Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.10.11. 19:11

1396. Megnyugtatott kedélyek

A Tomáš Borec független igazságügyi miniszter által vezetett tárcánál tartott kedden ellenőrzést Robert Fico miniszterelnök. Szögezzük le az elején, az ún. „ellenőrzési nap” jobbára PR-fogás, ha a mindenkori kormányfő a kormányhivatal minden alkalmazottját átvezényelné egy adott minisztériumba, akkor sem lenne esélyük áttekinteni annak teljes működését és agendáját egy nap alatt. Így elbeszélget a miniszterével, számon kéri, mennyi teljesült a kormányprogramból, aztán mindenki megy a dolgára, de természetesen csak azt követően, hogy a kamerákba elmondták, minden nagyon szép, minden nagyon jó.

tomasborec.jpgA kormányfő elsősorban azt emelte ki, hogy az új miniszter lecsillapította a kedélyeket az igazságügy területén. Úgy vélem, azt a szülőt, akinek a gyermeke elérte a felnőttkort, mire a bíróság megítélte a gyerektartást – ez nem fikciós példa, az esettel az előző ombudsman hivatala is foglalkozott –, különösebben nem érdekli, hogy úgy egyébként milyen a hangulat abban az igazságszolgáltatásban, mely tétlenségével és inkompetenciájával egyebek mellett azt is elérte, hogy a kassai szervezett bűnözés egyik keresztapja szabadlábon védekezhessen. Az illető luxusautóval járja a város utcáit, a bazini Specializált Büntetőbíróságra pedig leveleket írogat, hogy nincs pénze elutazni a tárgyalás helyszínére. Természetesen ez csak két kiragadott példa, és nem a teljes rendszer hozzá nem értéséről árulkodik, hanem két konkrét bíróéról. A rendszer azonban ilyen emberekből is áll, a hatékonyság egyik objektívnak tűnő fokmérője pedig a meg(nem)oldott „nagy ügyek” száma is lehet.

Ahelyett, hogy konkrét ügyeket előhúzva azon háborognánk, például Roman Deák 13 éve lezáratlan meggyilkolásának ügyében a magasabb szintű bíróság azért nem tud eljárni, mert az alacsonyabb szintűtől még nem kapta meg a periratot stb. stb. stb., nézzük, a márciusi választások, pontosabban a kabinet áprilisi kinevezése óta mit sikerült elérni a függetlenként a vörös kormányban bizonyosan nem könnyű helyzetben levő tárcavezetőnek. Leváltotta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetőjét, valamint a Zsolnai és a Pozsonyi Kerületi Bíróság elnökét, ez utóbbi kettőt indoklás nélkül; bejelentette, hogy erősen dolgoznak a polgári törvénykönyv reformján. Hát, kábé ennyi.

Ellenben a Legfelsőbb Bíróság elnökét továbbra is Štefan Harabinnak hívják, a főügyészt pedig..., ja, hogy olyan itt tavaly februártól nincs...

Az új miniszternek nem voltak a rendszer átalakítását célzó, nagy tervei, legnagyobb céljaként talán a második Dzurinda-kormány idején a Daniel Lipšic igazságügyi miniszter által sikeresen levezényelt, utóbb az első Fico-kormány által felpuhított büntetőjogi reform mellett elsikkadt polgárjogi reformot tűzte ki. Nagy ellátórendszereket átalakítani nem lehet konfliktusok nélkül, ezért azt, hogy Borecnek sikerült megnyugtatnia a kedélyeket, csak akként tudjunk értékelni, hogy a meglevő állapotokat konzerválta. Így az átlagember továbbra is csak akkor érezheti magát (jog)biztonságban egy bíróságon, amíg a közönség számára fenntartott padokban ülhet.

szólj hozzá

Címkék: kormány bíróság igazságügyi miniszter főügyészség Robert Fico Tomás Borec Legfelsőbb Bíróság Stefan Harabin

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr104833490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása