Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2013.03.28. 23:00

1459. Adnál 18 eurót egy bányásznak? Adsz! És van kohód is!

A most főként kettős állampolgársága miatti meghurcoltatása kapcsán szomorú ismertségre szert tett Fehér István annak idején, felejthetetlen gimnáziumi földrajzóráin éppen a kassai vasmű példáján szemléltette a szocialista iparosítás visszásságait.

Rámutatott, hogy a „rendszer” oda telepített kohót, ahol se vasérc, se szén, se közlekedési infrastruktúra nem volt. Persze, akkoriban jobban foglalkoztatott bennünket, hogyan lehetne egy tanórát ellógni, és nem gondoltunk a szocialista iparosítással. A „város a városban” kolosszus azonban 1959-től ott áll, és várható volt, hogy előbb-utóbb kibukik, ott, ahol se szén, se vas, se víz, az áram meg drága, nem olyan jó acélt előállítani, főleg úgy, ha az Európai Unión kívüli versenytársakra más szabályok vonatkoznak. A szocialista nehézipar egykori fellegvára még torzójában is monumentális, 11 ezer embernek ad munkát, nem is beszélve a hozzá kapcsolódó beszállítókról és periférikusan mindazon szolgáltatókról, akiknek munkáját a dolgozók a gyárkapun kilépve immár lakosként igénybe veszik.

ussteel1tasr.jpg

Végezünk egy gyors elméleti fejszámolást. Tételezzük fel, hogy ezek a jó kohászok mindannyian családcentrikus emberek, és mindenkinek van felesége/élettársa, és mondjuk átlag 1,5 gyereke. Ez összesen 38 500 ember. A 16 500 gyerek látogat valamilyen iskolát, ahol tanítók és takarítónők dolgoznak, a kohászok olykor kimennek egy sörre, a feleségek kozmetikushoz. Ezek az emberek laknak is valahol, használnak villanyt gázt, távhőt stb. Ha ez az embertömeg, mely megközelítőleg ugyanennyi családot is jelent, a szociális perifériára kerülne, netán el is költözne Kassáról, az romba döntené a régiót – letérdelne az ingatlanpiac, elbocsátanák a villamosvezetőket, akik a kohóhoz vezető vonalon szállítják a melósokat, becsődölne a megállóhoz közeli hot-dog árus – ezt pedig felelős kormány nem engedheti meg.

Kérdés persze, hogy ez a tény mennyire vigasztalja a kedves olvasót, aki kénytelen hozzájárulni a kohómentéshez.

Persze, nem ez az első eset, hogy a kormány irracionálisan dotál munkahelyeket. A felső-nyitrai barnaszén-kitermelést végző magáncég is jórészt állami pénzen fut, csak hogy ne fordítsák lefelé a bányászkalapácsot. Így azért, hogy a környezetszennyező energiaforrás kikerüljön a föld gyomrából, mindannyian belefizetünk a bányászok bérébe. Egy bányászt az állam évi 22 ezer euróval támogat, azaz minden állampolgár 18 euróval. 2011-ben minden felső-nyitrai barnaszénbányászra 1793 eurót fizettet ki az állam, ami mintegy 700 euróval volt több, mint a bányász bérköltsége. Azaz – remélem, ülve olvasod – 2011-ben 37 millió eurót takarított volna meg az állam, ha a termelést leállítaná, és úgy fizetné ki a bányászok bérét. De persze ettől még a villany- és/vagy távhőszámlánkat is ki kell egyenlíteni. Ha nem lenne az állami dotáció, a régió nyomortanyává változna, hisz az állam jelenleg annyit tudna felkínálni a csak bányászathoz értő 4000 férfinak, hogy átképezi őket kosárfonónak vagy masszőrnek, amire nyilván nagy szükség lenne a régióban, főként ezres nagyságrendben.

banesr1.jpg

A kassai acélmű körül kialakult helyzetet nem lehet tisztán Robert Fico és kabinetje nyakába varrni, azért társfelelősséget visel gyakorlatilag az összes eddigi kormány – Vladimír Mečiar harmadik kormányát valamivel nagyobb felelősség terheli, mint a többit –, hisz tevékenységük vagy tétlenségük eredménye a jelenleg kialakult irracionális helyzet, mely irracionális lépésre kényszerítette a kormányt. Irracionális, mert képzeljük csak el, ha a U.S. Steelhez legközelebb eső kocsma tulajdonosa kopogtatna be holnap a kormányhivatalba, hogy ő is kapjon hasonló mértékű támogatást. Nyilván ajtóstul dobnák ki, mert 4 pincért nem fog dotálni az állam, csak 11 ezer kohászt. Pedig ugyanolyan munkahely, ugyanabban a régióban...

Robert Fico kormányának ebben az ügyben – leszámítva a piros kabátos, kohászsisakos, munkavédelmi szemüveges bohóckodást – nem az a fő bűne, hogy egy ilyen tipikusan szocialista, egy relatíve szűk csoport érdekeit a közösség pénzéből finanszírozó döntést hozott, hanem hogy országlásának 4+1 éve alatt egyelőre nem tudott munkaalternatívát biztosítani a kassai (felső-nyitrai, dél-szlovákiai stb.) régiónak.

szólj hozzá

Címkék: kormány bánya robert fico kohászat bányászat vasmű kohó Kassa US Steel

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr125179083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása