Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.04.03. 23:07

1331. Hogyan értsük a budapesti ingatlanhirdetéseket?

A hírlapíró a közelmúltban segített albérletet keresni egy ismerősének a székesfővárosban. A kégli  rövid időre kellett, viszont a keresésre csak egy nap volt összvissz. A projekt – kisebb szeplőkkel, de – sikerült. A bejegyzésben nem tárgyaljuk a keresés nehézségeit, és azt sem, hogy mi szart lennének képesek rásózni az emberre BP-n, csak a hirdetések kreatív nyelvezetét.

Budapesten fél évre lakást találni első hallásra csaknem lehetetlen feladatnak tűnik. Ha rövid távra keresel, akkor legfeljebb az órákra is kivehető pszeudohotelek baszobáinak kínálatában böngészhetsz, de 4500 Ft/3 óra árral nem túl perspektivikus kivenni vmit egy hónapra. A „rendes” piacon meg egy év alatt nem nagyon állnak szóba az emberrel.

Különböző okokból a VI. kerületre fókuszáltunk,  ill. a VII. és VIII. még jó részére. (Ezt a hirdetésekben a Nagykörúton belül, ill. kívül szókapcsolattal adják vissza. Ha „kívülit” látsz, nézd meg Google Mapson, mennyire kívüli, mert a VII. kerben már a második-harmadik keresztutca is csúnya lehet...).

Az ügynökök nagyon rugalmasak voltak, 9 órakor az első lakásnézést már 10.30-ra sikerült leegyezni, utána pedig szinte órákra szétosztani, úgy, hogy este fél hétig beleférjen.

És itt most eltekintünk attól, hogy részletesen leírjuk, mit láttunk a hét kéróban, volt ilyen is, olyan is (a legdurvább egy földszinti, pincelejáró melletti sarokban levő egyszobás volt a Csengery utcában. A naiv ismerős jónak találta az ár-érték arányt, a hírlapírónak viszont feltűnt, hogy báz, ennek nincs ablaka, csak egy udvarra nyíló üvegajtó).

A hirdetések nyelvezete rendkívül kreatív, a vidéki man nem is mindig tudja, mi mit jelent. Segítünk. (egyik példa sem kitalált, mindegyiket valós hirdetésekből vettük)
fiataloknak kedves, összebújós kis lakás – kis lyuk
startlakás – igyekszel majd minél hamarabb elhagyni
kreatív lakóknak – felújítandó
akik szeretnék élvezni a nagypolgári tér nyújtotta előnyöket – a fűtésszámla nagy része a 4-5 méteres belmagasság felső részében végzi
igényes saroklakás - hideg
felújítás előtt álló házban – magas a közös költség
stabil lakóközösség – nyugdíjasok, akik az első HB alkalmával kihívják a rendőrt
fiatalos lakóközösség – állandó gyereksírás a szomszédból
nemrégiben átadott lakóparkban – szellemváros
a házban nincs önkormányzati lakás – nincsenek cigányok
Az is érdekes, hogyan jelzik az ügynökök, hogy az épületegyüttesben nem találhatók roma polgártársak. A legkreatívabb megoldás, amit hallottam, a „nem itt focizik a brazil válogatott” volt, de általában kisebbségieknek nevezték őket, az egyik, Ripl Rónai utcai lakást megmutató ügynök pedig indiánoknak. Kisebbségiként ezt furcsa volt hallani. Még jó, hogy rajtam nem látszott, én is egy kisebbséghez tartozom.

(És akkor a nyelvészjózsiskodás után a megoldás: a Liszt Ferenc téren sikerült egy igényesen berendezett, 35 nm-es, egyszobás lakást bérelni, 65 + rezsiért. De ha hosszabb távra tervezel, azért szánj rá több napot, és azonnal távozz onnan, ahol nappal is ég a villany.)

szólj hozzá

Címkék: budapest ingatlan albérlet

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr464362321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása