Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.05.24. 23:00

Inkompetencia vagy titkosszolgálati játék?

Tartsanak bár liberális elhajlónak, számomra a nap eseménye nem a kisebbségi nyelvtörvény mai parlamenti vitája, hanem a védelmi miniszter délutáni sajtótájékoztatója. (A nyelvtörvényről majd holnap írunk.) Ľubomír Galko védelmi minisztere blog egyik kiemelt minisztere, nézzük, mi történt a mai napon. Rövid kérdezz-felelek.

Mit jelentett be ma Ľubomír Galko védelmi miniszter?
A héten több szerkesztőség - a miénk nem - levelet kapott a jozefmak20@seznam.cz címről, melyben az állt, bizonyos érdekcsoportok a Katonai Elhárításnál a saját elképzelésüknek megfelelően befolyásolják a minisztert. Az e-mail része volt egy hangfelvétel is, melyen két főtiszt beszélget a gyanús közbeszerzésekről.

Mi az a Katonai Elhárítás?
Nagyon leegyszerűsítve a hadsereg titkosszolgálata. Egészen pontosan az egyik, mert kettő ilyen van: a Katonai Hírszerzés, és a Katonai Elhárítás. Jogállásukat a 198/1994 sz. törvény szabályozza. Feladata, hogy elhárítsa az ellenséges kémtevékenységet, és leleplezze a “belső ellenséget”.

A SIS-nek nem ugyanez a feladata?
A Katonai Elhárítás katonai vonalon dolgozik, de kétségtelen, hogy a három hazai titkosszolgálat tevékenysége között vannak átfedések. 2007-ben már volt a szakszolgálati törvénykezés egységesítésére irányuló törekvés, de a kormányon túl nem jutott. A történtek fényében minimum szokatlannak nevezhető az a május 18-i hír, mely a szlovmagy sajtóban egyáltalán nem jelent meg, mely szerint Galko miniszter a tervekkel ellentétben mégsem terjeszti  a komplex titkosszolgálati törvényt a kormány elé. A konteós fiúk ezt sokkal ügyesebben csinálják, de a törvény előkészületi fázisban történő elbukása, és egy titkosszolgálati hack között pár nap telik el. Természetesen semmilyen bizonyítékunk nincs, de a dolog minimum furcsa.

Kik az aktőrök?
A hangfelvételen a fegyverzeti főosztály két főtisztje, Vladimír Belák alezredes és Ľubomír Gorelčík őrnagy beszélgetnek túlárazott számítógép-beszerzésekről. Egyebek mellett megkérdezik, miért fasz  Ondřej Novosad tábornok, illetve megállapítják, hogy Ľubomír Bulík vezérkari főnök még nagyobb. A számítógép-túlárazással a védelmi tárcánál nagy tapasztalatokkal rendelkeznek. Egy szeptember 17-i hír szerint: Újabb feljelentést tett a Ľubomír Galko (SaS) vezette védelmi minisztérium, mert állítása szerint 2007-ben és 2008-ban a tárca 400 Tempest személyi számítógépet vásárolt titkos adatok feldolgozására úgy, hogy a vételár majdnem nyolcmillió euróval haladta meg piaci árszintet.

Štefan Jangl, a minisztérium biztonsági hivatalának akkori vezetője a vásárlási kérelmet visszavonta, mert nem lehetett törvényes versenypályázatot lebonyolítani. Az igazgató szabadsága idején azonban helyettese, Mário Italy az első vételi ügyletet jóváhagyta. Később Janglt indoklás nélkül menesztették.

Galko pénteki sajtóértekezletén közölte, hogy az eredeti kérelem csak 300 számítógépre vonatkozott. Katonai anyag (hadfelszerelés) vételeként kezelték az ügyletet, mert ilyenkor lehetséges közvetlen vásárlás. A minisztérium jelenlegi vezetése szerint azonban a számítógép a piacon szabadon hozzáférhető termék, és lett volna mód arra, hogy versenypályázatot hirdessenek.

A gépeket 19.395 eurós egységáron adta el a Magic Trading Corporation megvételük után azonban nem voltak üzemképesek, mert hiányzott hozzájuk a megfelelő tanúsítvány, az MS Office csomag és a vírusszűrő szoftver is. A különféle tartozékokkal együtt egy-egy gép ára meghaladta a 28 ezer eurót is.

Mi az a fegyverzeti főosztály?

A minisztérium hat főosztályának egyike, a fegyverzetbeszerzéssel és utánpótlással foglalkozik.

Mekkora a kamufaktor?
Egy hete elcsúszott a törvény. A parlament mai, zárt ülésén meghallgatta a védelmi miniszter jelentését a katonai hírszerző szervek éves tevékenységéről (meg a SIS-igazgatót a SIS-éről). Nyilván valami van a titkosszolgálati levegőben, ami mi, bloggerek nem tudhatunk. Az mindenképp furcsa, hogy a Hudák-affér óta a katonai szolgálatok körül a médiában nyugi volt, és most egyszeribe’ ilyen komoly dolgok kerülnek elő.

Nem kerülheti el a figyelmünket a tárcánál az elmúlt hetekben történt hivatalnoki cserehullám sem.

A névtelen leveleket mindig fenntartással kell kezelni, de még az is lehet, hogy a beleírtak egy része igaz. A Galkot jelölő SaS új párt, kevés a szakértője, Galko mindenféle komolyabb védelmi tapasztalat és katonai múlt nélkül érkezett egy nagyon bonyolult, a szó összes lehetséges jelentése szerint öntörvényű tárcához.  Az is könnyen elképzelhető, hogy Karol Mitríket ott basszák át az osztályvezetői, ahol tudják, mert nem ért hozzá. Galko már bizonyította, hogy a leltározásban jó.  De a titkosszolgálat, az más tészta. Mondanám, hogy várjuk meg a vizsgálat végét, de már se katonai ügyészség, se katonai bíróság,  a civil ügyészségeken tudjuk, kik vannak, egy állami vizsgálat meg legfeljebb azt tudja megállapítani, hogy a Hayek-ügyben nem történt mulasztás, szal valszeg azt sem fogjuk megtudni egyhamar, mi az igazság a védelmi minisztérium számítógépei, és a hangfelvétel körül.

szólj hozzá

Címkék: karol mitrík katonai hírszerzés védelmi minisztérim lubomir galko katonai elhárítás

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr702930232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása