Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2012.02.09. 20:00

1304. Most már csak egyszerűek

Rosszabb perceiben a magyarokat felügyelni kívánó Igor Matovič leépítette a szürkeállományt választási listájáról, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártból egy hónappal a választások előtt távoztak a „független személyiségek“, így biztos, hogy a két konzervatív törpepárt krémje, és néhány, érthetetlen módon a pártokráciaellenes listára került értelmiségi a következő választási ciklusban is csak a 207-es trolibusz ablakából fogja látni a parlamentet.


A kérdés csak az, Matovič is velük utazik majd, vagy integetni fog nekik az ablakból? Bár tudjuk, ha kimereng a törvényhozás ablakán, főként, ha a Dunára néz, abból még jó nem sült ki rövid képviselői pályafutása során.
Matovič pártja egy paradoxon: pártokráciaellenes párt, önmagát úgy próbálja meg pártként felmutatni, hogy közben nem mutatja a pártszerűség jegyeit, arra csupán adminisztratív kényszerként tekint. Alapszabálya ugyan van, mivel ez a bejegyzés feltétele, nincsenek viszont alapszervezetei, sőt, alelnökei sem. Deklaráltan azzal a szándékkal alakult, hogy olyan, független személyiségeket juttasson  a parlamentbe, akiknek a jelenlegi választási rendszer miatt nem lenne esélyük másként bejutni. És nem utolsósorban Igor Matovičot, akinek teljesítményét látva nem akadt épeszű párt az országban, melynek a hátán a parlamentbe kapaszkodhatott volna, így kénytelen volt egy sajátot gründolni. Az OĽaNO fogantatása ilyen szempontból nagyban hasonlít a Most-Hídéra, egy emberre épült, aki nélkül az egész projekt értelmétvesztett.
Most, hogy Igor Matovič a hazugságvizsgálat képtelen ám hasznos ötletével elűzte a listájáról az annak szalonképességet kölcsönző réteget, kölcsönösen nem kell pironkodniuk egymás miatt: a kiábrándult szavazók előtt Matovičnak a fundamentalista KDS és az ortodox-elitista OKS miatt, a kardigános értelmiségieknek pedig a hasonszőrűek ellőtt Matovič böszmeségei miatt. Ez utóbbiak már saját elsődleges közegükben megfizették hiszékenységük és naivitásuk vámját, amikor a referenciacsoportjuk azt kérdezte tőlük, hogy mit kerestek ti ezzel az emberrel egy listán? Csúfos kiűzetésük a parlamenti révbe érés lehetősége előtt már csak amolyan mellékbüntetés volt azért, mert elhitték, hogy Matovičcsal együtt lehet működni. Mindez a politikai osztály mellett intés a választók felé is: ugyan mit várhatunk attól az önjelölt vézérürütől, aki a tákolmány jelzővel jogosan illethető listáját még a választásokig sem volt képes egyben tartani?
Ugyanakkor – sajnos! – nem tudunk azonosulni azokkal a prognózisokkal, melyek szerint Matovič ezzel a lépéssel elásta magát, mivel az a réteg, aki ő tud megszólítani, nem a Humboldt Egyetem irodalomprofesszora, a Malina Hedvig igazát az állásvesztés árán is kereső újságíró, vagy a tudománynépszerűsítésben élenjáró elméleti fizikus miatt szimpatizál az ötös listával, hanem éppen Matovič miatt.
 

szólj hozzá

Címkék: parlament előrehozott választások egyszerű emberek ondrej dostál igor matovic előrehozott választások 2012 egyszerű emberek és független személyiségek martin mojzis eugen korda vladimír palko frantisek miklosko peter zajac

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr904085320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása