknek a végzettjeit. Szerencsétlen csak feleslegesen jelentkezne, aztán reménykedne.

Mindkét félnek jobb ez így, mind a ketten időt, pénzt és fáradtságot takarítanak meg.

lófüle elemér 2015.01.18. 09:17:45

Újabb fogalomzavaros újságíró. Nem meglepő.

Áldiploma az Ecserin vett papír.
A hivatalos intézmény által kibocsátott diploma valódi. A piaci értéke kérdéses.
Erről egy rokon gyereke jut eszembe. Igen észlény tanára 3 csoportra osztotta az osztályt, és a csoport szintje szerint osztályzott. Ennek köszönhetően a zseni csoport kettese is okosabb volt, mint a hülye csoport ötöse, de mint tudjuk, a továbbtanulásnál az osztályzat számít, így az ötös hülye lazán mehetett oda, ahová a kettes okos nem, pedig a kettesével prof. volt a másikhoz képest.
Lefordítva az észlény poszt tolónak, talán megérti:
Szomorú, hogy ez van, de ez sajnos visszafelé is igaz, és hiába van "gagyi" diplomája valakinek, ha mögötte több tudás és tanulás áll, mint az elfogadott helyekről érkező buliszakos tahónak.

Ezért van a felvételiztetés, és ha nem a papírt nézik (mint ez sajnos általános), akkor úgyis azt veszik fel, aki tud, és nem azt nézik, honnan tudja.

lilly.alien 2015.01.18. 10:22:48

Honnan tudhatjuk azt, hogy melyik intézményben botrányosan alacsony színvonalú a képzés? (Tudom, a Google korában ez értelmetlen kérdés.)

lilly.alien 2015.01.18. 10:24:43

(Megjegyzem, én is beleszaladtam ebbe a hibába. A KRF-en végeztem. Később derült ki, hogy semmi esélyem.)

Az igazi Trebics 2015.01.18. 10:41:29

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Orvos és műtőssegéd nem ugyanaz. Elvileg ugyanolyan végzettséget biztosító diplomákat hasonlíts össze!

A számítástechnika meg egy igen érdekes szakterület. Nyilván az orvostudományok is fejlődtek az elmúlt 20-30 évben, de az az informatikus, aki diploma nélkül végigdolgozta az elmúlt 20-30 évet, az többet tud (elméleti szinten is), mint egy akármilyen sulin az elmúlt 5 évben diplomázott ember.

Wabbit 2015.01.18. 10:47:29

Emlékszem úgy 10 évvel ezelőtt én is láttam olyan hirdetést (programozói állás) ahol előre megmondták, hogy ugyan bárki jöhet interjúzni, de csak a BME-n végzett infósokat fogják felvenni. Azóta nem próbálkoztam Magyarországon, mégis elég jó voltam sok nyugati multinak. Volt egy sikeres interjúm ahol egy MIT-n végzett srác helyett választotak engem.
Az ilyenek esetek ellen hivatalból kellene fellépnie valamilyen szervnek (esetleg GVH?), mert annyira egyértelműen diszkriminatív és törvényellenes. Még csak azt sem kellene megvárni, amíg valaki beperli őket, mert ugyan ki fogja ezt megtenni?

ursus artos 2015.01.18. 10:49:41

@epidermis: "Magyarországon sem szívesen alkalmaznak olyan építészmérnököket, akik a (régi) SZIF-en végeztek (Győr). Erről láttam álláshirdetést is."
Ez számomra új, és mikor odajárta, bár a TAI-ra akkor nem éreztem a közhangulatból azt, hogy a KTMF bármely szakja gáz lenne...

Alick 2015.01.18. 10:51:47

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: persze ez mind jogos, létezik elvárható kompetencia, viszont a cikkben szereplő gazdasági-logisztikai munkakör azért nem "sebészprofesszor" szintű pozíció.

Tapasztalat, hogy sok hirdetésben egy négydiplomás polihisztor elvárási szintjét fogalmazzák meg, ugyanakkor a munkát egy gyakorlatias gondolkodású érettségizett ember is el tudja végezni.

Ha pedig sebészprofesszori szintű elvárást fogalmaznak meg egy műtőssegéd szintű pozícióba, ne csodálkozzanak ha a jelölt professzori fizetést kér. :)

Mylady 2015.01.18. 11:01:45

@lófüle elemér: Ez gáz.
Nálunk még alsóban a matektanár csinált ilyeneket. Pl írtunk egy dolgozatot, mindenkinek 4-5 lett. Még azoknak is, akik amúgy ketteseket szoktak kapi. Erre az az elmeroggyant bejelentette, hogy a dolgozat nem volt elég nehéz, és ezt az osztályzásnál is figyelembe veszi: a hibátlan dolgozat ér hármast...

A poszthoz meg: én totál egyetértek azzal, ha kizárnak néhány nem megfelelő oktatást adó iskolát. Én is figyelembe veszem a kiválasztásnál, hogy hol szerzett diplomát az illető. Azért a békéscsabai tanítóképző főiskolán szerzett közgazdász diploma és tudás ne legyen már egyenértékű mondjuk a pénzügyi és számviteli főiskolán szerzett közgazdász diplomával és tudással. Mrerthogy ha az iskola nevét nem nézed, akkor a két diploma ugyanaz. Futottam már bele pl olyanba, hogy a pécsi közgáz egyetemen végzett frissdiplomás kollégának a nulláról kellett megtanítani a számvitelt, mert összesen 1 félévig tanulták, ami semmire nem elég.
És ez máshol is így van. Nehogy már azt higgye bárki is, hogy az USA-ban pl ugyanaz az értéke a Harvard/Yale/Princton stb diplomájának, mint a 174 egyetemen szerzett diplomának.

Mylady 2015.01.18. 11:09:20

@Mylady: "...mint a 174 egyetemen szerzett diplomának."
márminthogy a rangsorban 174. ofkorsz.

Egyébként meg pontosan az adja egy diploma értékét, hogy mennyire fogadják el a munkaerőpiacon. Ha verseny van az iskolák között, akkor ez egy nagyon komoly mutató.

Alick 2015.01.18. 11:17:50

@Wabbit: az elektronika és az informatikai érdekes szakterület ebből a szempontból, nem egy olyan esetet láttam, hogy pl. a technikusi végzettségű zseni "reggelire megette" a BME-s végzettségű fejlesztőmérnököt. Persze az is igaz, hogy a srác soha nem szorult álláskeresésre, kézről kézre adták. :)

Wabbit 2015.01.18. 11:36:22

Alick: Engem is evett már meg reggelire olyan (angol) programozó, akinek nem volt semmi diplomája. Persze ettől még neki 10 évvel több tapasztalata volt mint nekem, számos céget alapított már amiket el is adott, dolgozott már Seattle-ben az MS-nél - de ez másfajta összehasonlítás. Amikor valakinek már 10, 20 vagy 30 év tapasztalata van a szakmájában szinte semmit nem számít már, hogy hol végzett egyetemet, a referenciák sokkal többet nyomnak a latban. Abban azért biztos vagyok, hogy a karrierje kezdetén neki sokkal nehezebb volt érvényesülnie diploma hiányában, kemény munkával mégis ellensúlyozni tudta ezt. Azt tudom, hogy bizonyos munkakörökre ma sem jelentkezhetne. A google-höz biztosan felvennék, de olyan munkákra amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek semmilyen körülmények között nem jelentkezhetne, oda KELL a diploma.

manager2008 2015.01.18. 12:29:47

A kérdés felvetése és a munkára felvételiztetők módszerei is csacskaság.
Az oktatási intézménynek persze vannak minőségi mutatói, de mindegyik csak ismereteket ad, gyakorlati tudást nem igazán. Minden iskolát elvégzőnek a háttérben végzett tevékenysége az érdekes, mit kutat, publikál, dolgozik, alkot, gyakorol, stb valamit. Annak van értéke. esetleg újít, feltalál, specializálódik. A papír nem mutat erről semmit (elég hiba).
Jól hangzik majd hogy gyermekeim a királynő országában végeznek közgazdász, pénzügy management szakon, de ez kevés. A tudást meg kell szerezni. Az említett Gábor Dénesen végzett egyik programozó srác évekig dolgozott nálam és többet tudott mint a BME egyik informatikai tanára akit be akartunk venni egy speciális adatbázis kezelési feladatba. Nyilván a fiatal programozót is képeztük évekig. De ha most jelentkezik valahová akkor nem a papír számít, hanem az amit csinált évekig. Annak viszont a referencia értéke az érdekes.

sanyix 2015.01.18. 12:35:32

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: "Egy vegyésztechnikus nem fogja tudni, hogy timsót nem kevergetünk liszttel, lítiumsókat nem hevítünk üvegben, a cián oldatot nem öntjük a lefolyóba, főképp nem úgy hogy utána a sósavat."

Miért ezek az információk talán az egyetem vitrinjében vannak elzárva amit senki sem olvashat el addig amíg diplomát nem szerzett? :DD

sanyix 2015.01.18. 12:43:36

@Mylady: hmm ez a túl könnyű dolgozatos téma ismerős. Bár én arra emlékszem hogy újra íratta a dolgozatot az egész osztállyal, mert "túl jól sikerült mindenkinek", de lehet hogy ilyen jegylerontós dolog is volt.

Na meg nálam többször volt olyan hogy 1-2 jeggyel gyengébb osztályzatot kaptam dolgozatra, de volt amikor év végi osztályzatra is (4-es átlaggal 3-ast kaptam), mert "bár a szint megvolt, de ha komolyabban vennéd sokkal többet is tudnál, ezért nem adom meg a jobb jegyet" :DD

2015.01.18. 13:22:00

Hát nem tudom, én egy kis - és ennek megfelelően gyenge - egyetemen végeztem annó, mert arra volt lehetőség. Elég szar lenne ha most közmunkás lennék emiatt. Szerencsére a munkahelyeimen ez nem érdekelte őket csak az, hogy legyen papír és tudjam, amit kell.

dr. HáziMacska 2015.01.18. 13:23:09

Fuggetlenul, hogy kinek van igaza, a diszkriminalt iskolak helyeben hitelrontasi pert inditanak...
Allaskeresokent meg semifelekeppen sem mennek olyan ostoba helyre, ahol meg a hr sem tudja, hogy mi a legalis, es mi nem...

Alick 2015.01.18. 13:34:14

@manager2008: ez a lényeg, a gyakorlat és a hiteles teljesítmény messze felülírhatja az alapképzésben megszerezhető ismereteket.
Manapság nem ér véget a képzés a felsőfokú intézménynél, hanem alapvető a folyamatos tanulás és tapasztalatszerzés.
Az emberi kapcsolattartás oldaláról nem is beszélve...

JohnHenry 2015.01.18. 13:36:29

@Alick: 10-20 éve még nem is volt szlovákia :D

Krumpli Bogart 2015.01.18. 13:42:07

Ezért lenne jó, ha a képzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozó diplomások jövedelemarányos un. képzettségi hozzájárulást fizetnének az egyetemüknek (tandíj helyett).
Akkor a jó képzést nyújtó egyetem megélne, a szar képzést nyújtó egyetem pedig megszűnne.

Alick 2015.01.18. 13:45:39

Hasonló a helyzet a nyelvvizsgával, egy interjún nem érdekel senkit, hogy mi van a papírra írva. Vagy tud folymatosan olvasni és kommunikálni az igényelt nyelven vagy sem.

Alick 2015.01.18. 13:52:41

@Krumpli Bogart: hehe, Gates és Zuckerberg vajon mit fizetne a Harvardnak, merthogy be sem fejezték... :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2015.01.18. 14:43:27

Ez a "kivéve Gábor Dénes" sosem történt meg, ahogy a "magyar, ne lopj!" sem. Valaki kitalálta, de bizonyítékot még senki nem hozott rá.

Hogy a Kandónak rossz híre lenne? Na ne röhögtessetek.

Annyi jogosság van a dologban, hogy akit én a Gödöllőn végzettek közül ismertem, azok 95%-ban idióták voltak. De ez úgy 5 fő a több tízezerből.

emzperx 2015.01.18. 14:48:29

Én is az Óbudai Egyetemen végeztem, interjúra már be sem hívjuk őket, éppen elég egy ember.

Lesből Támadó Szárítókötél 2015.01.18. 14:59:59

Azért a körülmények miatt nagyon nem mindegy, miről volt szó pontosan.

Egy gyarkornoki, pályakezdős pozíció esetén még valahol el tudom fogadni a különbségtételt, mert ilyenkor tényleg nagyon látszik a képzések közti különbség és nagyon nem mindegy, hogy az egyik helyen a képzés részének számító tudást a munkahelynek kell megtanítania egy másik helyen végzett hallgató számára, mert az utóbbi egyeteme/iskolája nem tartotta fontosnak. Azonban egy többéves, ilyen-olyan tapasztalatot elváró álláshirdetés esetén a kikötés nonszensz, ugyanis ott már a munkatapasztalatnak kellene döntenie, nem pedig a X éve elvégzett iskolának.

Láttam én már rite végzettségű jogászt informatikai cégnél, aki nemcsak a munkájában vált be, de az informatikusokkal is jól megértette magát (talán nem kell mondani, mennyivel egyszerűbb szerződést és szabályzatokat írni így), és volt ugyanennél a cégnél egy, az államigazgatásból érkező summa cum laudés, angol szakmai felsőfokús másik jogász, aki olyan gecibuta volt, hogy háromszor kellett elmagyarázni neki az informatikai jellegű szerződés tárgyát, mire megértette, és a cafeteriás, képletes Excel-táblát is kinyomtatva töltötte ki.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.18. 15:39:07

Nem értem, hogy egy magáncég miért ne köthetné ki, hogy a szerinte gyenge színvonaló felsőoktatái intézményekben szerzett alibidiplomákkal ne lehessen nála jelentkezni.

Nem minden cég az Index, ahova az adott szakmához totálisan nem értő, arra teljesen alkalmatlan (és 1000 év tanulás után is alkalmatlan maradó), minden végzettség nélküli balfaszokat vesznek fel és ajnároznak évekig.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.18. 16:00:01

@HgGina:
Számtechben nem tudom, de szerintem ott is kevered a Kandót a Gábor Dénessel.
Régen a Kandó villamossági kara az egyik legjobbnak és legkeményebbnek számított Magyarországon, főiskola létére egyetemekkel vetekedőnek.

@lilly.alien:
Lehet, hogy ha papírja van, nem biztos, hogy ért hozzá, de ha nincs papírja, akkor ennek még nagyobb a valószínűsége. Mármint annak, hogy nem ért hozzá.

@lófüle elemér:
Milyen újságíró?
Csak egy szerencsétlen blogger.
Az újságíró egy szakma. Legalábbis az volt régen, mert mostanában tényleg fogalmatlan és totál alkalmatlan balfaszok árasztották el az elektronikus sajtót, köztül főleg a netes újságokat.
De a blog hála istennek még nem sajtótermék.

@JohnHenry:
Tanulj meg számoni, idióta.

@Modor Tibi:
A Magyar, ne lopj!-táblákat Ausztriában én magam is láttam, úgyhogy az biztosan megtörtént.

Alick 2015.01.18. 16:00:35

@Mr. Közbiztonság Szilárd: kiköthetné, de ha nem friss diplomásokról van szó, ez potenciális öntökönszúrás.

Krumpli Bogart 2015.01.18. 16:01:15

@Alick: A jog mindig az általánost, soha nem a különöst szabályozza.

Mondotta volt professzorom: Brósz Róbert.

Alick 2015.01.18. 16:01:57

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "Magyar, ne lopj!-táblákat Ausztriában én magam is láttam"

+1

Alick 2015.01.18. 16:04:08

@Krumpli Bogart: attól még szabályozhatja értelmetlenül vagy feleslegesen.

Krumpli Bogart 2015.01.18. 16:05:13

@Lesből Támadó Szárítókötél: Hát én majdnem summa cum laude lettem. De csak majdnem.
Aztán az első munkahelyemen megkérdezte az elnök, hogy summa minősítésű-e a diplomám. Mondtam, hogy nem.
Azt mondta erre, hogy jaj de jó, mert ide még egy summa be nem teszi a lábát, amíg ő itt van. :))))

Bergyilkos Bohoc 2015.01.18. 16:07:12

Ez a Gábor Dénesesek kíméljenek kurva nagy faszság.
Egyrészt aki informatika területen dolgozik (pl. programozó) annál kb. kurva mindegy, hogy milyen iskolája van, mert úgyis a releváns tudás és a referencia a döntő.
Másrészt, ha valakinek averziója lenne egy bizonyos iskolával szemben, akkor legfeljebb nem hívja be, de miért hozná magát kellemetlen helyzetbe azzal, hogy ilyen szöveggel hirdeti meg az állást.

Krumpli Bogart 2015.01.18. 16:09:54

@Alick: Valóban, de az idézett mondat arra vonatkozik, hogy egy szabályozás hatékonyságát nem az alapján kell megítélni, hogy két érdekes kivételes alany esetében a jogszabály nem érvényesül.

A fityiszjogalkotásnak épp az a legfőbb problémája, hogy nem az általánost akarja szabályozni, hanem a kivételeknek szóló terheket, vagy előnyöket akarja jogszerűnek feltüntetni.

Krumpli Bogart 2015.01.18. 16:11:30

@Alick: Én is láttam "Magyarok ne lopjatok!" táblát zöldséges standon.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:20:51

@sanyix: Nem, ezeket ott beléd verik. Különben meg hozz egy linket ahol ez le van írva! Szerintem nem fogsz találni.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:23:26

@Alick: Ebben igazad van. Én azok ellen szóltam, akik lenézik az egyetemi végzettséget. Általában akik pl a BME villamos karán végeztek, azok nem szokták lebecsülni a diplomát. :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:26:24

@Az igazi Trebics: Ez így van. Nem véletlenül nem említettem az informatikát. Ott nincsenek örök érvényű, adott esetben életbevágó alapismeretek. Illetve rendkívül kevés.
Nyilván egy orvosi, vegyészi, építészi terület nem hasonlítható az informatikával. Én az ellen szóltam, hogy a gyakorlatot minden tekintetben a diploma elé helyezzék.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:30:52

@sanyix: Pl egy könyvben sincs leírva, amit a szerveskémia laborban el szoktak mondani a laborvezetők első alkalommal.
- Kedves kollégák! Enyhe mandula illat esetében, mert egy kolléga a lefolyóba öntötte a cián oldatot, a másik kolléga meg a sósavat, elsőként, mindenkit félre lökve fogok kirohanni a laborból és azt ajánlom ha rohanni látnak, futva kövessenek!

Alick 2015.01.18. 16:33:25

@Krumpli Bogart: "egy szabályozás hatékonyságát nem az alapján kell megítélni, hogy két érdekes kivételes alany esetében a jogszabály nem érvényesül."

A megfelelő általános szabályozás alatt azt értettem, hogy évtizedes nagyságrendű gyakorlat után már nem a kibocsájtó intézmény minősítése fogja jellemezni a jelölt tudását, hanem hogy saját kútfőből mit tett le az asztalra.

"A fityiszjogalkotásnak épp az a legfőbb problémája, hogy nem az általánost akarja szabályozni, hanem a kivételeknek szóló terheket, vagy előnyöket akarja jogszerűnek feltüntetni."

Jogos észrevétel!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:36:39

@sanyix: És ezt még pár anyag - pl metilező szerek - esetében szintén elmondható.
Ahogy mondjuk a nukleáris szakon végző mérnököknek is elmondják, hogy neutron abszorpciós mérésnél a reaktoron nyitott lyukba nem nézünk bele.
Pl Csernobilban is azért volt bumm, mert már nem volt ott a kísérlet végén reaktorfizikus aki tudta volna mivel jár grafitos reaktorban a xenon kilengés és megállította volna őket, csak gépészmérnökök.

Alick 2015.01.18. 16:39:33

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: persze, ez is fontos szempont, különösen veszélyes üzem esetén. Ha jól emlékszem, anno a csernobili reaktor vezérlőtermében is fontoskodott alulképzett komisszár...

Alick 2015.01.18. 16:40:48

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Csernobiról írval... ez már csaknem telepátia! :)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 16:49:16

@Alick: Ez nem telepátia, hanem mindketten most olvastuk Telleről a cikket.

Alick 2015.01.18. 17:10:25

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: csak most olvastam... de a biztonsági kockázatokról rögtön Csernobil ugrott be.

Mindfield 2015.01.18. 17:33:07

A piacon a tudás és a gyakorlat számít, az állami szférában viszont a diploma. Ha valakinek nem kell állami meló, akkor felesleges egyetemet végezni.

igazi hős 2015.01.18. 18:47:32

@Modor Tibi: "Ez a "kivéve Gábor Dénes" sosem történt meg, ahogy a "magyar, ne lopj!" sem. " Hát, az elsőről nem tudok, de a az utóbbival találkoztam Ausztriában.

sanyix 2015.01.18. 18:52:11

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: sokmindenről nincs link ami egyébként létezik, tuti jó pár könyvben le van írva mindez.
De biztos lenne az interneten is róla info ha tudod mire kell keresni.
Ezek szerint te benyelted az egyetemi szokásos öndicsérő propagandát.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 22:20:59

@sanyix: Nem pajti. Nekem volt több akadémikus profom. És tudom mit jelent a gondolkodásban ha valaki képes elvégezni egy komoly szakot, és nem ruhatár büfét.
A könyvekben ha magadra vagy utalva egy csomó mindenre nem fogsz rábukkanni. Például honnan is tudnád, ha nem verik beléd anatómián, hogyha valakinek megnyomod a szemét, lelassul a szívverése. Vagyis ha nekiállsz a szemet műteni, akkor egy lassú szívverésű embert megölhetsz a műtőasztalon.
Ha nem verik beléd vegyész szakon hogy a lítium ion szét fog baszni minden üveget akkor egy lítium só több száz fokon történő hevítése üveg törést idézhet elő. A kvarcüveget például mint a porcukrot lehet szétmorzsolni. Na most egy üvegtörés 400-500 fokon csúnya dolgokkal járhat. Ezt csak egy szervetlen laborban fogják beléd verni, nem könyvekből fogod összeszedni.
Bocsi, de nekem van két komoly egyetemi diplomám, egyik sem ruhatár büfé szak, aki egy ilyen megszerzésére nem volt képes, az nekem ne ugráljon!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.01.18. 22:27:19

@sanyix: Mondjuk próbáld ki a BME villamosmérnök szakját, ahol első év első félévben fizika vizsgán, simán newtoni mechanikából a beugró dolgozaton kirúgják az évfolyam felét.
Próbáld meg azon a szakon az analízist, vagy a villamosság tant! Majd megtudod milyen egy komoly egyetem! Vagy esetleg szigorlatozz le az ELTE vegyész szakán szerves kémiából!
Esetleg a reaktorfizika vizsga neutrontranszport egyenleteit vágd be!

sanyix 2015.01.18. 22:55:36

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: dehogy próbálom, ismerem mennyi életben használhatatlan marhaságot kell bemagolni az ilyen helyeken, sajnos én is megismertem a felsőoktatást. (mielőtt belekezdenél kímélj meg az "alapozó tantárgy, gondolkodásra tanít" maszlagtól, hallottam már elégszer).

Amit felsoroltál megint csak tuti hogy vannak könyvekben, attól hogy te nem találtad meg még van, mert az oktatók is valahonnan megtanulták, és valaki felfedezte és publikálta... Nyilván az oktató azért nem köti az orrodra, hogy ő fontosabbnak tűnjön.
Ne abból indulj ki hogy a sajnos egyre szarabb gugli kereső nem találja meg, azzal néha egyszerűbbeket is nehéz megtalálni, ha a keresőkifejezésen van valami népszerű közenincs szó.

Tudod pont a "bevágás" a probléma az oktatásban, mert semmi értelme ha ma már egy pillanat alatt rá lehet keresni a képletre, vagy lehet írni/ letölteni programot ami kiszámol mindent.
süti beállítások módosítása