Friss topikok

  • Janos Mohacsi: legfrissebb.info/18-rengeteg-holttest-kerult-elo-egy-magyar- maffiabirtokrol/ 20 évig tartó banda... (2016.06.21. 12:36) Mikuláš Černák és a magyar maffia
  • Zed4preZ: @abcd1234: az anyagi egzisztencia relatív fogalom, akik Magyarországon ún. mélyszegénységben élnek... (2015.08.20. 16:50) 1718. Következmények és mulasztások
  • lékek és ellensúlyok: @midnight coder: ""A baloldalon jelenleg egyeduralkodó Smer választói jórészt nemzeti érzelműek ... (2015.08.15. 16:23) 1716. Vannak itt balliberálisok?
  • Dr. Smit Pal....: Visszafoglalni az utolso negyzetcentimeterig, es halomra loni az osszes mocskos romant. (2015.06.30. 21:49) 1703. Mit kezdjünk Trianonnal?
  • midnight coder: Egy országban a szabadság kb. arányban van a fegyvertartás szabadságábal. Lásd USA vs Észak-Korea.... (2015.06.02. 06:38) 1698. Egy lefegyverző javaslat
lashee ,2011.02.05. 06:50

T2

T2 – egy, a Csallóközben közismert vendéglátós és egy szélesebb körben ismert progresszív rockegyüttes neve; a fémmel ötvözött Arnold Schwarzenegger második visszatérése a mozivászonra; egy Tatra, egy repülőgép-, és egy tankhajótípus; egy Linux fejlesztői környezet; egy teaforgalmazó, és – sok minden egyéb mellett – Szlovákiában újabban egy (baljós?) jóslat: Trnka másodszor. A főügyész távozása eléggé terminátorosra sikeredett, azt ugyan nem mondta: hasta la vista, baby, de jelezte, fontolgatja a visszatérést a pozícióba, akár nyílt választásokon is. A főügyészséget mától helyettese vezeti. Függetlenül attól, hogy a nyílt vagy a titkos szavazás-e a jó megoldás, és Dobroslav Trnka, vagy Jozef Čentéš, vagy valaki más a megfelelő jelölt, jó volna, ha a kormányoldal és az ellenzék egyaránt tudatosítaná: Szlovákia azon kevés országok egyike, melynek nincs főügyésze, és még jó darabig nem is lesz.

Ingyencirkuszt produkált tegnap a törvényhozásban a legerősebb ellenzéki párt, a Smer, mivel a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a rendkívüli parlamenti ülés programját, így kútba esett az a tervük, hogy újabb titkos főügyészválasztással próbálkozzanak. Transzparenstartó akciójuk után Robert Fico sajtótájékoztatót tartott, melyen a demokráciát féltette a jelenlegi ellenzéktől, feledve, hogy az előző ciklus során az általa vezetett koalíció hányszor cselekedett hasonlóképpen. A szavazás egyébként is érvénytelen lett volna, mivel a nyílt szavazásra látszólag van koalíciós akarat, így a kormánypárti képviselők megtakarítottak egy délutánnyi időt a törvényhozásnak, melyet így érdemi munkára fordíthattak.

Kár azon töprengeni, hogy’ nem omlott rá a demokráciaféltő Ficóra a törvényhozás épülete, hisz ennél különb dolgokat is kibírt már. Sőt, abban igazat kell adnunk az ellenzéki politikusnak, hogy ennek a koalíciónak csak nyílt szavazás során van meg a szükséges többsége, igaz, ezt maga is egy kormánypárti politikust idézve mondta. Abban sem tévedhet túl sokat, hogy a kormánypártok között bizalmi válság van. De még így is jobb, mint ha ő ülne ott, a legteljesebb bizalommal övezve...

Abban csaknem biztosak lehetünk, hogy Ivan Gašparovič államfő nem írja alá a nyílt főügyészválasztásról szóló törvényt, főként, hogy erre indirekt módon Fico is megkérte. Ez legalább egy hónappal odázza el az új főügyész megválasztását. A koalíció pedig továbbra sem tud zöld ágra vergődni önmagával, szükséges kényszermegoldásával félévesre tolva ki az október közepén megkezdődött folyamatot, mely az idő előrehaladtával nemhogy világosabb lenne, de egyre kuszább. Patthelyzet.

szólj hozzá

Címkék: főügyész dobroslav trnka

A bejegyzés trackback címe:

https://lashee.blog.hu/api/trackback/id/tr922639913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása