Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2014.06.20. 06:50

1617. Rendőrök lábát eltörni nem kell félnetek jó lesz

Ivan Gašparovič utolsó elnöki lépéseként amnesztiát adott František K. hokisnak, aki eltörte egy rendőr lábát.  Enyhítette nyolcéves börtönbüntetését. Búcsúgesztusa méltó volt a tíz, elnöki palotában töltött évéhez, ráadásul rossz időben is történt – persze ezt utóbbi nem az exelnök hibája. 

Pont egy rendőrgyilkosság után három nappal derült ki az amnesztia, amikor a társadalom éppen represszióért kiált, nem pedig enyhítésért. A kérdésnek jogfilozófiai és kommunikációs vetülete egyaránt van. Azóta, hogy az ókori ember lemondott a szemet szemért, fogat fogért ószövetségi törvénykezési elvről, különböző formákban, különböző intenzitással, de többé-kevésbé folyamatos vita folyik a büntetés arányosságáról. A szemet szemért, fogat fogért egyértelmű helyzetet teremtett. De arányos-e mondjuk Hammurapi törvénykönyvének az a rendelkezése, hogy aki szabad ember gyermekét ellopja, ölessék meg? Nem lett volna elég leültetni pár évre?
Szent István királyunk törvénykönyve a feleséggyilkosságot ispánok esetében 50 tinóra taksálja, de az egyszerű emberek körében már öt tinóval is megúszható.

Természetesen e példákat adott történelmi kontextusukban kell szemlélni, most csak az arányosságra fókuszálunk. Ugyanígy feltehető a kérdés, hogy ha részegen úgy térden rúgunk egy rendőrt, hogy eltörik a lába és négy hónapos kezelésre szorul, azért sok-e nyolc év? Az ember hajlamos relativizálni, hisz sokkal nagyobb disznóságokat is úsztak meg alacsonyabb büntetéssel, a jog azonban ilyen értelemben nem relativizál. A bíró az érvényes törvények figyelembevételével, legjobb tudása és lelkiismerete szerint dönt. Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha a mi kárunkra születik a döntés.

Ivan Gašparovič utolsó döntésének társadalmi szempontból rendkívül negatív üzenete van. Elcsépelt, és ritkán gondoljuk komolyan – s ennek számos társadalomtörténeti oka van –, de a rendőr az államot testesíti meg. Az állami erőszakszervezetek éppúgy a társadalmi szerződés alapján jöttek létre, mint a nagy ellátórendszerek, a katasztrófa- és egyéb mentőtestületek stb. Civilizált emberként úgy döntöttünk, nem fogunk furkósbottal járni, hanem egy közfinanszírozással fenntartott szervezet fogja szavatolni a biztonságunkat. Ha Gašparovič eltörölte volna a rugdosódó jégkorongjátékos teljes hátralevő büntetését, annak lett volna csak igazán negatív társadalmi üzenete. Így „csak” azt üzeni, hogy rendőrök lábát eltörni nem „olyan” nagy dolog. Pedig az.

Gašparovič amnesztiája azért egy fokkal jobb, mint Mečiar amnesztiái voltak. És még az a tudat is vigasztalhat bennünket, hogy szerzőjükkel a jövőben remélhetőleg már nem kell foglalkoznunk.

szólj hozzá

Címkék: elnök garázdaság amnesztia hivatalos személy elleni erőszak államfő Ivan Gasparovic

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr16388413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása