Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2010.03.03. 18:15

Még egyszer a hazafyas törvényről/1000

Boldogok a sajtkészítők - tudjuk meg a Brian életéből. Szlovákiában a zászlókészítők boldogok, ugyanis a 47 000 tanterem van az országban (via Pravda), s mindbe kell egy állami zászló. S miként a Brianből megtudjuk, hogy nem csak a sajtkészítők boldogok, "Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire", boldogok a himnuszkészítők, az Alkotmánypreambulum-készítők, és a címerkészítők is. A J&T által éppen most felzabált Pravda becslése szerint a "hazafias csomag" negyven eurót kóstál, így a közoktatási rendszer nemzetiesítése 1 880 000 euróba kerül. A törvény - jelenleg elérhető, tehát nem módosított - verziója viszont nem határozza meg pontosan a kihelyezendő zászló, címer, himnusz, preambulum méretét, küllemét. Lehet, hogy ez majd a végrehajtó rendelkezésben fog foglaltatni. Mindenesetre ha én iskolaigazgató lennék, akkor


a, megkérném Gizikét, a titkárnőt, hogy a régi, az iroda sarkában letakarva árválkodó Consul írógépen ugyan írja már le a himnuszt és a preambulumot, így a nyomtatási költséget is megspórolnák, kvázi, a papírköltségből kihoznák

b, megkérném az osztályelsőket, hogy a füzetükből tépjenek ki egy lapot, és arra írják le a himnuszt és a preambulumot. Így papírköltség sincs.

Aztán műhelymunka órán - persze, ha van még ilyen, mi még munkára nevelés címszó alatt tanultuk, utólag is üdvözlöm Paulisz tanító bácsit, ha olvas -  a fiúk csinálnának neki fasza keretet a meglevő anyagból.

Címert lehet gyártani rajzórán. Egyedül ez a zászló a problematikus. Azt meg nagymamák kalákában megvarrhatnánk használt ruhákból. A modern anyukák már nem tudnak varrni. Így a költségeket alaposan le lehetne faragni.

Mindenesetre Ján Mikolaj oktatási miniszter - történetes abból a pártból, amely ezt az egész faszságot kitalálta - ma megüzente az iskoláknak: gazdálkodják ki a költségeket, mert a minisztériumtól egy vasat nem kapnak erre. Azt, hogy van-e himnusz hétfőnként, meg van-e zászlóhimnuszcímerpreambulum az osztályokban, a tanfelügyelet fogja ellenőrizni. Ami érdekes, ha nincs himnusz, nincs büntetés. Egyelőre legalábbis a törvényben nem áll, hogy pedellussá fokoznák le a direktort, ha nem a Nad Tatrou sa… dallamával stratolja a hetet. "Ez az adott iskola és igazgató névjegye, a szülők, a tanulók, az állam törvényei iránti névjegye" - mondta Ján Slopa mester pincsikutyája és íródeákja, Rafael Rafaj jógi. Nos, Rafaj úr, azt hiszem, minden magyar szülő szívesen venne egy ilyen névjegyet.

Persze, a konteo blog olvasói könnyen gondolhatják, hogy az egész hazafias törvény csak a magán- és egyházi iskolák gonosz lobbijának a műve. A törvény ugyanis csak az állami iskolákra érvényes. Ha tehát ön nem akar gyermekének Nad Tatrou sá-t minden hétfőn, akkor vegye ki az államiból, és helyezze el a legközelebbi egyházi vagy magániskolába. Ez utóbbi esetben fizesse a tandíjat is. Az Alkotmány által garantált ingyenes közoktatás ugyanis áprilistól akciós ajánlatban, csak himnusszal kapható. Na de mit garantál nekünk egy olyan Alkotmány, amely úgy kezdődik: Mi, a szlovák nemzet… (Egyébként nagyon hasznos olvasmány, és nem is hosszú.)

A törvényben az is benn áll, hogy az iskolákba be kell vezetni a hazafias nevelést. Ejnye, Mikolaj úr, hát hogyhogy nem vezette be eddig, hosz már négy éve maga a miniszter. Most vagyon az oktatási reform kellős közepén. Mit akarnak, újra felülírni az egészet?

A hazafyas törvény miatt nem kell beszarni, senkit nem fognak 5000 euróra megvágni (mint a nyelvtörvény esetében), ha nem dalolja a himnusz elég hangosan. Nem is a következmények az undorítóak, hanem az elv, ahogy a bílá-modrá-červenát ránk oktrojálják. Ettől a magyar kisgyerek csak még jobban fogja utálni a szlovákokat. Kinek jó ez?

Persze, feltehetjük a kérdést, miért ne lehetne egy szlovákiai magyar hazafi. Miért  ne dagadhatna keble honfiúi érzelmektől, ha  e kis országra tekint a térképen? Azért, mert ez a kis ország, meg elődje, a sokkal nagyobb 1918-as megalakulása óta sosem tett semmit azért, hogy ez így legyen. Persze, ettől én még kiválóan érzem magam a bőrömben, és biztos vagyok benne, hogy a még meglevő (hajaj, jövőre népszámlálás, lesz itt sírás-rívás fogcsikorgatás) szlovákiai magyar kisebbség nem úgy kel fel, hogy a kisebbségi lét keserű kenyerét reggel sós könnyeivel áztatja meg, majd megreggelizik belőle. Nem ismerek embert, aki bánatos orcával járna az utcán a kissé még híves koratavaszban amiatt, hogy ez az ország nem szereti őt. De attól ez még így van.

Ráadásul ilyen pszeudotémákkal foglalkozik a sajtó és a blogoszféra, miközben az Alkotmány úgy kezdődik, hogy "Mi, a szlovák nemzet"; romokban az igazságszolgáltatás, évekig húzódnak a perek, és a bírók perlik az államot; február végéig  780,3 millió euró hiány keletkezett a költségvetésben; még mindig nem tudjuk, ki áll az Interblue Group mögött, és hogy hol a pénz; Fico nem válaszol az újságíróknak; a kormány liebling cége napilapot vesz stb.

(A Sme blogjai a hazafias törvényről.)

------------------------------
Az élet úgy hozta, hogy ez A hírlapíró és a halál blog ezredik bejegyzése. (A blog.hu számlálója többet mutat, de ez azért van, mert az importálás során pár fájl megduplázódott.)
 

18 hozzászólás

Címkék: parlament ján slota sns nyelvtörvény hazafias törvény rafael rafaj ján mikolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr221806366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.03.04. 07:11:10

Mi a baj abban, hogy kinn van a himnusz a falon?

harcsabajuszos 2010.03.04. 07:12:33

Elküldöd a szlovák alkotmányt egy SMSben, mint a legutóbb Szlovákia történelmét? :-)

sazjo 2010.03.04. 07:12:44

Szlovákia... még a címert is tőlünk lopták, nem csak az országot

WhiteWarrior 2010.03.04. 07:12:45

féreg tótok...

Bögreblogger 2010.03.04. 07:12:45

A zászlókészítők valóban boldogok.De nem Slotákiában,hanem Kínában:)

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.03.04. 07:12:45

A rohadt nagyszlovákozó magyarság... Sunyiban innen akar elöjönni! Gaz népnemzeti gárdisták:)))

szamoca@Shaw.ca 2010.03.04. 07:12:45

adj a totnak szalast es kiver a hazadbol......

szamoca@Shaw.ca 2010.03.04. 07:12:45

Mar irtam/ jo mondas/es igaz/adj a totnak szalast es kiver a hazadbol.......

Mocoria 2010.03.04. 07:54:52

Ha gondoljátok, mi is énekelhetjük minden reggel a szlovák himnuszt. Én még úgy tanultam, hogy az egy magyar népdal (mármint a szlovák himnusz dallama), és a szövege úgy szól:

Azt mondják, nem adnak engem a rózsámnak,
Azt mondják, nem adnak engem a rózsámnak,
Inkább adnak másnak,
Annak a hatökrös fekete subásnak.

Pedig az én rózsám oly szelíden néz rám,
Pedig az én rózsám oly szelíden néz rám.
Vagy ha csókot hint rám,
Tizenkét ökörért biz' Isten nem adnám.

Meg lehet nézni a 70-es évek szolfézs tankönyveiben.

lashee · http://lashee.blog.hu 2010.03.04. 08:10:06

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Önmagában azzal, hogy egy ország himnusza kikerül az adott ország minden osztálytermébe, nincs gondom. Ahogy, amiért és akik által odakerült Szlovákiában, azzal viszont annál több.

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.04. 08:38:05

: D én szeretem a sztrapacskát

dr. Sigmund Fraud 2010.03.04. 08:39:39

A címer Mo.-on is kötelezően kinn van, zászló is van minden iskolán kötelezően, a személyi átvételekor és bármilyen népképviseleti szervbe való beválasztáskor, sőt jogi diploma átvételekor is esküt teszünk az alkotmányra és az országra. Mégsem idegeníti el a kisebbségeinket a saját nemzetiségüktől. Arra meg, hogy féreg náci Slotáéktól származik a törvény, öt év múlva a kutya sem fog emlékezni szerintem.

Sobrijóska 2010.03.04. 08:50:10

Én nem sajnálom a szlovákoktól a kettőskeresztes címert (főleg, hogy az eredetileg bizánci jelkép), sem a magyar népdalt (hiszen szinte testvérek vagyunk velük).
Viszont nem értem, miért nem látják, hogy a szlovákiai magyarok igenis próbálnak lojálisak lenni. Mikor én egy kassai magyar kollégiumban voltam elszállásolva, pont jégkorong VB ment, és bizony, én éreztem magam idegennek, mert nagyon szurkoltak a srácok a szlovák válogatottnak.

soproni1 2010.03.04. 08:55:23

@Sobrijóska:

Amikor Ausztriában volt focibajnokság, akkor a szomszédban lakó erdélyi magyarok román trikolórral festett arccal ültek a lelátón.

Ez a normális. Mindenki a saját országának szurkoljon elsősorban, utána pedig amelyik szimpatikus.

Mivel sem nekünk se a szlovákoknak nincs nagy történelmünk ezért inkább a jövőnket kéne forszírozni, nem a kétes legendáinkat.

pepin_nymburk 2010.03.04. 09:37:26

@soproni1: Mi az hogy sem nekünk sem a szlovákok nincs nagy történelmünk????
Nekünk igenis van, 500 évig mi osztottuk Közép-Európában a lapokat...
A jövő forszírozásával azonban egyetértek

Alonso Mosley 2010.03.04. 09:41:55

@Demotivation postah: én is, de mostanában mindig leköpöm, mielőtt megenném :)

kedves soproni1, a szlovákoknak tényleg nincs "nagy történelmük", de hogy nekünk ne lenne, ezt a megállapításodat nem értem.

Sobrijóska: testvéreink??? Nem kell ám benyalni a Tót atyafiak-at!

Alonso Mosley 2010.03.04. 09:43:41

@pepin_nymburk: örülök, hogy más is ébren van már! :)

soproni1 2010.03.04. 11:23:38

@pepin_nymburk:

Annyira osztottuk, hogy még nem tudjuk, Petőfi elmondta-e a 12 pontot, vagy csak simán berúgtak a Pilvaxban.

Minden országnak megvan a saját kamu történelme.

Például Ausztráliában ma minden ott élőnek a felmenője börtönőr volt.
süti beállítások módosítása